CrowdStrike 24 Hours of Spa klaar voor recordgrid met 72 auto’s

De CrowdStrike 24 uur van Spa is het prestigieus autosportevenement dat in de zomer van 2023 plaatsvindt in Spa-Francorchamps. Het evenement zal bestaan uit een recordaantal van 72 auto’s van acht van ’s werelds meest gerenommeerde autofabrikanten en zal eliteteams van over de hele wereld aantrekken. De race van twee keer rond de klok viert in 2023 zijn 75e editie, terwijl er ook een nieuw partnerschap met titelsponsor CrowdStrike wordt aangegaan.

De race belooft een echt mondiaal sportevenement te worden, met teams die uit China, Australië en de Verenigde Staten komen om het tegen elkaar op te nemen in vijf zeer competitieve klassen. De startgrid van 2023 evenaart het recordaantal deelnemers dat voor de editie van 2019 werd aangekondigd, en in de namiddag van 1 juli kan een nieuwe benchmark worden gezet.

SRO 24H of Spa
Emil Frey Racing 2022

Naast het hoofdevenement zijn er acht ondersteunende races in vier series van hoog niveau, spectaculaire GT1-machines en virtuele motorsport in de paddock. Ook buiten het circuit biedt het evenement volop entertainment, waaronder een parade naar het centrum van Spa op woensdag en een muziekconcert op zaterdagavond.

SRO 24H GT1

Ook de paddock zal bruisen van activiteit, met exclusieve presentaties van toonaangevende merken, de Pirelli Experience en de Fanatec Esports arena. Tijdens de avonduren zijn er pitwandelingen en demonstraties, en de CrowdStrike 24 Hours of Spa Fan Zone biedt entertainment voor alle leeftijden.

SRO 2022 SPA 24H
SRO 2022 SPA 24H – Team WRT

Het evenement betekent een terugkeer naar de volle sterkte van ’s werelds meest competitieve GT-race, waarbij de 56 wagens tellende startgrid van de Fanatec GT Europe Endurance Cup gecombineerd wordt met verschillende Intercontinental GT Challenge Powered by Pirelli programma’s en eenmalige inschrijvingen. Dit zijn de merken die tijdens de CrowdStrike 24 uur van Spa in 2023 op de overwinning zullen jagen en de teams die hen zullen vertegenwoordigen.

ASTON MARTIN (VANTAGE AMR GT3)

 • Nieuwkomer Bullitt Racing zorgt er voor dat Aston Martin in 2023 op de grid staat
 • 1 Silver cup wagen

Aston Martin kan buigen op een lange geschiedenis in Spa-Francorchamps, met als hoogtepunt de overwinning in de 24 uur van 1948. Het merk is een vaste waarde in het GT-tijdperk, en is ook in 2023 van de partij dankzij het Spaanse Bullitt Racing, dat zijn debuut maakt in de CrowdStrike 24 Hours of Spa met een Silver Cup wagen. Het team doet een gooi naar een tweede klassezege voor Aston sinds in 2011 de GT3-regels werden ingevoerd, na de memorabele Pro-Am zege voor Oman Racing by TF Sport’s in 2019.
  

AUDI (R8 LMS GT3 EVO II)

 • Duits zwaargewicht doet opnieuw een gooi naar de top na een lastig 2022
 • 12 wagens: 3 Pro | 2 Gold | 3 Silver | 3 Bronze | 1 Pro-Am

Audi domineerde de eerste jaren van het GT3-tijdperk, maar weet al sinds 2017 geen algemene zege meer te scoren. De gooi om opnieuw bij de top te geraken wordt aangevoerd door de meest recente winnaar, Saintéloc Junior Team, terwijl ook Tresor Orange1 en Comtoyou Racing Pro-wagens inzetten. Nieuwkomer Comtoyou heeft nog twee andere auto’s aan de start, één in de Gold Cup en één in Pro-Am, terwijl Boutsen VDS de lokale fans nog wat meer reden tot juichen wil geven in de Gold en Silver categorieën. Tresor Attempto Racing verdeelt zijn auto’s tussen Gold en Bronze, terwijl Saintéloc ook nog een Silver laat rijden. Het Audi-contingent wordt vervolledigd door Bronze Cup-deelnemers CSA Racing en Chinese renstal Uno Racing Team, die allebei hun CrowdStrike 24 Hours of Spa-debuut maken.

BMW (M4 GT3)

 • Spa’s meest succesvolle merk vertegenwoordigd door drie ex-winnaars
 • 8 wagens: 4 Pro | 1 Gold | 1 Silver | 2 Bronze

BMW is sinds 2018 op zoek naar een 25ste overwinning en in de paddock leeft misschien wel het gevoel dat dat dit jaar zal lukken. Team WRT vormt een belangrijke aanwinst voor de BMW-troepen. De tweevoudige algemene winnaar brengt twee Pro-wagens en onder andere Maxime Martin, Dries Vanthoor en Valentino Rossi aan de start. Er zijn nog twee andere Pro-wagens, dankzij Rowe Racing, zelf ook een dubbele winnaar in de Ardennen en ongetwijfeld een zegekandidaat in 2023. Walkenhorst Motorsport is de meest recente winnaar met een BMW en laat dit keer wagens rijden in de Silver en Bronze Cup, terwijl Team WRT ook nog auto’s in Gold en Bronze inzet.

FERRARI (296 GT3 / 488 GT3)

 • Italiaanse merk hoopt met nieuwe bolide positieve lijn door te trekken
 • 5 wagens: 2 Pro | 2 Bronze | 1 Pro-Am

Ferrari wist in 2021 de 24 Uur te winnen en stond vorig jaar op het algemene podium. Verder hebben ze unieke erelijst in de Pro-Am categorie. Dit jaar zet het de nieuwe 296 GT3 in, en in Maranello hoopt men dat die het succes van de 488 kan verder zetten. AF Corse leidt de aanval met twee Pro-wagens, allebei bemand door een volledige line-up van Ferrari Competizioni rijders. Het Italiaanse team laat ook twee wagens rijden in de Bronze Cup, met op de #52 een duo van meervoudige klasse-winnaars: Louis Machiels en Andrea Bertolini. Samantha Tan is er ook opnieuw bij, als deel van het nieuwe ST Racing with Rinaldi, dat voor de Pro-Am eer gaat met een 488 GT3 die al vijf keer de klasse wist te winnen.

LAMBORGHINI (HURACÁN GT3 EVO2)

 • Lamborghini mikt op een eerste zege in Spa met de Huracán EVO2
 • 10 wagens: 2 Pro | 1 Gold | 3 Silver | 2 Bronze | 2 Pro-Am

Kan dit het jaar voor Lamborghini worden? Met een nieuwe auto, de aanwezigheid van Iron Lynx (winnaar in 2021) en de terugkeer van K-PAX Racing zijn er redenen genoeg om te geloven dat het Italiaanse merk dit keer kan zegevieren in de Ardense klassieker. Iron Lynx laat ook in de Gold Cup een wagen rijden, terwijl er in de Silver Cup twee auto’s van het ervaren Grasser Racing present tekenen, samen met een bolide ingezet door VSR. Het damesteam van Iron Dames mikt op in de Bronze Cup op een vervolg op de klassezege in 2022 en krijgt er het gezelschap van  AGS Events. Meervoudige klasse-winnaar Barwell Motorsport komt aan de start in Pro-Am, net als Leipert Motorsport. Met minstens één wagen in elk van de vijf klassen lijkt 2023 een groots jaar te worden voor Lamborghini.

MCLAREN (720S GT3 EVO)

 • Pro-wagen krijgt het gezelschap van vijf Bronze Cup-bolides
 • 6 wagens: 1 Pro | 5 Bronze

McLaren beschikt dit jaar over een nieuwe auto, met de opgefriste 720S Evo die in de Fanatec GT Europe-race in Monza zijn debuut zou moeten maken. De hoop op een algemene zege rust bij Garage 59, dat dankzij enkele jonge talentvolle rijders terugkeert naar Pro. Maar de echte sterkte van het Britse merk ligt in de Bronze Cup, waar niet minder dan vijf exemplaren van de 720S Evo om de zege zullen strijden. Garage 59 zet ook daar een auto in en laat samen met Sky Tempesta Racing de #93 McLaren rijden. Een vergelijkbaar verhaal bij Optimum Motorsport, dat naast de #5 ook de zusterwagen van Inception Racing laat rijden. Nieuwkomer 7TSIX maakt het McLaren contingent vol, dat althans qua aantal een serieuze kans maakt op Bronze Cup glorie.

MERCEDES-AMG (AMG GT3)

 • Met nog meer slagkracht is de winnaar van 2022 ook dit keer het te kloppen merk
 • 16 wagens: 4 Pro | 2 Gold | 2 Silver | 5 Bronze | 2 Pro-Am | 1 TBD

Mercedes-AMG wordt het best vertegenwoordigde merk in de 2023 CrowdStrike 24 Hours of Spa, met niet minder dan 16 wagens. Titelverdediger Akkodis ASP tekent present met twee Pro-wagens, terwijl in de topklasse ook Mercedes-AMG Team GruppeM en Mercedes-AMG Team AlManar een auto inzetten. Winward Racing laat er twee rijden in de Gold Cup, terwijl Madpanda Motorsport mikt op een tweede Silver Cup winst. GetSpeed heeft al één wagen in Silver en één in Bronze bevestigd. Verder zijn er ook nog Bronze-bolides voor SunEnergy1 Racing, Haupt Racing Team, Akkodis ASP en het Theeba Motorsport team van de Saoedische amazone Reema Juffali’s en Pro-Am auto’s voor CrowdStrike Racing by Riley en Haupt Racing Team. Laatstgenoemde zet ook nog een derde AMG GT3 in, maar er moet nog worden bepaald in welke klasse dat zal gebeuren. Eén ding is zeker: bij Mercedes-AMG halen ze dit jaar alles uit de kast.

PORSCHE (911 GT3 R) 

 • Aanzienlijk aantal auto’s voor achtvoudig algemeen winnaar Porsche
 • 14 wagens: 3 Pro | 1 Silver | 6 Bronze | 4 Pro-Am

Ook de nieuwe Porsche 911 GT3 R is talrijk aanwezig in de 2023 CrowdStrike 24 Hours of Spa. Er zijn de full-season Pro-auto’s van Dinamic GT Huber Racing en Rutronik Racing, terwijl ook Manthey EMA een potentiële winnaar op de grid zet. Dinamic GT Huber Racing heeft nog twee andere auto’s rijden, één in Silver Cup, en één in Bronze. Er zijn nog vijf andere Porsches in Bronze Cup, ingezet door CLRT, Herberth Motorsport, Huber Motorsport, Team Parker Racing en Pure Rxcing. Verder ook vier Porsches in Pro-Am, dankzij Car Collection Motorsport, GMG Racing, Grove Racing en Modena Motorsports. Eén en ander betekent dat het merk uit Stuttgart het best vertegenwoordigde merk in zowel de Bronze als Pro-Am klasse is.

Carsandcurbs.com

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

FIM EWC: Sterk veld voor de 8 Uur van Spa Motos

Zevenendertig teams, waaronder 34 permanente FIM Endurance World Championship-ploegen, hebben zich ingeschreven voor het internationale motorrace-equivalent van een high-speed achtbaanrit, de 8 Uur van...

BMW M4 GT3 EVO onthuld op de Nürburgring

BMW M Motorsport heeft de nieuwste versie van hun succesvolle GT-racewagen, de BMW M4 GT3 EVO, gepresenteerd voorafgaand aan de 24 uur van de...

De parades, traditioneel hoogtepunt van SpaItalia!

SpaItalia is een evenement dat bestaat uit een geslaagde mix van circuitrijden, animaties in de paddock en het samenkomen van invoerders en clubs. Twee...
error: Content is protected !!