De nieuwe Porsche 911 GT3 Cup: sneller, sterker en nog spectaculairder

Nadat Porsche eerder deze week al enkele foto’s in camouflageversie de wereld instuurde, onthuld het nu zijn nieuwste versie van de 911 GT3 Cup gebaseerd op de huidige 992-generatie. De nieuwste ontwikkeling van ’s werelds populairste raceauto levert maar liefst 510 pk en kan rijden op “synthetische” brandstoffen.

De raceauto op basis van de huidige 911-generatie 992 zal vanaf 2021 ingezet worden in de Porsche Mobil 1 Supercup en de nationale Porsche Carrera Cups in Duitsland, Frankrijk, Azië en de Benelux en voor het eerst in Noord-Amerika. Het basisprincipe blijft vrij eenvoudig: je neemt de basis van de 911 maar zonder alle comfortsnufjes, je steekt er vervolgens de vier liter watergekoelde zescilindermotor met 510 pk in en je verwijdert ook nog eens alle rijhulpmiddelen. De nieuwe versie heeft 25pk meer vermogen dan zijn voorganger die het moest stellen met 485 pk. Bovendien kan de nieuwe GT3 Cup rijden op synthetische brandstoffen, wat de CO2-uitstoot onder raceomstandigheden aanzienlijk verlaagt. Daarnaast verwacht Porsche ook dat de rondetijden met ruim één procent kunnen teruggeschroefd worden ten opzichte van het vorige model.

De nieuwe 911 GT3 Cup ziet er op het eerste gezicht nog indrukwekkender uit, er is veel gedaan om de aerodynamica verder te optimaliseren. Dit is mede te danken aan de brede lichtgewicht carrosserie met turbo-specificaties die voor het eerst in de Cup-auto wordt gebruikt. Hij onderscheidt zich door zijn extra koelluchtinlaten voor de wielen en met een breedte van 1.902 millimeter overschrijdt hij de achterbreedte van het vorige model met 28 millimeter.

Bovendien is de vooras ook aanzienlijk breder, door extra uitlopende spatborden meet de nieuwe 911 GT3 Cup nu maar liefst 1.920 millimeter. Ook de wiel-bandcombinatie met 12 inch brede velgen voor en 13 inch wielen op de achteras dragen bij tot een positief effect op het weggedrag en de rijeigenschappen van de racewagen.

Het voertuig heeft een drooggewicht van 1.260 kilogram nog steeds zo’n 35 kilo meer dan zijn voorganger, maar dat komt doordat er extra stutten zijn toegevoegd aan de stalen veiligheidskooi. Het verwijderbare vluchtluik in het dak voldoet aan de laatste FIA-normen. De motorkap, achtervleugel en de deuren zijn dan weer vervaardigd uit koolstofvezelversterkt kunststof. De frontkap met zijn kenmerkende luchtuitlaatkanaal en centrale luchtinlaat zijn gemaakt van aluminium, dit om de reparatiekosten bij een ongeval te verlagen.

“De 911 schreef geschiedenis als het basismodel voor de Carrera Cups en de Porsche Mobil 1 Supercup. Geen enkele andere racewagen heeft sinds 1990 zoveel tevreden klanten gevonden als de 911”, zegt Michael Dreiser, Director Sales Porsche Motorsport. “De nieuwe 911 GT3 Cup begint nu aan een nieuw hoofdstuk. Ons doel is om de komende jaren er 5.000 te produceren. Net als zijn voorouderlijke afkomst, zal dit model ook een hele nieuwe generatie getalenteerde coureurs bijstaan op hun weg naar de professionele autosport en het gezicht van onze wereldwijde sportbetrokkenheid bij klanten vormgeven.”

Ook het interieur is grondig hertekend, de cockpit is volledig opnieuw ontworpen met een koolstofvezelstuur uit de GT3-R.  Een nieuwe middenconsole en een nieuw dashboard, een groter display met nog meer informatie. De prijs voor de nieuwe 911 GT3 Cup: 225.000 € exclusief belastingen.

Bron: PORSCHE AG

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

PCCB: Robert de Haan nieuwe kampioen en ook beste rookie

Op de Oostenrijkse Red Bull Ring is het doek gevallen over de Porsche Carrera Cup Benelux 2023. De 17-jarige Nederlander Robert de Haan uit...

PETB: Belgium Racing Team behaalt de dubbel in Oschersleben

Oschersleben was de plaats van afspraak voor de vierde meeting van het seizoen van zowel de Porsche Endurance Trophy Benelux als het Belcar Endurance...

Indrukwekkende demonstratie van Tom Heindrichs

In het Junior Belgian Rally Championship kwam Jonas Dewilde als kersvers kampioen aan de start van de voorlaatste manche van het Kroon-Oil BRC. In...
error: Content is protected !!