Assen strijdtoneel voor een spannend Belcar-slot

De strijd om de algemene Belcar-titel 2019 is aan de vooravond van de slotmeeting in het Nederlandse Assen nog onbeslist, net zoals ook nog in vier van de zes Belcar-klassen de lauweren moeten worden verdeeld. aankomende zondag zal een 125 minuten durende race op het wereldberoemde TT-Circuit uitsluitsel brengen in de nationale endurancekampioenschap.

Het 4,545 kilometer lange TT-Circuit in Assen geniet bij fans van gemotoriseerde sporten wereldwijd een uitstekende reputatie. In de eerste plaats vanwege de jaarlijkse MotoGP-meeting, maar er werden in het verleden ook op vier wielen mooie duels uitgevochten. Zondag, tijdens de Hankook Finaleraces, zal dat niet anders zijn.

Na een bewogen en doornatte wedstrijd in het kader van de American Festival Nascar Finals in Zolder trekt Belgium Racing als absolute leider naar het noorden van Nederland. Dylan Derdaele en Nicolas Saelens vertrekken er met elf punten voorsprong, maar met nog maximaal 37 punten te verdelen lijkt dat weinig.

Toch staan de rijders van de #99 Lamborghini-rijders er beter voor dan men zou kunnen denken. Omdat zij in een andere Belcar-klasse uitkomen als hun enige overgebleven tegenstander, de #11 Krafft Racing Norma, wordt het voor laatstgenoemde moeilijk om de kloof te dichten. Er zijn nogal wat permutaties mogelijk, maar het volstaat dat de Belgium Racing-bolide de zege pakt in Belcar 3 en aan de daaraan verbonden 25 punten nog twee punten weet toe te voegen (via bonussen voor pole en de snelste wedstrijdronde of een negende plaats algemeen) om zeker te zijn van de algemene Belcar-titel 2019. 

Bij Krafft Racing, waar Stienes Longin en Christoff Corten het stuur van de #11 Norma zullen delen, hebben ze hun lot dus niet meer in eigen handen.

Voor het derde podiumtrapje in de Belcar 2019-eindstand komen nog 10 (tien!) wagens in aanmerking. Bij die podiumkandidaten zijn alle zes Belcar-klassen door minstens één wagen vertegenwoordigd.

Belcar 1: Wie sluit het seizoen in schoonheid af?
Krafft Racing is sinds de vorige meeting in Zolder wel al zeker van de titel in Belcar 1, en zal in Assen in ieder geval proberen om voor een vierde keer op het hoogste trapje in de klasse te staan. Aan concurrenten echter geen gebrek: uittredende Belcar-kampioenen Russell Racing by PK Carsport willen revanche na de pech in Zolder en na bij de vorige meeting voor het eerst dit seizoen van de overwinningschampagne te hebben geproefd willen ze bij Deldiche Racing by JTB ook nog wel eens op het hoogste podiumtrapje staan.

Belcar 2: kampioen THEMS Racing by EMG wil tweede klassezege
Ook in Belcar 2 is het pleit al beslecht en beschikt de #3 THEMS Racing by EMG Porsche over een niet te dichten voorsprong. Bij Filip Teunkens en Nicolas Vandierendonck is de zegehonger echter groot, want hun meest recente klassezege dateert al van begin juli, op Francorchamps. Makkelijk wordt dat echter niet, want het zou best wel eens kunnen dat het net zoals in Zolder ook in Assen regent. En Alexander Goddijn bewees op de Limburgse omloop dat de Caymans Clubsport in die omstandigheden aardig uit de voeten kunnen.

Belcar 3: Lamborghini of Mustang?
Omdat Belgium Racing de Eleven Sports 24 Hours of Zolder afwerkte met een Porsche uit de Belcar 2-klasse tellen ze aan de vooravond van de slotmeeting te weinig punten om nog in aanmerking te komen voor de Belcar 3-titel. De oranje-zwarte Lamborghini zal echter wel scherprechter spelen in het titelduel tussen de #999 WCB Racing by Leipert Lamborghini en de #4 VR Racing Ford Mustang MARC 2, die in de tussenstand worden gescheiden door tien punten. Ook een derde Lamborghini – de voorlopig nog zegeloze bolide van Independent Motorsport – zou een belangrijke rol kunnen spelen.

Belcar 4: Mercedes… of Mercedes?
Neen, we hebben het niet over de titelstrijd in de Formule 1, wel over Belcar 4. Die klasse wordt al het hele seizoen gedomineerd door de wagens van Veidec Silver Eagle by Getspeed, machines die met een zevende en achtste plaats in de tussenstand ook algemeen uitstekend presteren. Het onderlinge klasseduel werd na een opgave van de #22 Mercedes-AMG in Zolder opnieuw spannend, want zo zagen ze hun voorsprong op de collega’s van de #93 smelten tot drie punten. De conclusie is dan ook duidelijk: winner takes all!

Belcar 5: Kampioen zonder zege?
In Belcar 5 gingen dit jaar al vier verschillende wagens met een klassezege lopen, en toch heeft één van de drie titelkandidaten dit jaar nog geen enkele keer op het hoogste podiumtrapje gestaan. De #235 Baelus Motorsport BMW M235i finishte wel al drie keer tweede – ook in de 24 uur van Zolder – en telt nu elf punten achterstand op klasseleider #154 QSR Racing School BMW M240i. Met nog 27 punten te verdienen in elke klasse is die strijd nog niet beslist, ook al omdat er nog een derde hond met het spreekwoordelijke been kan gaan lopen. De #475 Stevens Motorsport volgt immers op 22,5 punt.

Belcar 6: Kan iemand JJ Motorsport nog van de titel houden?
De #34 JJ Motorsport BMW beschikte na een Belcar 6-klassezege in de Eleven Sports 24 Hours of Zolder over een comfortabele voorsprong op de #83 VDW Motorsport BMW, en wist die bij de vorige race op de Limburgse omloop nog een beetje uit te breiden, tot 23 punten. Een eerste seizoenszege voor de #50 Convents Race Team BMW zorgde er echter voor dat er nog drie titelkandidaten zijn, want door die overwinning naderde deze laatste tot op 18,5 punt.

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

ADAC GT Masters: Haupt Racing Team zet pole om in jubileumoverwinning

David Schumacher en Salman Owega van het Haupt Racing Team hebben op de Nürburgring hun tweede seizoensoverwinning behaald tijdens de 250e jubileumrace van de...

ADAC GT Masters: Pole voor Schumacher in jubileumrace

David Schumacher heeft de pole position veroverd voor de jubileumrace van de ADAC GT Masters op de Nürburgring. Tijdens de kwalificatie op zondag zette...

FIA WEC: Sarah Bovy zet pole in LMGT3

Het Iron Dames team heeft de pole position behaald voor hun Zuid-Amerikaanse debuut in de 6 Uur van São Paulo, onderdeel van het FIA...
error: Content is protected !!