Eddy en Tomas De Backer: zo vader zo zoon!

Na Ayrton Redant in 2018 en Nathan Vanspringel in 2019 was Tomas De Backer dit jaar goed onderweg om op zijn beurt de Junior-titel te pakken en net zoals Redant ook nog eens vice-kampioen te worden achter, jawel, Kenny Herremans! Of dat allemaal nog kan veranderen, is koffiedik kijken, gezien er voorlopig geen Finale Races plaatsvinden op TT Circuit Assen! De Backer had het zitje in de #97 Wiseco Ford Fiesta te danken aan het duo Patric Derdaele-Marc Goossens en binnen de rangen van Belgium Racing werd 22-jarige Tomas tijdens de races dan weer kundig bijgestaan door mecanicien/vader Eddy.

Eddy, hoe verklaar je dat nieuwkomer Tomas meteen van bij de start van het seizoen, zonder één meter ervaring in de Fiesta vooraan meedraaide en de andere Junioren het nakijken gaf?

“Talent, zeg maar! In alle disciplines waarin hij aantrad, stond hij altijd meteen vooraan en streed sowieso mee voor de zeges en of de titel. Tomas kan zich in gelijk welke context enorm goed concentreren en zich volledig focussen op wat hem te doen staat. Ongeacht waarmee hij enkele minuten eerder nog werd geconfronteerd. Ik denk hierbij aan de druk die op hem kwam te liggen nadat de auto onder het gewicht werd bevonden en hij helemaal achteraan het veld diende te starten. Zo’n tegenslag heeft bij wijze van spreken geen vat op hem, hij zet door, met één doel voor ogen: dat verlies goedmaken.”

Jullie vormen al vele jaren een sterk team vader-zoon en jij hebt de juiste technische bagage om hem als mecanicien vooruit te helpen.

“Het was binnen de structuur van Belgium Racing een bewuste keuze om een beroep te doen op mijn diensten. Ik ken Tomas, ik weet hoe hij te werk gaat, wat hij in zijn mars heeft en dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat ik hem van bij zijn debuut in karting begeleid.”

Tomas stond bij de insiders bekend als een snelle jongen, maar de doorbraak volgde pas dit jaar dankzij zijn komst bij Belgium Racing/Ford Peerlings in de Ford Fiesta Sprint Cup. Ook dat heeft hij waargemaakt dankzij zijn ‘speed’!

“Wij hadden ons oog laten vallen op de Fiesta Cup omdat dat de meest competitieve én vooral betaalbare formule bleef voor iemand met zeg maar beperkte middelen. Wij beschikten over wat centen om alvast voor één meeting te gaan en waren aan het bekijken hoe we ons konden organiseren, of we een auto zouden huren of aankopen. Om eruit te geraken gaf de coördinator van de Belgische Fiesta Cup ons het advies eens te gaan praten met Dick van Elk, die naast organisator van de Super Car Challenge, Mazda MX-5 Cup en Ford Fiesta Sprint Cup, ook zelf auto’s laat rijden in één van zijn kampioenschappen. Dick stelde voor om op Circuit Zolder te komen testrijden en prompt zette Tomas daar de snelste ronde neer. Dat was niet onopgemerkt gebleven bij Marc Goossens die ik al vele jaren ken en die zich afvroeg wie er wel achter het stuur mocht zitten van de Blueberry-Fiesta! Dus, ja, dankzij die snelle ronde is de bal aan het rollen gegaan en volgde het aanbod van Belgium Racing voor het bemannen van de derde Fiesta! Dick van Elk toonde zich op zijn beurt enthousiast en legde de link met Wiseco. We kunnen Patric, Marc en Dick niet genoeg bedanken. Want zonder hen waren we nooit zover geraakt!”

Je zegt dat je Marc Goossens al jaren kent. 

“Autosport is een klein wereldje en iedereen kent iedereen. Via Franky Van den Bossche zaliger geraakte ik betrokken in de VW Fun Cup en gezien hij ook import deed van helmen, kwamen er vaak bekende coureurs bij hem langs aan de Boomsesteenweg en zo leerde ik Marc Goossens kennen. Toen Tomas begon te karten, liepen we elkaar nog wel eens tegen het lijf. Ikzelf debuteerde in de jaren tachtig in rally. Met een Kadett, later Ascona en Manta. Omdat ik niet de centen had – klinkt bekend in de oren! – ben ik beginnen sleutelen voor anderen en kwam ik in contact met Gérard Magniette, die met een BMW M3 in rally debuteerde. Nadien deed Walter Cleynhens een beroep op mij in de Mégane Cup en daarop vervoegde Philippe Huart, nu teammaat van Tomas, onze rangen! Zo ben ik onder de vlag van X-Pectmotorsport nog een tijd actief gebleven in de Clio Cup, VW Fun Cup en BTCS. In die periode startte ik met mijn eigen team in karting en uiteraard stond Tomas te popelen om hieraan te mogen deelnemen…”

Bron: Ford Fiesta Sprint Cup 

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

Georg Linnamäe leider na de openingsronde

Het was een emotioneel moment voor de leden van Ecurie Bayard toen de Est Ott Tänak van start ging voor de eerste lus van...

Opnieuw een vol startveld voor de Porsche Carrera Cup Deutschland 

De Porsche Carrera Cup Deutschland begint zijn nieuwe seizoen van 27 tot 29 april op Spa-Francorchamps in België. Dit jaar staan er 32 Porsche...

Lynk & Co Cyan Racing onthult kleurstelling en nummers TCR World Tour 2023

Lynk & Co Cyan Racing heeft zijn livery en racenummers onthuld voor het eerste TCR World Tour seizoen waarin het team vier nieuwe generatie...
error: Content is protected !!