Eerste en derde voor TOYOTA GAZOO Racing’s vliegende Finnen op sneeuw

Het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team viert de eerste overwinning voor zijn nieuwe GR YARIS Rally1-auto nadat Kalle Rovanperä de overwinning behaalde in de Rally van Sweden, ronde twee van het FIA World Rally Championship 2022. Rovanperä’s mede-Finse coureur Esapekka Lappi eindigde als derde en behaalde daarmee een dubbele podiumplaats voor het team bij zijn eerste start voor TGR sinds 2018.

Het grootste deel van de rally maakten alle drie de coureurs van het team deel uit van een hechte strijd om de overwinning op de onbekende, met hoge snelheid besneeuwde wegen rond de nieuwe basis van het evenement in Umeå. Rovanperä werd vrijdag benadeeld door als eerste op de weg te moeten racen als de hoogst geplaatste coureur in het kampioenschap, maar eindigde zaterdag met 8,3 seconden op teamgenoot Elfyn Evans.

Evans werd ’s nachts bestraft met 10 seconden na een incident aan het einde van de laatste etappe van zaterdag, maar zijn hoop op overwinning werd in de opener van zondag beëindigd. Nadat het centraal geleverde hybridesysteem was uitgeschakeld vanwege een probleem, kreeg Evans een spin in de etappe en beschadigde de voorkant van de auto. Nadat hij was gestopt om reparaties uit te voeren, bereikte hij het einde van de etappe, maar omdat de hybride eenheid niet zoals vereist groen licht gaf, moest hij zich terugtrekken in overeenstemming met de veiligheidsprocedures van de FIA.

Rovanperä won de eerste van de vier etappes van zondag en breidde zijn voorsprong uit, hoewel hij ook een hybride probleem had eindigde ze foutloos, hij en bijrijder Jonne Halttunen pakten de derde overwinning in hun WRC-carrière. Door de Rally van Zweden te winnen, bootst Rovanperä zijn vader Harri na, die in 2001 de overwinning behaalde op het evenement. Hij staat ook 14 punten aan de leiding in het rijderskampioenschap.

Lappi was de hele zondag in een nauw gevecht om de tweede positie en eindigde uiteindelijk op slechts 8,6 seconden op de derde plaats, nadat hij en bijrijder Janne Ferm met een ​​fantastische comeback het weekend afsloten.

TOYOTA GAZOO Racing heeft ook de leiding genomen in het fabrikantenkampioenschap met een voorsprong van 24 punten.

Drie GR YARIS Rally1-auto’s eindigden in de top vier van het algemeen klassement, terwijl Takamoto Katsuta en bijrijder Aaron Johnston op een prima vierde plaats eindigden en goede punten scoorden voor TGR WRT Next Generation.

Bron: TOYOTA GAZOO Racing

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

Fun Cup powered by Hankook: we zijn vertrokken!

Het seizoen 2023 van de Fun Cup powered by Hankook gaat dit weekend van start in Mettet. Op het menu staat een eerste race...

De Fun Cup en Torfs Compact Machinery verlengen hun samenwerking

Ook tijdens het seizoen 2023 van de Fun Cup powered by Hankook slaan Kronos Events en Torfs Compact Machinery de handen in elkaar.  De kleuren...

CrowdStrike 24 Hours of Spa klaar voor recordgrid met 72 auto’s

De CrowdStrike 24 uur van Spa is het prestigieus autosportevenement dat in de zomer van 2023 plaatsvindt in Spa-Francorchamps. Het evenement zal bestaan uit...
error: Content is protected !!