24H SERIES: Deze week start de 16e editie Hankook 24H DUBAI

Deze week nemen meer dan 250 rijders en rijdsters, verdeeld over 54 auto’s van twaalf merken en met 33 verschillende nationaliteiten deel aan de 16e editie van de Hankook 24H DUBAI en starten daarmee het seizoen 2021 in de 24H SERIES powered by Hankook.

De Hankook 24H DUBAI is het oudste en bekendste evenement van de Nederlandse promotor CREVENTIC en vindt sinds 2006 jaarlijks plaats op het moderne Dubai Autodrome, traditioneel als een van de eerste lange-afstandsraces van elk nieuw kalenderjaar. Het jaar 2021 vormt daarop geen uitzondering: tal van teams en rijders zijn al ter plekke op het circuit in het stadsdeel Dubai Motorcity in de aanloop naar het evenement van 14-16 januari. 

De GT3-klasse is ongetwijfeld weer goed voor een spannende strijd met 17 aangemelde auto’s van de merken Mercedes-AMG, Porsche, Lamborghini, Audi, Dodge und McLaren. Tot de deelnemers behoren vijf teams die al een keer de algehele overwinning bij de GT’s tijdens de Hankook 24H DUBAI hebben behaald.

Het nieuw gevormde Haupt Racing Team is het officiële klantenteam van Mercedes-AMG in Dubai en neemt daarmee de plaats in van Black Falcon, recordhouder met vijf overwinningen, dat vorig jaar aankondigde het GT3-podium grotendeels te verlaten. HRT, dat in Dubai twee Mercedes-AMG GT3 Evo’s inzet, nam tal van belangrijke teamleden van Black Falcon over. Tot de rijdersbezetting behoren Hubert Haupt en Khaled Al Qubaisi, beide drie keer winnaar van het evenement.

(c) Creventic

Herberth Motorsport, in 2017 winnaar van de Hankook 24H DUBAI, zet voor de eerste maal in Dubai drie Porsche 911 GT3 R’s in. Car Collection Motorsport, winnaar in 2018 en vorig jaar tweede, neemt met twee Audi’s R8 LMS deel aan de race in Dubai. Ook WRT, dat de race in 2016 won, vertegenwoordigt het merk met de vier ringen uit Ingolstadt in de Verenigde Arabische Emiraten.

Met elkaar hebben de vijf genoemde teams, zij het soms onder andere benamingen, op één uitzondering na alle edities van de Hankook 24H DUBAI sinds 2012 gewonnen.

Een andere interessante inschrijver in de GT3-klasse is het GRT Grasser Racing Team, dat dit jaar een gehuurde Lamborghini Huracán GT3 Evo inzet. Het Oostenrijkse team behaalde in 2018 en 2019 de algehele pole-position bij het evenement en probeert in 2021 geschiedenis te schrijven door als eerste GT-team voor de derde keer de pole-position bij de Hankook 24H DUBAI te veroveren.

HRT Performance (niet te verwarren met Haupt Racing Team) is een van de drie teams die meerdere Porsche 911-II Cup-auto’s in de daarvoor bestemde klasse inzetten. De andere twee zijn  MRS GT-Racing en Speed Lover. Vooral de twee inschrijvingen van MRS GT-Racing zijn interessant. Het Duitse team behaalde in de loop der jaren al meerdere klassezeges tijdens de Hankook 24H DUBAI en dit jaar maakt Jeroen Bleekemolen, drie keer algemeen winnaar, deel uit van de rijdersbezetting van het team.

De regerende algemene GT-kampioensteams Team Avia Sorg Rennsport (Continents) en PROsport Performance (Europe) voeren met respectievelijk twee BMW M4 GT4’s en een Aston Martin Vantage de GT4-klasse aan, terwijl het Canadese ST Racing tot de teams behoort die de langste reisroute hadden. In de GTX-klasse rijden meerdere Lamborghini Huracán Super Trofeo’s van ARC Bratislava, Gt3 Poland en het vroegere kampioensteam in de serie, Leipert Motorsport. Vortex V8 is het enige niet-Lamborghini-team.

(c) Creventic

In de TCE-divisie zijn 14 teams als vertegenwoordigers van CUPRA, Audi, Volkswagen, Ginetta en BMW al bezig met de opbouw in het rennerskwartier van het Autodrome. Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing, inmiddels al twee keer winnaar van de algehele TCE-teamtitel in de 24H SERIES, behaalde in 2019 bij de eerste deelname in Dubai de overwinning, terwijl AC Motorsport, dat dit jaar voor het eerst twee Audi’s RS 3 LMS inzet, vorig jaar in Dubai de eerste TCE-divisiezege in de 24H SERIES behaalde.

CREVENTIC schrijft sinds 2018 de TCE-divisie officieel als onderdeel van de 24H SERIES uit, maar geen enkel team of geen enkele rijder in de divisie is er sindsdien in geslaagd, meer dan eenmaal de overwinning bij de Hankook 24H DUBAI in de wacht te slepen.

Onder de teams die vooraan meestrijden in de TCR-klasse is de vaste deelnemer Red Camel-Jordans.nl, TOPCAR Sport als winnaar van de TCE-divisie bij de Hankook 24H BARCELONA, oud-TCR-kampioensteam BBR alsmede Zengő Motorsport, bekend uit de FIA WTCR. In de TCX-klasse neemt het vroegere kampioensteam uit de SP3-klasse, CWS Engineering, het met twee Ginetta G55’s op tegen de BMW’s van PK Carsport en fun-M Motorsport.

Het team GPX Racing, dat in oktober geschiedenis schreef met de overwinning bij de eerste officiële Coppa Florio sinds 1981, heeft zijn thuisbasis in de Verenigde Arabische Emiraten en streeft met de Porsche 911 GT3 R naar de overwinning  in de thuisrace. Als winnaar van de GT4-klasse vorig jaar zet Dragon Racing opnieuw een Mercedes-AMG GT4 in, terwijl RKC/ZRT met de Audi RS 3 LMS een gooi doet naar de zege in de TCR-klasse. 

Op woensdag 13 januari zijn er twee officieuze privétests, waarna teams en rijders vanaf 18.15 uur de start van het seizoen 2021 in de 24H SERIES vieren tijdens de jaarlijkse ‘Welcome BBQ’. Op donderdag 14 januari vinden de vrije trainingen voor de TCE- en GT-divisie van de Hankook 24H DUBAI respectievelijk vanaf 9.45 en 11.50 uur plaats. Daarna volgt de kwalificatie vanaf 14.30 uur en de avondtraining vanaf 18.00 uur. De groene vlag voor de 16e editie van de Hankook 24H DUBAI wordt op vrijdag 15 januari om 15.00 uur gezwaaid, daarna gaat de race zonder onderbreking door tot aan de geplande finish op zaterdag 16 januari om 15.00 uur (alle tijden in lokale tijd). In het voorprogramma worden vier sprintraces van de F4UAE verreden.

De beide kwalificatiesessies van elk 30 minuten, de 90 minuten durende avondtraining en de volledige 24-uursrace zijn te volgen via de livestream op het officiële YouTube-kanaal van de 24H SERIES met commentaar van radiolemans.com, dat het tiende jaar van de samenwerking met CREVENTIC ingaat. Regelmatige updates zijn er ook via de accounts van de 24H SERIES op Twitter (@24HSeries), Facebook (24H Series) en Instagram (24H Series). 

(c) Creventic

Bron: Creventic

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

Mattia Binotto wordt nieuwe leider van Audi’s Formule 1-project

Mattia Binotto wordt de nieuwe leider van Audi's Formule 1-project, dat op 1 augustus begint. Audi bereidt zich voor op zijn intrede in de...

IAME Series Benelux: 5 winnaars openen hun palmares in Genk

Meer dan twee maanden na het raceweekend in Ostricourt gingen de IAME Series Benelux terug van start op het circuit van Karting Genk het...

Frikadelli Racing maakt gastoptreden in de GT World Challenge Europe

Frikadelli Racing zal van 26-28 juli 2024 een gastoptreden maken in de GT World Challenge Europe op de Nürburgring met hun Ferrari 296 GT3,...
error: Content is protected !!