DE NIEUWE TOYOTA GR YARIS: ONTSPROTEN UIT HET WORLD RALLY CHAMPIONSHIP

De nieuwe GR Yaris is een pure performance-auto, die voortkomt uit Toyota’s ervaring met het winnen van World Rally Championship-titels. De technologie en vormgeving die voor succes in de autosport zorgden, zijn direct toegepast in deze straatauto, die trouw blijft aan de filosofie van TOYOTA GAZOO Racing om steeds betere auto’s te maken die intrinsieke verrijking en puur rijplezier bieden.

De GR Yaris, die een toppositie inneemt binnen de nieuwe Yaris-lijn, is een uniek model dat profiteert van de technische en ontwerpvaardigheden van TOYOTA GAZOO Racing en Tommi Mäkinen Racing, Toyota’s partner in het WRC. De GR Yaris dient als officieel homologatiemodel voor de ontwikkeling van de volgende Yaris WRC en bezit daarnaast alle vereiste eigenschappen voor autoliefhebbers die met succes aan lokale rallywedstrijden willen meedoen. De auto wordt in de tweede helft van 2020 geïntroduceerd en is na de GR Supra het tweede wereldwijde GR-model van Toyota.

Tijdens de presentatie van de GR Yaris op de Tokyo Motor Show 2020 zei bestuursvoorzitter Shigeki Tomoyama van GAZOO Racing: “TOYOTA GAZOO Racing wil onder meer de autosport gebruiken om zijn kennis en personeel te verbeteren, met als doel om sportauto’s van wereldklasse in productie te nemen. De nieuwe GR Supra is een sportauto die op het racecircuit is ontwikkeld, maar de GR Yaris hebben we bedacht door deel te nemen aan rally’s, iets waar veel van onze fans op hebben gewacht.”

Elk aspect van de auto is gericht op prestaties: een compleet nieuw platform en motor, een nieuwe ophanging, een lichte constructie en aerodynamische styling, en een nieuwe GR-FOUR permanente vierwielaandrijving. Door zijn hoge vermogen en lage gewicht heeft de GR Yaris alles in huis om successen in wedstrijden te behalen en opwindende prestaties neer te zetten als hippe hatchback op de weg.

Traditie

Voor Toyota is de nieuwe GR Yaris de eerste echte sportauto met vierwielaandrijving en het eerste homologatiemodel voor World Rally Championship-wedstrijden sinds het einde van de productie van de Celica GT-FOUR in 1999.

De Celica GT-FOUR schitterde twee generaties en drie modellen lang in Toyota’s meest succesvolle WRC-campagnes. Dat gouden tijdperk bezorgde het bedrijf 30 rallyoverwinningen, vier rijderstitels en één constructeurstitel. Op de achterklep van de GR Yaris is een GR-FOUR-logo aangebracht als verwijzing naar deze beroemde voorganger en zijn vierwielaandrijving.

Als homologatiemodel helpt de GR Yaris bij de ontwikkeling van een nieuwe wedstrijdauto voor de WRC-campagne van het Word Rally Team van TOYOTA GAZOO Racing. Sinds 2017 doet Toyota weer mee aan het kampioenschap, waarna het bedrijf in 2018 de constructeurstitel en in 2019 de rijderstitel, met Ott Tänak, in de wacht heeft gesleept.

Ontwikkelingsprioriteiten

De ontwerpers en ingenieurs van Tommi Mäkinen Racing wendden hun WRC-ervaring aan om de aerodynamische eigenschappen, de gewichtsverdeling en het lage gewicht van de nieuwe auto te perfectioneren: drie essentiële kenmerken om de beste prestaties en rijeigenschappen te realiseren.

De luchtweerstand van de auto werd verbeterd door de daklijn te verlagen, terwijl de nieuwe 1.6-liter turbomotor verder naar het midden werd verplaatst en de accu een plek in de bagageruimte kreeg. Dat heeft geleid tot een betere chassisbalans, die het rijgedrag, de stabiliteit en het reactievermogen ten goede komt.

De driedeurscarrosserie is gemaakt van lichte materialen, zoals met koolstofvezel versterkt polymeer en aluminium, om een indrukwekkende gewicht-vermogenverhouding te realiseren. Verder maakt het nieuwe platform een grotere spoorbreedte achter en een nieuwe double wishbone-achterwielophanging mogelijk. Het team bedacht ook versterkingen onder de langsdraagbalken, zodat het prestatievermogen van de ophanging optimaal benut kan worden.

Om er zeker van te zijn dat de plannen ook in de praktijk werken, werd de GR Yaris tijdens het ontwikkelingsprogramma getest door professionele autocoureurs en rallyrijders.

Uniek ontwerp

Hoewel de GR Yaris de top van de nieuwe Yaris-lijn vormt, heeft de auto een uniek ontwerp met het silhouet van een coupé dankzij de driedeurscarrosserie en het 91 mm lagere dak. Deze coupélook wordt versterkt door randloze deuren. De authentieke GR-status van de auto komt aan de voorkant tot uiting in het grilleontwerp en de spoiler, terwijl onder de krachtige vleugels aan de achterkant 18-inch lichtmetalen velgen zijn gemonteerd om de grote spoorbreedte te benutten.

Nieuwe 1.6-liter turbomotor

De GR Yaris heeft een nieuwe driecilinderturbomotor die profiteert van autosporttechnologieën, zoals zuigerkoeling met meerdere oliestralen, uitlaatkleppen met een grote diameter en een deels machinaal bewerkte inlaatopening, om de prestaties te maximaliseren. De motor, die een cilinderinhoud van 1618 cm3 heeft, levert maximaal 261 DIN-pk/192 kW en 360 Nm koppel.

De compacte en lichte 12-kleps DOHC-motor heeft een single-scroll turbo met kogellager en is verbonden met een 6-traps handgeschakelde versnellingsbak, die ontwikkeld is om hoge koppelwaarden aan te kunnen.

Gewicht-vermogenverhouding

Een hoge gewicht-vermogenverhouding was een belangrijke voorwaarde om de prestatiedoelen van de GR Yaris te halen. De carrosserie is hoofdzakelijk gemaakt van lichte materialen, zoals een nieuw met koolstof versterkt polymeer voor het dak dat geperst kan worden. Voor de motorkap, portieren en achterklep wordt aluminium gebruikt. De GR Yaris heeft daardoor het vermogen van een performance-hatchback uit het C-segment, maar het gewicht van een auto uit het B-segment (rijklaar gewicht 1280 kg). Dankzij de gewicht-vermogenverhouding van slechts 4,9 kg per DIN-pk accelereert de auto in minder dan 5,5 seconden van 0-100 km/h bij een elektronisch begrensde topsnelheid van 230 km/h.

GR-FOUR: Nieuwe vierwielaandrijving

De prestaties van de GR Yaris worden ondersteund door een nieuwe GR-FOUR vierwielaandrijving. Dit systeem is ontworpen om het aandrijfvermogen van elk wiel te optimaliseren en is bovendien eenvoudig en licht.

De koppelverdeling tussen de voor- en achteras wordt geregeld door een snel reagerende koppeling. Het optionele Circuit Pack (zie verderop) omvat twee Torsen-sperdifferentiëlen, die de verdeling tussen de linker- en rechterzijwielen regelen voor een natuurlijke en directe controle over de auto.

Het ingenieuze systeem gebruikt iets andere overbrengingsverhoudingen voor de voor- en achteras en maakt het mogelijk om de koppelverdeling in theorie te laten variëren van 100:0 (volledige voorwielaandrijving) tot 0:100 (volledige achterwielaandrijving). Deze flexibiliteit biedt een prestatievoordeel tegenover variabele vierwielaandrijvingen met dubbele koppeling of permanente vierwielaandrijvingen met een centraal differentieel. Het GR-FOUR-systeem is ook aanzienlijk lichter in gewicht.

De bestuurder kan de prestaties van de vierwielaandrijving aan zijn eigen voorkeur of de rijomstandigheden aanpassen met een 4WD-keuzeschakelaar. In de Normal-stand is de basisinstelling voor de koppelverdeling tussen de voor- en achteras 60:40. In de Sports-stand gaat er meer koppel naar de achteras met een verdeling van 30:70 om rijplezier op bochtige wegen en circuits mogelijk te maken. En in de Track-stand is de basisinstelling 50:50 om snel te rijden tijdens circuitraces of klassementsproeven in wedstrijdverband. In elke stand wordt de koppelverdeling automatisch aan de input van de bestuurder, het voertuiggedrag en de weg- of circuitomstandigheden aangepast.

(c) Toyota

Speciaal platform en ophanging

De GR Yaris heeft een nieuw, speciaal platform. De voorkant van Toyota’s GA-B-platform, dat in 2020 zijn debuut maakt in de nieuwe Yaris, wordt daarbij gecombineerd met de achterkant van het GA-C-platform. Hierdoor is een nieuw ophangingsontwerp mogelijk en is er plaats voor de GR-FOUR-vierwielaandrijving. Het platform draagt bovendien bij aan de uitstekende stabiliteit en rijeigenschappen van de auto.

Terwijl de standaarduitvoering van de nieuwe Yaris een achterwielophanging met torsiestang gebruikt, heeft de GR Yaris een double-wishbone configuratie, waarbij elk element op optimale prestaties is gericht. Aan de voorkant wordt een MacPherson-veerpootsysteem gebruikt.

Krachtig remsysteem

Het krachtige remsysteem bestaat uit 356 mm grote, gegroefde remschijven met remklauwen en vier zuigers aan de voorzijde. Deze zijn bestand tegen veeleisende ritten op snelle circuits en klassementsproeven waarbij veel warmte vrijkomt.

Circuit Pack

Klanten kunnen hun GR Yaris opwaarderen met een optioneel Circuit Pack. De auto wordt dan uitgerust met Torsen-sperdifferentiëlen op de voor- en achteras, een op hoge prestaties afgestemde ophanging en 18-inch smeedaluminium velgen met Michelin Pilot Sport 4S-banden in de maat 225/40R18.

Nieuw GR-productiecentrum in Motomachi

Om zijn prestatiedoelen voor de GR Yaris te halen, heeft Toyota een nieuwe productiefaciliteit geopend op zijn fabrieksterrein in Motomachi, met een speciale productielijn voor GR-sportauto’s. In plaats van het traditionele transportsysteem bestaan de carrosserie- en assemblagelijnen uit een aantal cellen die via automatisch geleide voertuigen met elkaar verbonden zijn.

De productie van elk voertuig vereist een groot aantal handmatige processen, waarvoor Toyota een gespecialiseerd team van hooggeschoolde werknemers inzet. De indeling van de fabriek en de vakkennis & bekwaamheid van het personeel maken het mogelijk om zeer stijve carrosserieën zeer nauwkeurig te assembleren volgens niveaus die moeilijk te bereiken zijn via normale productielijnen.

Met haar nieuwe productiemethoden is de GR-faciliteit in staat om meerdere types in kleine volumes te produceren zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit.

Bron: Toyota

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

Legend Condroz Rally: Het deelnemersveld van de eerste editie krijgt vorm

Sinds de aankondiging dat de Royal Motor Club de Huy de Legend Condroz Rally zou organiseren, die gepland staat voor 10, 11 en 12...

Schubert Motorsport bovenaan voor Manthey EMA tijdens DTM-test in Hockenheim

Schubert Motorsport domineerde de DTM-testdagen op het circuit van Hockenheim, met René Rast als snelste coureur, gevolgd door teamgenoten Sheldon van der Linde en...

Henk Vossen opnieuw naar WRC Rally van Kroatië

Als op vrijdag 19 april in Zagreb de voor het Wereldkampioenschap meetellende Rally van Kroatië van start gaat, zal ook de Nederlandse routinier Henk...
error: Content is protected !!