Drie races die beslissen over winst en verlies!

Met de derde (en voorlaatste) meeting die er a.s. weekend op Circuit Zandvoort komt aanwaaien, zou het derde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup wel eens in een beslissende plooi kunnen vallen. Dat heeft alles te maken met het feit dat er niét zoals traditioneel twee, maar wel drie races op het programma staan van de Ford-merkenracerij. Drie races dat zijn drie keer punten en gezien de snelste ronde(n) in training én wedstrijd telkens één extra puntje opleveren tellen we voor de drie races én twee kwalificaties een totaal van 65 te verdelen punten!

Onder invloed van, jawel Corona blijft het race-weekend beperkt tot twee dagen actie en worden toeschouwers niet toegelaten op Circuit Zandvoort. Na de briefing om 10u00 is er op zaterdag 10 oktober meteen om 11u05 een eerste vrije training en na een tweede free practice om 14u00 volgen klokke 17u20 de kwalificaties. Het worden steevast twintig minuten hoogspanning, want de coureurs strijden er… twee keer voor de snelste rondetijden! Zoals steeds geldt er voor Race 1 een omgekeerde startgrid Top 5 van elk land en beslist de absoluut snelste ronde over de positie vooraan van het ‘snelste land’ op de nog steeds gesplitste grid van Race 2. Voor Race 3 daarentegen zal men zich baseren op de 2de snelste kwalificatietijd per coureur en volgt men voor de startopstelling hetzelfde principe als voor Race 2 met één startrij Belgen en ernaast de Nederlanders. Om twee keer vooraan plaats te kunnen nemen, moet men zowel slim, snel als tactisch voor de dag komen. En dat levert dus twee keer één punt op!

Zondag 11 oktober staat de Ford Fiesta Sprint Cup om 9u50 als eerste in de startblokken voor Race 1. Met Race 2 klokslag 12u40 is het te hopen dat in de eerste confrontatie niet te veel schade wordt opgelopen en dat geldt nog meer voor Race 3 die dan weer van start gaat om 15u30.

Dylan Derdaele staat nog steeds aan de leiding van de tussenstand en dat zal aandachtige volgers misschien verbazen, gezien er na afloop van het Gamma Day-weekend melding werd gemaakt dat het KO van de #99 Belgium Racing/Ford Peerlings in Race 2 Kenny Herremans en FordStore Feyaerts toelieten aan de spits te verschijnen van het algemeen klassement en ook het Ford Dealer Team Championship! Bij het aandachtig herlezen van het sportreglement bleek evenwel dat de regel ‘om gerangschikt te worden’ niet werd aangepast en het, net zoals in 2019, volstaat om de start genomen te hebben, zonder rekening te houden met de afgelegde afstand of het aantal ronden. Hierdoor werd Derdaele opgenomen in het eindklassement, scoorde als 10de nog 6 kostbare punten en is nog steeds leider, voor Kenny Herremans en Tomas De Backer. Idem in de tussenstand van het Ford Dealer Team Championship: doordat Milan De Laet niet voor een Ford-verdeler rijdt, schoven Derdaele en Ford Peerlings één plaats op, ofte een winst van 7 punten en zijn nu ex aequo leider met Herremans/FordStore Feyaerts.

Geen verrassingen in de tussenstand van de Junior Ford Fiesta Sprint Cup. Na een tweede dubbelslag – en dit ondanks twee keer starten achteraan het veld – loopt Tomas De Backer een beetje uit op Milan De Laet, maar wetende dat de coureur van de #76 EJ Automotive voor een foutloos Assen-weekend tekende is hij de geknipte man om de achterstand goed te maken op de #97 Belgium Racing/Ford Peerlings. Onder invloed van (te) strenge rechters verspeelde Nathan Vanspringel kostbare punten terwijl Ford Vanspringel/TeamFloral-maatje Ruben Valckenaere verdienstelijk leergeld blijf betalen. Voor de titel komt Alexander Borgmans niet meer in aanmerking en de coureur van de #14 Alnimax Racing/Ford Peerlings Lommel is des te meer vastbesloten het seizoen in schoonheid te eindigen.

Na de sterke races op TT Circuit Assen is Maxim De Witte gemotiveerd om nog beter te doen en de groene #19 Geo Fiesta hoger dan in de middenmoot van het veld te plaatsen. Om dat doel te bereiken zal MDW allicht rekening moeten houden met ‘meester’ Philippe Huart, in de #98 Belgium Racing/Ford Peerlings en terug-van-weggeweest Tom Feyaerts in de #4 FordStore Feyaerts. Voor nieuwkomer Andy Gaban en het Gaban Motorsport wordt het in de Nederlandse duinen een eerste kennismaking met de Fiesta Cup, ter voorbereiding van meer in 2021.

In de Dutch Belgian Super Star domineren de Nederlanders met Caresani-Koen-De Wit de Top 3 en is Kenny Herremans op een 4de plek de beste Belg, nipt voor Tomas De Backer en Dylan Derdaele. Voor de derde confrontatie België-Nederland tellen we elf Belgische coureurs tegenover negen Nederlanders!

Bron: Ford Fiesta Sprint Cup

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

FIM EWC: Sterk veld voor de 8 Uur van Spa Motos

Zevenendertig teams, waaronder 34 permanente FIM Endurance World Championship-ploegen, hebben zich ingeschreven voor het internationale motorrace-equivalent van een high-speed achtbaanrit, de 8 Uur van...

BMW M4 GT3 EVO onthuld op de Nürburgring

BMW M Motorsport heeft de nieuwste versie van hun succesvolle GT-racewagen, de BMW M4 GT3 EVO, gepresenteerd voorafgaand aan de 24 uur van de...

De parades, traditioneel hoogtepunt van SpaItalia!

SpaItalia is een evenement dat bestaat uit een geslaagde mix van circuitrijden, animaties in de paddock en het samenkomen van invoerders en clubs. Twee...
error: Content is protected !!