De winnaar van het stuurwiel “Road To F4” is: Yani Stevenheydens 

De zes finalisten van ‘Road to F4’ kwamen deze dinsdag en woensdag samen op het Bugatti Circuit in Le Mans, om er met een voor hen helemaal nieuwe Formule 4-bolide heel wat rondjes te draaien. Onder het waakzame oog van de jury – onder leiding van Stoffel Vandoorne – was het Yani Stevenheydens (16 jaar) die het nieuwe Stuurwiel van het RACB National Team wist te veroveren. De jongeman uit Westrode wordt zo niet alleen lid van het RNT, maar mag volgend jaar ook het Franse F4-kampioenschap afwerken.

Road To F4 is een initiatief dat sinds het begin van het seizoen bij de jonge karters de toekomstige talenten van de Belgische autosport opspoort. De jonge rekruten moesten geboren zijn tussen 1 januari 2005 en 31 december 2007, en naast dat leeftijdscriterium moesten ze zich ook bij de beste drie ingeschreven Belgen in Senior Max van de BNL Karting Series, of bij de beste drie ingeschreven Belgen van X30 Series in de IAME Series Benelux weten te plaatsen. Zo konden Kaï Rillaerts, Sam Balota, Martijn Geyskens, Yani Stevenheydens, Rhune De Breucker en Noah Maton afgelopen maandag richting Le Mans reizen, om er deel te nemen aan de finale van het RACB National Team Stuurwiel. Ter plaatse was de jury samengesteld uit Stoffel Vandoorne (voorzitter), Bas Leinders (kapitein van het RNT) en Geoffroy Theunis (directeur van het RNT). Daarnaast kregen de jonge rijders heel wat raad en tips van RNT-rijder Gilles Magnus. Na de traditionele interviews – om naar de motivatie, ambitie en betrokkenheid van elk van de kandidaten te peilen – was het tijd om op het Bugatti Circuit in actie te komen.

MOEILIJKE OMSTANDIGHEDEN

“Dinsdagochtend was het door de mist echter onmogelijk om te rijden”, stelde Bas Leinders. “In de namiddag kon er op de natte piste met regenbanden worden gereden, en daarna met slicks op droog asfalt. De zes finalisten legden zo heel wat rondjes af. Hoed af voor deze jonge kerels, die voordien nog nooit een eenzitter hadden bestuurd, en dat nu voor het eerst in heel moeilijke omstandigheden moesten doen. Op woensdag kwamen ze opnieuw in actie, dit keer met nieuwe banden. Een ‘long run’ vormde het slotakkoord van de rijsessies.”

Na een beraadslaging van de jury volgde het verdict: Yani Stevenheydens werd de winnaar van het RACB National Team Stuurwiel. Volgend jaar kan hij zo in de kleuren van het RNT het Franse kampioenschap Formule 4 afwerken.

“Dit was een uitstekende jaargang van het Stuurwiel”, analyseerde Stoffel Vandoorne. “Het algemene niveau van de kandidaten was uitstekend. Maar al heel snel wist Yani Stevenheydens zich te onderscheiden. Hij legde de lat meteen heel hoog, en wist die voorsprong op zijn medekandidaten te behouden. Voor mij persoonlijk was het best emotioneel om me opnieuw op de plek te bevinden waar ik in 2009 het Stuurwiel wist te winnen. Maar ik had wel heel wat minder stress dan toen en zeker ook minder dan de kandidaten nu. Het F4-kampioenschap is een heel goede leerschool voor de eenzitterij. Het vormt een stevige basis om zich in de kijker te rijden en zo de fundering van een mooie carrière te leggen.”

EEN DROOM WORDT WERKELIJKHEID

Yani Stevenheydens, laureaat van het Stuurwiel, stak zijn immense vreugde niet onder stoelen of banken. “Het RACB National Team schenkt me hier een unieke kans”, stelde de jonge rijder. “En wat een eer om deze prijs uit de handen van Stoffel Vandoorne te mogen ontvangen! Stoffel is een waar voorbeeld voor mij. Na zijn seizoen in de F4 heeft hij ontzettend veel bereikt.”

“Dit is echt een droom die werkelijkheid wordt. Dit maak je maar één keer mee. Mijn leven zal er vanaf nu helemaal anders uitzien, dat is zeker. Ik wil er alles aan doen om deze uitdaging tot een goed einde te brengen.”

Carsandcurbs.com

Bart Wouters
Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

Bathurst 12H: Twee klasse-overwinningen voor Audi Sport klantenteams

Vier klantenteams van Audi Sport behaalden podiumplaatsen tijdens de 2023 Bathurst 12 Hour race. De Pro-Am klasse werd gewonnen door het Australische trio Chaz...

Schubert Motorsport en Project 1 zullen met de BMW M4 GT3 deelnemen aan het DTM-seizoen 2023

Het nieuwe tijdperk van de DTM onder leiding van de ADAC gaat het seizoen 2023 in met vier BMW M4 GT3's. Schubert Motorsport en...

GT Open: Team Motopark zet twee wagens in voor zilveren jubileum

Team Motopark heeft zijn deelname aan de International GT Open van 2023 aangekondigd met twee Mercedes AMG-auto's om zijn 25-jarig bestaan te vieren. Het...
error: Content is protected !!