24 Hours of Daytona: BMW M Team RLL voltooit de zware test met beide MOTUL BMW M4 GT3’s

De eerste 24 Hours of Daytona (VS) bleek een zware test voor de BMW M Motorsport-teams en de nieuwe BMW M4 GT3. Na een race vol uitdagingen kwamen de twee MOTUL BMW M4 GT3’s van BMW M Team RLL als zevende en negende over de finish in de GTD-PRO-klasse.

Beide wagens hadden al vroeg in de race problemen met de onderkant. Er moest meerdere keren aan de achterste diffusor worden gewerkt wat veel tijd kostte vooraleer beide auto’s goed in het veld vielen. Turner Motorsport maakte een indrukwekkende strijd in de GTD-klasse en reed in de top vijf totdat ze gedwongen moesten stoppen na een incident in de nacht.

“Dat was een zware race”, zegt Mike Krack, hoofd van BMW M Motorsport. “We wilden het aantal fouten tot een minimum beperken en indien mogelijk, alle BMW M4 GT3’s zonder incidenten door de race krijgen. Dat is ons helaas niet helemaal gelukt. De GTD-auto van Turner Motorsport kon de race na contact niet afmaken en beide auto’s van BMW M Team RLL ondervonden problemen en eindigden de race op de zevende en negende plaats. Hoewel we tijdens de ontwikkelingsfase veel testkilometers hebben gemaakt, bleek hieruit dat een uitje onder raceomstandigheden extra uitdagingen met zich meebrengt. We moeten samenwerken om de betrouwbaarheid, operaties en prestaties te verbeteren, aangezien we op geen enkel moment in de race het tempo van de leiders konden evenaren. We gaan nu alle bevindingen analyseren om ervoor te zorgen dat we tijdens de 12 Hours of Sebring weer naar voren komen. Ik wil Team Pfaff Motorsports feliciteren met de overwinning in de eerste race van de nieuwe GTD-PRO-klasse. Vandaag was mijn laatste race-uitje met BMW M Motorsport. Ik had graag afscheid genomen met een top resultaat. Ik wil al mijn collega’s, de teams en coureurs bedanken voor de betrouwbare samenwerking de afgelopen jaren.”

John Edwards, Connor De Phillippi (beiden VS), Augusto Farfus (BRA) en Jesse Krohn (FIN) deelden de rijtaken in de #25 MOTUL BMW M4 GT3. Ze eindigden als zevende in hun klasse na 698 ronden. De tweede auto, met Philipp Eng (AUT), Sheldon van der Linde (RSA), Marco Wittmann (GER) en Nick Yelloly (GBR) aan het stuur, eindigde als negende in de GTD-PRO-klasse.

In de GTD-klasse startte de #96 Turner Motorsport BMW M4 GT3 vanaf de achterkant van het veld, maar ze gingen in de eerste paar uur in het offensief en wisten zich een weg terug naar de top vijf te vechten. Bill Auberlen, Robby Foley, Michael Dinan (allen VS) en BMW M fabrieksrijder Jens Klingmann (GER) wisselden elkaar af in de cockpit. De auto liep echter ’s nachts schade op bij een aanrijding en moest daarom in de garage worden geparkeerd.

BMW M Team RLL en Turner Motorsport hebben nu ongeveer zes weken tot het tweede hoogtepunt van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship van dit seizoen in Sebring (VS). Daar krijgen ze gezelschap van Paul Miller Racing met een BMW M4 GT3 in de GTD-klasse.

Focus op het BMW M-jubileum en de BMW M Endurance Challenge.

In het ondersteuningsprogramma voor de Rolex 24 At Daytona markeerden BMW M Motorsport en BMW of North America 50 jaar BMW M met tal van hoogtepunten. Direct voor de start van de race was er een parade van vintage en actuele BMW M-auto’s, waaronder een BMW M1 uit 1980. Drie raceauto’s die geschiedenis schreven door IMSA-races te winnen, waren te zien op de Rolex 24 Heritage Exhibition in de Daytona Fan Zone: de BMW 3.0 CSL uit 1975, de BMW Z4 GTLM uit 2015, en de BMW M8 GTE die in 2019 zegevierde op Daytona.

Vrijdag vond de BMW M Endurance Challenge plaats. De vier uur durende race, ronde één van de IMSA Michelin Pilot Challenge van dit seizoen, werd gestart door Timo Resch, Vice President Customer, Brand and Sales bij BMW M GmbH, in zijn rol als Grand Marshal. De overwinning ging naar Team RS1. Turner Motorsport maakte ook indruk met zijn twee BMW M4 GT4’s en bereikte het podium, met Bill Auberlen en Dillon Machavern (beiden uit de VS) als derde. Hun teamgenoten Robby Foley, Michael Dinan en Vincent Barletta (allen USA) werden vijfde.

Quotes na de 24 uur van Daytona:

Bobby Rahal (Team Principal BMW M Team RLL): “Het was een lange dag voor ons. Het was de eerste race met de nieuwe auto voor ons team. Daarvoor hadden we in december 2021 maar één korte test gehad op Daytona en waren een beetje verbaasd dat we toen niet de problemen hadden die ons hier in Rolex 24 hebben afgeremd. Een grote dank gaat uit naar mijn team, de coureurs, BMW M Motorsport en al diegenen die de afgelopen 36 uur nooit hebben opgegeven en hebben geprobeerd het beste uit de auto te halen. We hebben nu een heel lange to-do-lijst die we moeten afwerken om vooraan in Sebring te kunnen eindigen.”

John Edwards (#25 MOTUL BMW M4 GT3, 7e plaats GTD-PRO klasse): “Het was vanaf het begin een moeilijke race voor ons. We hadden niet het benodigde tempo en toen kwamen de problemen met de diffusor. Het resultaat is natuurlijk niet wat we wilden, maar ik ben erg trots op de jongens, die nooit hebben opgegeven. De zevende plaats leverde ons toch een aantal behoorlijke punten op in het algemeen klassement. Hopelijk kunnen we ons spel in Sebring verbeteren en een stap voorwaarts maken in het kampioenschap.”

Marco Wittmann (#24 MOTUL BMW M4 GT3, 9e plaats GTD-PRO klasse): “Dat was niet de race waar we op hoopten. Desondanks hebben we onze fantastische teamspirit nooit verloren. Na de vroege problemen hebben we geprobeerd de race als een test te zien, ervaring op te doen en de auto tot aan de finish te krijgen. Het is natuurlijk jammer dat we ontzettend veel tijd verloren hebben, eerst door de schade aan de diffusor en later door een lekke band en de gevolgen daarvan. Desalniettemin hebben we veel om op voort te bouwen als we vooruitkijken naar de komende races. Hopelijk loopt het in de toekomst soepeler!”

Jens Klingmann (#96 Turner Motorsport BMW M4 GT3, DNF GTD-klasse): “Voor het IMSA-seizoen is de 24 Hours of Daytona vrijwel het equivalent van de Super Bowl – het hoogtepunt van het seizoen en tegelijkertijd een heel zware test tijd. We zaten voor het eerst met zijn vieren in één Turner Motorsport-auto en we hadden tot aan onze pensionering sterk teruggevochten om de top vijf te halen. Mijn teamgenoten waren in principe allemaal erg blij met de rijeigenschappen, gebruiksvriendelijkheid en ergonomie van de BMW M4 GT3. Dat geeft me reden om positief te zijn. Het is natuurlijk jammer dat we de auto na ons contact moesten parkeren, maar we hebben laten zien dat we de potentie hebben om helemaal vooraan in onze klasse mee te doen.”

Bron: BMW M Motorsport

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

FIM EWC: Sterk veld voor de 8 Uur van Spa Motos

Zevenendertig teams, waaronder 34 permanente FIM Endurance World Championship-ploegen, hebben zich ingeschreven voor het internationale motorrace-equivalent van een high-speed achtbaanrit, de 8 Uur van...

BMW M4 GT3 EVO onthuld op de Nürburgring

BMW M Motorsport heeft de nieuwste versie van hun succesvolle GT-racewagen, de BMW M4 GT3 EVO, gepresenteerd voorafgaand aan de 24 uur van de...

De parades, traditioneel hoogtepunt van SpaItalia!

SpaItalia is een evenement dat bestaat uit een geslaagde mix van circuitrijden, animaties in de paddock en het samenkomen van invoerders en clubs. Twee...
error: Content is protected !!