24H of Spa: Marciello behaalt tweede opeenvolgende Super Pole

Voor het tweede jaar op rij start Mercedes-AMG Team AKKA ASP de TotalEnergies 24 Hours of Spa helemaal vooraan op de grid na een sprankelende ronde van Raffaele Marciello die de eerste plaats in de Super Pole van vrijdag veiligstelde. De Italiaan bevestigde zijn status als een van de snelste coureurs in elke discipline door als beste uit de bus te komen tegen tegenstanders van wereldklasse. Daarbij werd hij de eerste persoon die opeenvolgende Super Pole-overwinningen behaalde en bezorgde Mercedes-AMG zijn derde opeenvolgende P1-start in Spa.

Marciello eindigde als laatste in de shootout met 20 coureurs nadat hij en zijn AKKA ASP-teamgenoten Jules Gounon en Dani Juncadella de kwalificatiesessie op het volledige veld van gisteren overtroffen. Dit had een vergiftigde kelk kunnen zijn, aangezien donkere wolken zich samenpakten boven de baan kort voordat de Super Pole begon. Er viel lichte regen toen de eerste auto wegrolde, hoewel het weer uiteindelijk geen rol van betekenis zou spelen.

Nadat een aantal van de vroege lopers ronden hadden afgelast vanwege de baanlimieten, was Ben Barnicoat de eerste coureur die een serieus bod op de pole uitbracht, die als tweede eindigde in de #38 JOTA McLaren en een 2m18.597s neerzette. Dit bleef de maatstaf totdat Ricardo Feller (#14 Emil Frey Racing Lamborghini) driehonderdste sneller ging, wat het potentieel aantoonde dat de Huracán GT3 van het Italiaanse merk de hele week in Spa heeft laten zien.

Dit was de laatste in een reeks indrukwekkende prestaties van de jonge Zwitserse coureur, maar zijn tijd aan de top was kort toen Mirko Bortolotti een speciale ronde afleverde aan het stuur van de #63 Orange1 FFF Racing Lamborghini. De Italiaan eindigde als 10e, maar omdat opeenvolgende coureurs er niet in slaagden zijn 2m18.525s te verslaan, kwam een ​​eerste Super Pole-triomf voor Lamborghini dichterbij.

Maro Engel, die als vierde van de laatste aankwam, leek op koers om Bortolotti omver te werpen aan het stuur van de #4 Mercedes-AMG Team HRT-inzending, maar een kleine fout in de laatste chicane vertroebelde zijn kansen en liet de Duitse coureur als tweede achter. Nicki Thiim kon niet strijden om de eerste rij in de #95 Garage 59 Aston Martin, die net Marciello verliet.

Nadat hij vorig jaar zware regen had overwonnen, had de Mercedes-AMG Team AKKA ASP-coureur een heldere hemel toen hij de baan op ging op zoek naar een andere Super Pole. Hij voltooide de klus in zijn eerste vliegende ronde en werd dit jaar de enige coureur die de barrière van 2m18 op Spa-Francorchamps doorbrak door een niet te evenaren 2m17.949s neer te zetten. Er was geen verbetering op zijn tweede tour, maar dat deed er niet toe: Marciello had het opnieuw gedaan.

Hij leidde een all-star top-drie voor Bortolotti en Engel, terwijl Feller zijn status als toekomstig kampioen bevestigde door als vierde te eindigen. Dit leverde de #14 Emil Frey Racing Lamborghini een pole op in de Silver Cup en vertegenwoordigt de beste kwalificatiepositie ooit voor de klasse tijdens de TotalEnergies 24 Hours of Spa.

Sheldon van der Linde werd een mooie vijfde in de #34 Walkenhorst Motorsport BMW, gevolgd door de al even indrukwekkende Barnicoat. Mattia Drudi (#66 Audi Sport Team Attempto), Nicky Thiim (#59 Garage 59 Aston Martin), Mathieu Jaminet (#22 GPX Racing Porsche) en Felipe Fraga (#89 AKKA ASP Mercedes-AMG) vervolledigden de top-10.

Naast de #14 Emil Frey Racing Lamborghini deden er nog drie Silver Cup-kandidaten mee in de Super Pole: Pierre-Alexandre Jean zette de #107 CMR Bentley op de 12e plaats, Thomas Drouet werd 16e in de #87 AKKA ASP Mercedes-AMG, terwijl Philip Ellis 19e werd in de #57 Winward Racing Mercedes-AMG. Zeven merken waren vertegenwoordigd in de top-10, met alleen Bentley en Ferrari afwezig.

Bron: SRO

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

FIM EWC: Sterk veld voor de 8 Uur van Spa Motos

Zevenendertig teams, waaronder 34 permanente FIM Endurance World Championship-ploegen, hebben zich ingeschreven voor het internationale motorrace-equivalent van een high-speed achtbaanrit, de 8 Uur van...

BMW M4 GT3 EVO onthuld op de Nürburgring

BMW M Motorsport heeft de nieuwste versie van hun succesvolle GT-racewagen, de BMW M4 GT3 EVO, gepresenteerd voorafgaand aan de 24 uur van de...

De parades, traditioneel hoogtepunt van SpaItalia!

SpaItalia is een evenement dat bestaat uit een geslaagde mix van circuitrijden, animaties in de paddock en het samenkomen van invoerders en clubs. Twee...
error: Content is protected !!