ALEXANDER BORGMANS “VOLGEND JAAR NEEM IK HET OP TEGEN KAMPIOEN NATHAN VANSPRINGEL”

Dat Junior-kampioen Nathan Vanspringel door RACB werd uitgeroepen tot Rookie van het Jaar zegt veel over het belang dat de sportfederatie hecht aan de Belgische Ford-merkencup. Terecht, want kampioen/Rookie Vanspringel en diens kroonprins Alexander Borgmans hebben gedurende het voorbije seizoen meer dan eens getoond dat de Ford Fiesta Sprint Cup powered by Hankook een ideale kweekvijver is en blijft voor jonge debuterende coureurs.

Alexander Borgmans beantwoordt perfect aan het profiel dat overeenstemt met dat van de jonge debutant die in de Ford-sprintklasse het vak leert. Net zoals Nathan reed Alexander tot hiertoe toe nog nooit op een circuit en zijn ervaring beperkte zich tot het afmalen van rondjes en races in indoorkarting.

De eerste confrontatie op Circuit Zolder was er ééntje om niet vlug te vergeten,” blikt vice-kampioen Borgmans terug op de Zolderse openingsmanche. “Ik diende nog alles te leren en ondanks de degelijke voorbereiding wist ik eigenlijk niet goed wat mij stond te wachten. Vooral fysiek heb ik na die eerste meeting een tandje moeten bijsteken!”

Hij leerde snel en na een knappe 2de plaats – ja,wel, achter Vanspringel – tijdens Race 1 van de Spa Euro Race volgde een eerste verdiende overwinning, voor Gilles Vervisch, die andere debutant, en Nathan Vanspringel. Daarop trok de karavaan richting de Nederlandse duinen om er in het kader van de Blancpain GT World Challenge kennis te maken met Circuit Zandvoort.

“Ik had ondertussen voldoende kilometers verorberd tijdens track days en dat liet mij toe met Hanne Terium te vechten voor de 2de plaats. Zij is werkelijk een referentie voor mij en zonder de haperende motor had ik wellicht vrede moeten nemen met een 3de plaats. In Race 2 zat Hanne Nathan op de hielen en kon ik haar flink bijbenen. Op het einde van de race voerde ik de druk op, maar  beging een stuurfoutje en moest de 2deplaats laten aan Hanne.”

Zonder Van Lil – verstek na een crash op Zandvoort – stond er gedurende de populaire Gamma Days op TT Circuit Assen geen maat op de dominatie van Nathan Vanspringel. Hanne Terium kende pech en Alexander scoorde met twee tweede plaatsen dikke punten, hetgeen hem de 2de plek opleverde in de tussenstand. En dan volgde het weekend van TCR Spa 500.
“Na de zege in Spa was ik gebrand om die prestatie in de Ardennen over te doen. Helaas, in race 1 kreeg ik een tik van een Nederlandse concurrent en in Race 2 liet ik mij, geschoeid op slicks, in de Raidillon verrassen op een nog natte kerbstone en knalde tegen de vangrails. Over en out. Nathan en Giovanni verdeelden er de winst en Hanne mocht telkens mee op het podium. In de punten hield ik stand als 2de, maar besefte dat ik in de finale meer dan ooit rekening diende te houden met zowel Hanne als Giovanni…”

Het zou allemaal anders lopen. Terium liet zich nog voor de start van de kwalificaties op het snelle Assen-tracé verrassen en beschadigde in die mate de EMG-Fiesta dat zij verstek diende te geven. Idem voor Giovanni Van Lil, zij het dat hij na het verwezenlijken van de “pole position” op zijn beurt van de piste donderde en hierbij de Belgium Driver Academy-Fiesta tot total loss herleidde. Vanspringel was hierdoor helemaal buiten schot en het knockout van Giovanni Van Lil en Hanne Terium was voor Alexander Borgmans  een hulp om de titel van vice-kampioen te beveiligen. Niettemin moest hij op de piste tot twee keer toe de 2de plaats afstaan aan debutant (en eerder winnaar van de Contest) Dylan De Wolf.

“Wellicht zat de schrik er nog een beetje in, na de klap in de Raidillon, en verkoos ik op veiligheid te spelen. Onder invloed van het verloop van de tumulteuze laatste race kon Nathan uiteindelijk beslag leggen op een 3de plaats algemeen en gezien voor de Junior de reëel behaalde punten worden weerhouden, verstevigde hij alzo zijn leidersplaats. De uitkomst van die bewogen race had evengoed in mijn voordeel kunnen uitdraaien, maar Nathan in de punten bijbenen was sowieso onbegonnen werk!”

Logischerwijze staat deze Nathan bovenaan het lijstje van de concurrenten waarmee Alexander in 2020 wil strijden in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup.

“Volgend jaar neem ik het op tegen kampioen Nathan Vanspringel. Ik herinner mij een mooie strijd met hem in de eerste race in Spa en ook nadien tijdens het Blancpain-weekend op Circuit Zandvoort was het zeer close. En indien Hanne er weer bij is, mogen we haar zeker vrezen. Tijdens de openingsmanche op Circuit Zolder toonde Hanne tot wat zij in staat is, maar nadien werd zij iets te veel achtervolgd door pech.

Binnen de rangen van Niels Lagrange by FordStore Morren Motor zal Alexander terug het gezelschap krijgen van halfbroer Maxim De Witte! Nadat hij tijdens de Finale Races voor de eerste keer kennis mocht maken met het woelige peloton van de Ford-merkenracerij gaat Maxim in 2020 voor een volledig seizoen achter het stuur van de #19 Geo-Fiesta. Bij Niels Lagrange staat er nog een derde Fiesta in de aanbieding…

Bron: Ford Fiesta Sprint Cup

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland begint het nieuwe seizoen in Imola

Het nieuwe seizoen van de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland gaat van start op het circuit van Imola, Italië, met een indrukwekkend veld van...

RedAnt Racing met grote ambities richting thuisrace in Spa

Na een klinkende zege in de 12 uur van Mugello trekt RedAnt Racing als leider in de 992-klasse naar de tweede manche van de...

NTC 2024 in de volgende bocht van het Junior Black Knights Team

De eerste van zeven races van het seizoen vindt dit weekend plaats in Assen (Nederland) voor de drie aanstormende Belgische rijders. De beste jonge coureurs...
error: Content is protected !!