24H Dubai: Algemeen podium en drie klasseoverwinningen voor Mercedes-AMG

Na de 1-2 in de 12-uursrace in Abu Dhabi afgelopen weekend, heeft Mercedes-AMG Motorsport ook de volgende endurancerace van het jaar succesvol afgerond. In de Hankook 24H Dubai, met een hoogwaardige inzending, behaalde de #75 Mercedes-AMG GT3 van Customer Racing Team Sun Energy 1 by SPS automotive performance de derde plaats, net voor de mede-Mercedes-AMG-coureurs in de #4 Abu Dhabi Racing by HRT. De beslissing in de strijd om de laatste podiumplaats in het voordeel van Maro Engel (GER), Jules Gounon (FRA), Mikaël Grenier (CAN) en Kenny Habul (AUS) viel pas in de slotminuten. In totaal eindigden zes Mercedes-AMG GT3’s in de top tien van het algemeen klassement. Een 1-2 in de GT3-AM-klasse en nog twee klasse-overwinningen in de categorieën GT3-P/A en GT4 ronden het sterke resultaat van het prestatie- en sportwagenmerk uit Affalterbach af.

24H Dubai 2022, Mercedes-AMG GT3 #4 Abu Dhabi Racing by HRT

Met drie Mercedes-AMG GT3’s op de eerste drie rijen van de startgrid hadden de Customer Racing Teams een goede startpositie veroverd voor het eerste 24-uurs hoogtepunt van het seizoen. Meerdere code-60-neutralisaties en verschillende brandstofstrategieën door de teams verstoorden de volgorde in het 79-kopige sterke veld al direct na de start van de race. Alle drie de Mercedes-AMG GT3’s met de beste kwalificatieposities werden ook getroffen. Zowel de #4 (Abu Dhabi Racing by HRT, 2e plaats op de grid), de #777 (Al Manar Racing by HRT, 3e plaats op de grid) en de #75 (Sun Energy 1 by SPS automotive performance, 6e plaats op de grid) verloren veel posities in het openingsgedeelte van de race en laatstgenoemde verloor zelfs een ronde.

24H Dubai 2022, Rennstart 24H Dubai 2022, Start of the race

Echter, totdat de duisternis inviel, sloten alle drie de co-favorieten zich weer met succes naar de voorste posities. Ondanks nog steeds veel voorkomende code-60-fasen tijdens de race, zetten de coureurs met de Mercedes-AMG GT3’s hun opmars tijdens de nachtelijke uren op indrukwekkende wijze voort. Halverwege de race waren Khaled Al Qubaisi (VAE), Hubert Haupt (GER), Raffaele Marciello (ITA) en Manuel Metzger (GER) met de #4-auto al weer op koers voor een podiumplaats. Later de #75 inzending met Maro Engel (GER), Jules Gounon (FRA), Mikaël Grenier (CAN) en Kenny Habul (AUS) en de #777 mit Al Faisal Al Zubair (OMA), Indy Dontje (NED), ook Martin Konrad (AUT) en Luca Stolz (GER) vestigden zich weer in de top vijf.

24H Dubai 2022, Mercedes-AMG GT3 #19 MP Motorsport

In de slotfase van de race werden de tot dan toe perfecte weersomstandigheden op Dubai Autodrome, slechter door de harde wind die woestijnzand op de baan blies. Onaangedaan maakten de Mercedes-AMG-coureurs hun laatste bochten. Ondertussen waren er ook vermakelijke merkinterne duels om de derde plaats. Aanvankelijk verdedigden Metzger en vervolgens Marciello van de #4-auto met succes de podiumplaats, zij het zonder achterstand in te lopen op de koplopers die in de tussentijd waren vertrokken. Een spetterende brandstofstop in de slotminuten resulteerde toen toch in een positieverandering: met de #75-inschrijving haalde Grenier de #4-auto in en na 593 ronden behaalde hij de derde plaats voor de Sun Energy 1 by SPS automotive performance team. Met een achterstand van 7.697 seconden moesten Marciello en de #4 Abu Dhabi Racing by HRT Mercedes-AMG GT3 het doen met de vierde plaats. Luca Stolz rondde het uitstekende merkresultaat voor Mercedes-AMG af door als vijfde over de finish te komen met de #777 Al Manar Racing by HRT-auto.

24H Dubai 2022, Mercedes-AMG GT3 #20 SPS automotive performance

Een 1-2 in de GT3-AM klasse

In de GT3-AM-klasse trok de #85 Mercedes-AMG GT3 met coureurs Charles Espenlaub (VS), Philip Quaife (GBR), Shane Lewis (VS) en Charles Putman (VS) de aandacht: de CP Racing GT3 hield vast aan zijn pole position bij de start, en als gevolg van de onrust in de openingsfase, zelfs meerdere ronden in de algemene leiding van het veld. Naarmate de race vorderde, bleef de auto uit de AM-klasse ook sensationeel bij de topteams in het algemeen klassement en verstevigde zijn voorsprong in de klasse. Uiteindelijk was het Putman die de overwinning in de AM-klasse en de achtste plaats in het algemeen klassement naar huis bracht. Achter de auto met nummer 85 zorgde de #20 SPS automotive performance Mercedes-AMG GT3 voor een 1-2 in de AM-klasse. De tweede plaats in de klasse was gelijk aan een uitstekende negende plaats algemeen voor George Kurtz (VS), Ian Loggie (GBR), Valentin Pierburg (GER) en Saoedi-Arabië’s allereerste vrouwelijke racer Saudi-Arabiens Reema Juffali (KSA).

24H Dubai 2022, Mercedes-AMG GT3 #85 CP Racing

Klassewinst in het GT3-P/A klassement

In de GT3-klasse met gemengde opstellingen van professionele en amateurcoureurs domineerde de #19 MP Motorsport Mercedes-AMG GT3 het hele raceweekend. Bert de Heus, Daniel de Jong, Henk de Jong en Jaap van Lagen (allen NED) startten vanaf pole position en bleven de hele race uit alle moeilijkheden. Naarmate de race vorderde, wist het Nederlandse kwartet de voorsprong op zijn rivalen te stabiliseren. Na 584 ronden nam eindcoureur Daniel de Jong de dominante klasseoverwinning mee naar huis en reed hij het uitstekende top tien-record voor Mercedes-AMG op de tiende plaats in het algemeen klassement.

Mercedes-AMG GT4 wint GT4-classificatie

Ook de Customer Racing Teams met de Mercedes-AMG GT4 lieten een sterke prestatie zien. Met de #403 Atlas BX Motorsports-auto klommen Roelof Bruins (NED), Steven Cho (CAN), Jongkyum Kim (KOR) en Yong Hyeok Yang (KOR) in de vroege stadia van de race naar de leiding. De #408 Dragon Racing Mercedes-AMG GT4 met Roald Goethe, Oliver Goethe (beiden GER), Jordan Grogor (ZAF) en Stuart Hall (GBR) achter het stuur volgden op de tweede plaats. Na een lange dubbele voorsprong won de #408 Dragon Racing-auto eindelijk en behaalde de klassezege.

24H Dubai 2022, Mercedes-AMG GT3 #75 Sun Energy 1 by SPS automotive performance

Stefan Wendl, hoofd Mercedes-AMG Customer Racing: “Ik ben megatrots op onze Customer Racing Teams omdat we na Abu Dhabi ook in Dubai het nieuwe jaar zo succesvol konden beginnen. Meer dan de drie klasseoverwinningen hadden we niet kunnen verwachten. Jammer dat we deze keer de eindzege hebben gemist, maar we hebben een zware strijd geleverd met onze tegenstanders en kunnen daarom met veel vertrouwen vooruitkijken naar de volgende races. Ik wens onze teams ook in de toekomst veel succes. Proficiat aan Audi en bedankt voor de fantastische competitie.”

24H Dubai 2022, Mercedes-AMG GT3 #75 Sun Energy 1 by SPS automotive performance

Maro Engel, Sun Energy 1 by SPS automotive performance #75: “Na een race die echt ongelooflijk zwaar was, is het voor ons een fantastisch resultaat om op het podium te eindigen. We hadden veel verschillende situaties waardoor we terugvielen. Tijdens de nacht hebben we ook een paar kleine contacten gehad die schade hebben veroorzaakt aan onze Mercedes-AMG GT3. Toch bleven we vechten. Enorme complimenten voor het team dat ervoor heeft gezorgd dat we het met de auto hebben gered. Het podium is een mooie beloning voor het harde werk van SPS. Enorme felicitaties ook aan Kenny die een fantastische rit heeft geleverd. Ik ben blij dat hij zijn eerste algemene podiumplaats in de 24-uursrace van Dubai heeft kunnen vieren.”

24H Dubai 2022, Fahrerwechsel HRT 24H Dubai 2022, driver change HRT

Jules Gounon, Sun Energy 1 by SPS automotive performance #75: “Voor ons is dit een zeer goede start van het nieuwe seizoen. Het automotive performance team van SPS heeft goed werk geleverd: Maro, Kenny, Mikaël, allemaal. Een podiumplaats behalen in een veld met zo’n sterke inzending is een geweldige prestatie. Ik ben ook blij voor Mercedes-AMG dat hier heel sterk was met al zijn auto’s.”

24H Dubai 2022, #75 Sun Energy 1 by SPS automotive performance, Jule Gunon, Mikaël Grenier, Kenny Habul, Maro Engel

Raffaele Marciello, Abu Dhabi Racing by HRT #4: “Natuurlijk hebben we met de vierde plaats niet bereikt wat we hadden gepland. Onze snelheid was in ieder geval goed genoeg. De situatie met de tankstop op het einde kostte ons een zekere podiumplaats. Daar werkte onze strategie niet, maar fouten gebeuren. Ik kijk vooruit en kijk ernaar uit om hier volgend jaar weer aan te vallen.”

24H Dubai 2022, Mercedes-AMG GT3 #777 Al Manar Racing by HRT

Luca Stolz, Al Manar Racing by HRT #777: “Ik denk dat we zelfs iets hoger hadden kunnen eindigen dan op de vijfde plaats. We hadden pech in veel code-60-fasen, dus het resultaat was uiteindelijk niet beter. Toch was het super leuk. Het hele team was goed op elkaar ingespeeld en iedereen heeft geweldig werk geleverd.”

24H Dubai 2022, #408 Dragon Racing, Stuart Hall, Roald Goethe, Oliver Goethe, Jordan Grogor

Shane Lewis, CP Racing #85: “Wij zijn de winnaars van de GT3-AM-klasse. Ik moet het hardop zeggen zodat ik het zelf kan geloven. Ik ben zo ongelooflijk trots. Het team heeft fantastisch werk geleverd. De auto liep zo goed. De Mercedes-AMG GT3 is gewoon mijn favoriete raceauto. We kwamen hier en wonnen de categorie in een zeer zware race. Ik ben zo dankbaar en ik kan niet wachten om het met het team te vieren.”

24H Dubai 2022, #19 MP Motorsport, Bert de Heus, Henk de Jong, Daniel de Jong, Jaap van Lagen

Daniel de Jong, MP Motorsport #19: “De overwinning in de Pro-Am-categorie was niet makkelijk. Toch hadden we een goede race zonder problemen met de auto of andere incidenten. Ook ’s nachts verliep alles vlekkeloos. De auto was enorm betrouwbaar en dat heeft ons de overwinning bezorgd. Geweldig!”

24H Dubai 2022, #85 CP Racing, Charles Putman, Shane Lewis, Charles Espenlaub, Philip Quaife (GBR)

Bron: Daimler AG

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

Mattia Binotto wordt nieuwe leider van Audi’s Formule 1-project

Mattia Binotto wordt de nieuwe leider van Audi's Formule 1-project, dat op 1 augustus begint. Audi bereidt zich voor op zijn intrede in de...

IAME Series Benelux: 5 winnaars openen hun palmares in Genk

Meer dan twee maanden na het raceweekend in Ostricourt gingen de IAME Series Benelux terug van start op het circuit van Karting Genk het...

Frikadelli Racing maakt gastoptreden in de GT World Challenge Europe

Frikadelli Racing zal van 26-28 juli 2024 een gastoptreden maken in de GT World Challenge Europe op de Nürburgring met hun Ferrari 296 GT3,...
error: Content is protected !!