Bob de Jong derde in zonnige JACK’s Drenthe Rally

De kop is eraf! Het Open Nederlands Rallykampioenschap is dit weekeinde in Assen van start gegaan met een compleet nieuwe rally; JACK’s Drenthe Rally kende wat tegenslagen in de aanloop, maar is een welkome aanvulling op de Nederlandse rallykalender. Na 14 klassementsproeven ging de zege naar Hans Weijs (Ford), met Gertjan Kobus (Skoda) op de tweede plaats, terwijl regerend Open Nederlands Rally Kampioen Bob de Jong (Hyundai) uiteindelijk tevreden kon zijn met de derde plaats.

Oorspronkelijk zou JACK’s Drenthe Rally de laatste wedstrijd van vorig jaar zijn, maar door de corona maatregelen moest de nieuwe rally noodgedwongen op het laatste moment worden uitgesteld. Dit weekend was het dan zo ver; hoewel er enkele dagen voor de rally een flinke tegenvaller was toen er een streep (vergunningen) ging door twee klassementsproeven, startte vrijdagavond JACK’s Drenthe Rally met drie KP’s in de buurt van Kampen, die elk twee keer moesten worden verreden. Op deze snelle proeven werd al snel duidelijk dat vier equipes met een R5-bolide de overige deelnemers op ruime achterstand gingen zetten. Gertjan Kobus, Jim van den Heuvel en Bob de Jong wisten alle drie een proef in de eerste omloop te winnen, maar daarna was het drie keer Van den Heuvel bovenaan de tijdenlijsten. Opvallend was dat Hans Weijs op de openingsdag geen enkele keer het snelste was. Bob de Jong kampte vanaf het begin met remproblemen: “Dat was niet fijn, want op die snelle proeven wil je kunnen vertrouwen op de remmen en daardoor verloren wij meteen al kostbare tijd.” Ontluchten en nieuwe remblokken boden geen soelaas, waardoor de doelstelling voor dag 2 meteen werd bijgesteld. “Op de twee korte klassementsproeven op het TT Circuit gaan wij de zege niet meer pakken,” berustte Bob de Jong in zijn lot. “Het kampioenschap is dit jaar ons doel, dus we gaan voor een solide eindklassering.”

Gedurende de zonovergoten zaterdag werden onder grote publieke belangstelling twee proeven vier keer verreden, maar nog steeds leverde dat niet meer dan 45 wedstrijdkilometers op. Hans Weijs begon voortvarend en toen Jim van den Heuvel na KP9 moest opgeven met technische problemen, lag de weg vrij voor Weijs. Gertjan Kobus stelde de tweede plaats veilig, terwijl Bob de Jong tevreden was met de derde plek. “Uiteindelijk werd duidelijk dat ons remprobleem te maken had met een niet optimaal werkende remvloeistof van Brembo – waarschijnlijke een flesje uit een verkeerde badge. Met dit product heb ik al 10 jaar uitstekende ervaringen, maar dit kan natuurlijk gebeuren…” Met zijn nieuwe navigator Erik de Wild verliep de samenwerking erg goed: “Na ons debuut samen in Twente kwam hier in Drenthe de bevestiging van onze ‘klik’,” aldus de Hyundai-rijder. Erik de Wild voegde daar aan toe: “Los van het remprobleem hebben we een prima rally gereden en een goede start in het kampioenschap gemaakt. Kevin van Deijne (niet gestart) en Jim van den Heuvel (opgave) beginnen met een 0-score, dus wij zijn tevreden.” De volgende rally van het ONRK is pas op zaterdag 21 mei, als in de omgeving van Son en Eindhoven de ELE Rally wordt verreden. 

Uitslag JACK’s Drenthe Rally:

1. Hans Weijs/Tim Rietveld, Ford Fiesta R5, 53 min 25,9 sec; 2. Gertjan Kobus/Martin Nortier, Skoda Fabia R5, op 28,7 sec; 3. Bob de Jong/Erik de Wild, Hyundai i20 R5, op 1 min 19,3 sec; 4. Mitchel van den Brink/Annemiek Hulzebos, Mitsubishi Lancer Evo IX, op 3 min 9, 3 sec; 5. Lambert Parren/Frank Stultiens, Mitsubishi Lancer Evo X, op 4 mi 1,6 sec.

Bron: Bob de Jong

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

24H Le Mans: Opnieuw zege voor Ferrari

De #50 Ferrari AF Corse 499P Hypercar, bestuurd door Antonio Fuoco, Nicklas Nielsen en Miguel Molina, won de 24 uur van Le Mans 2024....

24H Le Mans: Opgave voor Dries Vanthoor

De WRT BMW Hybrid V8 met het nummer 15 is uitgeschakeld in de 24 uur van Le Mans na een crash van Dries Vanthoor...

Een cocktail van historische wagens om in het verleden te duiken

Bestaat er een mooier eerbetoon aan de CrowdStrike 24 Hours of Spa dan wagens in actie te laten komen die de legende van deze...
error: Content is protected !!