De Porsche 911 GT3 Cup veroverde in 2013 ook de Benelux

De Porsche Carrera Cup Benelux is in 2022 aan zijn tiende editie toe. De voorbije negen seizoenen leverden strijd van de bovenste plank, met prachtige namen als winnaars van de wedstrijden en vooral zeer sterke kampioenen. In een terugblik op de voorbije seizoenen, starten we het verhaal met Jeffrey van Hooydonk, de eerste kampioen in een lange reeks.

Het was een nieuw gegeven in de Benelux: een merkencup met de Porsche 911. In het voorprogramma van de F1 zagen we al geruime tijd de Porsche Supercup, terwijl in landen als Duitsland en Frankrijk de Porsche Carrera Cup al een stevige traditie had. In Nederland, België en Luxemburg was dat echter nog niet het geval, tot het eerste weekend van mei 2013. Op de startgrid stonden grote namen als Jeffrey van Hooydonk, Bert Longin of Christiaan Frankenhout, maar ook aanstormend talent als Max van Splunteren en de jonge Brit Hunter Abbott en de gentlemen drivers die luisterden naar namen als Carlos Rivas, Frank Beliën en Paul van Splunteren. We zagen ook Spaanse, Amerikaanse en Duitse gastrijders op het Porsche-toneel verschijnen. De teams die van meet af aan present tekenden, waren DVB Racing, NGT, Speedlover en Porsche Groep Zuid. Het seizoen telde zes meetings, met drie wedstrijden per weekend, want de wagens mochten dan nog door twee rijders gedeeld worden. De circuits van afspraak waren Spa-Francorchamps, Zolder, Assen en Zandvoort.

Na een spannend seizoen ging de eerste titel naar de Belgische ex-F1-testrijder Jeffrey van Hooydonk, die de DVB Racing Porsche 997 GT3 Cup deelde met de Brit Hunter Abbott. Samen stonden zij maar liefst tienmaal op het hoogste podium en zij eindigden dan ook op de plaatsen één en twee van het kampioenschap, voor de Luxemburger Carlos Rivas (Speedlover). Melroy Heemskerk (NGT) en Christiaan Frankenhout (Porsche Groep Zuid) maakten de top 5 volledig. De Brit Abbott tekende met zes poleposities als beste man tegen de chrono, terwijl Max van Splunteren met zes snelste ronden toen al liet zien wat hij in zijn mars had.

Een blijvende, mooie herinnering

Het was inderdaad de start van een nieuwe competitie”, doet Jeffrey van Hooydonk bijna tien jaar na zijn titel het verhaal. “Samen met mijn partner Petronas, leek het ons een goed plan om aan de merkencup deel te nemen, te meer dat andere competities wat in de onduidelijkheid baadden op dat moment. Ik had altijd al met een Porsche willen rijden en dat was dus de gelegenheid bij uitstek. De concurrentie was van meet af aan aanwezig en die zou in de seizoenen erna alleen nog maar groeien. Ik werd in 2014 overigens nog eens vicekampioen in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, dus ik mag stellen dat ik twee mooie seizoenen beleefd heb. Neem van me aan dat winnen geen evidentie was en alles moest echt goed zitten om vooraan mee te strijden en te kunnen winnen. DVB Racing, de structuur waarmee ik reed, had de zaken ook goed voor elkaar, zeker qua set-up en bandenmanagement. De Porsche-competitie en het succes erin zijn voor mij echt blijvende, mooie herinneringen.”

Jeffrey van Hooydonk maakte na zijn successen in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux de overstap naar het Belcar Endurance Championship waarin hij vorig seizoen zowel de 24 uur van Zolder als de nationale titel won. “Ik ben wat ouder en dan is het langere werk misschien toch wel meer aangewezen”, besluit de Antwerpenaar zijn terugblik op het seizoen 2013 met een knipoog.

Bron: PCCB

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

Legend Condroz Rally: Het deelnemersveld van de eerste editie krijgt vorm

Sinds de aankondiging dat de Royal Motor Club de Huy de Legend Condroz Rally zou organiseren, die gepland staat voor 10, 11 en 12...

Schubert Motorsport bovenaan voor Manthey EMA tijdens DTM-test in Hockenheim

Schubert Motorsport domineerde de DTM-testdagen op het circuit van Hockenheim, met René Rast als snelste coureur, gevolgd door teamgenoten Sheldon van der Linde en...

Henk Vossen opnieuw naar WRC Rally van Kroatië

Als op vrijdag 19 april in Zagreb de voor het Wereldkampioenschap meetellende Rally van Kroatië van start gaat, zal ook de Nederlandse routinier Henk...
error: Content is protected !!