24H of Spa: Team AKKA ASP leidt de aanval naar de Super Pole

Mercedes-AMG Team AKKA ASP zal morgenavond zijn tweede opeenvolgende Super Pole achtervolgen tijdens de TotalEnergies 24 Hours of Spa, nadat de #88 crew de beste kwalificatie heeft behaald, terwijl alle negen merken die deelnemen aan de race van dit jaar vertegenwoordigd zullen zijn in de beslissende shootout.

Tijdens de sessie van vanavond werden ook de pole-winnaars van de Pro-Am en Am Cup beslist, aangezien Garage 59 (#188 Aston Martin) en Hägeli by T2 Racing (#166 Porsche) de eerste plaats behaalden in hun respectievelijke klassen, maar de strijd om de Silver Cup wordt niet beslist tot vrijdag, nadat een record van vier auto’s de Super Pole bereikten.

Bovenaan de algemene rangschikking werd al snel duidelijk dat de #88 Mercedes-AMG de touwtjes in handen had. Raffaele Marciello zette de toon door Q2 te overtreffen, de eerste sessie met opstellingen van drie coureurs, met een tijd van 2m18,323s. De volgende run was Daniel Juncadella, die Marciello’s resultaat herhaalde door Q3 aan te voeren met een 2m18.565s. Dit gaf Jules Gounon een gouden kans om de eerste plaats te bemachtigen, en daarmee de kans om als laatste te eindigen in de Super Pole.

De Fransman voltooide de taak door de op twee na snelste ronde in Q4 te plaatsen, meer dan genoeg om P1 op gemiddelde tijden veilig te stellen. De #88 Mercedes-AMG Team AKKA ASP-machine had een voorsprong van 0,433 seconden op de #95 Aston Martin, die vanaf Q2 de tweede positie innam nadat Nicki Thiim slechts 0,004 seconden achter Marciello eindigde. Ross Gunn en Marco Sorensen konden de Deense aas niet evenaren, maar waren snel genoeg om P2 veilig te stellen.

Audi Sport Team Attempto, de nummer twee van vorig jaar, werd derde met zijn #66-machine, na een uiterst consistent optreden van Chris Mies, Mattia Drudi en Dennis Marschall. Het #4 Mercedes-AMG Team HRT zorgde ook voor een veilige doorgang naar de Super Pole, gevolgd door beide Walkenhorst Motorsport BMW-inzendingen, waarbij de #34 net naast de zuster #35 kwam.

De zevende plaats algemeen ging naar de #107 CMR Bentley, die een ongekende vier Silver Cup-auto’s naar de Super Pole leidde. De Franse ploeg stond vanaf het begin aan de leiding nadat Stuart White Q1 leidde. Sterke prestaties van Nelson Panciatici, Pierre-Alexandre Jean en Ulysse De Pauw voltooiden een geweldige dag voor de enige Bentley-loper van het evenement.

De #14 Emil Frey Racing Lamborghini zal morgen ook strijden om de eerste plaats in de Silver Cup en Super Pole. Ricardo Feller was de opvallende coureur, die Q4 overtrof en de snelste tijd van het hele kwalificatieproces neerzette met een 2m18.067s. Nog twee Silver Cup-teams zullen deelnemen aan de Super Pole nadat ook AKKA ASP (#87 Mercedes-AMG) en Winward Racing (#57 Mercedes-AMG) hun plaatsen hadden geboekt.

In totaal zal de Super Pole shootout bestaan ​​uit vijf auto’s die Mercedes-AMG vertegenwoordigen, vier van Lamborghini, twee van Audi, BMW, Ferrari en Porsche, en enkele inzendingen van Aston Martin, Bentley en McLaren.

De Pro-Am-pole ging in de richting van Garage 59 met zijn #188-machine, die als 32e eindigde en zes plaatsen verwijderd was van de #69 RAM Racing Mercedes-AMG. Alexander West, Chris Goodwin, Charlie Eastwood en Marvin Kirchhöfer droegen allemaal bij aan de inspanning, waardoor de nr. 188 zijn zuster Silver Cup-auto overtrof. De pole voor de Am Cup werd veiliggesteld door de #166 Hägeli by T2 Racing Porsche, bestuurd door Pieder Decurtins, Manuel Lauck, Dennis Busch en Marc Basseng, die zes tienden voorsprong hadden op hun naaste rivalen.

Verschillende grote teams misten de Super Pole, waaronder de #21 Rutronik Racing Porsche (22e), de #54 Dinamic Motorsport Porsche (23e), de #25 Audi Sport Team Sainteloc (24e) en de #50 HubAuto Mercedes-AMG (41e ). Het grootste slachtoffer was echter de #32 Audi Sport Team WRT-auto die zowel de vrije training als de pre-kwalificatie overtrof. Het noodlot sloeg toe toen een paar rode vlaggen tijdens Q2 Dries Vanthoor verhinderden een rondetijd neer te zetten, wat betekent dat een van de favorieten van vóór het evenement de race van zaterdag vanaf de 55e op de grid zal starten.

De eerste van die rode vlaggen werd veroorzaakt door een fors ongeval voor de #19 Grasser Racing Lamborghini van Tim Zimmerman, die zwaar contact maakte met de slagbomen bij Raidillon. De Duitse coureur kon uit de auto klimmen, maar zijn deelname aan de kwalificatie was voorbij en het team staat nu voor een grote reparatieklus. De kwalificatie werd meer dan een half uur onderbroken terwijl de scène werd ontruimd, zodat het grootste deel van de sessie in het donker plaatsvond.

Super Pole vindt morgen om 19:50 uur plaats en elke bemanning zal één coureur nomineren om twee vliegende ronden van het 7 km lange circuit te voltooien. Ze zullen vanavond in reservevolgorde naar hun eindpositie rennen, waarbij Mercedes-AMG Team AKKA ASP als laatste de baan op gaat in de strijd om de eerste plaats.

Bron: SRO

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

PSCB: Jan Lauryssen en Michael Cool verdelen de buit in Zolder

Na Nederland en Circuit Zandvoort, met een dubbele winst voor Niels Troost (Team GP Elite) was het op Circuit Zolder in België, tweemaal aan...

Spa 24H: TEAM RJN BEVESTIGT JOSH CAYGILL

Team RJN heeft hun deelname aan de Crowdstrike 24 Uur van Spa 2024 verder versterkt door FIA WEC McLaren-coureur Josh Caygill aan hun line-up...

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland keert terug naar Hongarije

Van 21 tot 23 juni 2024 zal de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland racen op de Hungaroring bij Boedapest, een circuit dat sinds 2014...
error: Content is protected !!