Eerste en derde voor TOYOTA GAZOO Racing’s vliegende Finnen op sneeuw

Het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team viert de eerste overwinning voor zijn nieuwe GR YARIS Rally1-auto nadat Kalle Rovanperä de overwinning behaalde in de Rally van Sweden, ronde twee van het FIA World Rally Championship 2022. Rovanperä’s mede-Finse coureur Esapekka Lappi eindigde als derde en behaalde daarmee een dubbele podiumplaats voor het team bij zijn eerste start voor TGR sinds 2018.

Het grootste deel van de rally maakten alle drie de coureurs van het team deel uit van een hechte strijd om de overwinning op de onbekende, met hoge snelheid besneeuwde wegen rond de nieuwe basis van het evenement in Umeå. Rovanperä werd vrijdag benadeeld door als eerste op de weg te moeten racen als de hoogst geplaatste coureur in het kampioenschap, maar eindigde zaterdag met 8,3 seconden op teamgenoot Elfyn Evans.

Evans werd ’s nachts bestraft met 10 seconden na een incident aan het einde van de laatste etappe van zaterdag, maar zijn hoop op overwinning werd in de opener van zondag beëindigd. Nadat het centraal geleverde hybridesysteem was uitgeschakeld vanwege een probleem, kreeg Evans een spin in de etappe en beschadigde de voorkant van de auto. Nadat hij was gestopt om reparaties uit te voeren, bereikte hij het einde van de etappe, maar omdat de hybride eenheid niet zoals vereist groen licht gaf, moest hij zich terugtrekken in overeenstemming met de veiligheidsprocedures van de FIA.

Rovanperä won de eerste van de vier etappes van zondag en breidde zijn voorsprong uit, hoewel hij ook een hybride probleem had eindigde ze foutloos, hij en bijrijder Jonne Halttunen pakten de derde overwinning in hun WRC-carrière. Door de Rally van Zweden te winnen, bootst Rovanperä zijn vader Harri na, die in 2001 de overwinning behaalde op het evenement. Hij staat ook 14 punten aan de leiding in het rijderskampioenschap.

Lappi was de hele zondag in een nauw gevecht om de tweede positie en eindigde uiteindelijk op slechts 8,6 seconden op de derde plaats, nadat hij en bijrijder Janne Ferm met een ​​fantastische comeback het weekend afsloten.

TOYOTA GAZOO Racing heeft ook de leiding genomen in het fabrikantenkampioenschap met een voorsprong van 24 punten.

Drie GR YARIS Rally1-auto’s eindigden in de top vier van het algemeen klassement, terwijl Takamoto Katsuta en bijrijder Aaron Johnston op een prima vierde plaats eindigden en goede punten scoorden voor TGR WRT Next Generation.

Bron: TOYOTA GAZOO Racing

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

DTM: Nieuwe testbeperkingen met focus op duurzaamheid en kostenbesparing

De beslissing van de DTM om testbeperkingen in te voeren voor het seizoen 2024 onderstreept een strategische verschuiving naar duurzaamheid en kostenefficiëntie. Door privétests...

Sterke prestatie van Dries Van Langendonck

Dries Van Langendonck schreef dit weekend in Sarno een mooi lijntje bij op zijn palmares. Door als derde te finishen in de finale van...

FIA WEC: Porsche domineert in Qatar

De eerste race van het WEC-seizoen 2024 is afgesloten met een dominante prestatie van Porsche, zowel in de Hypercar als in de LMGT3-klasse. De...
error: Content is protected !!