FIA WEC: Porsche start met grote ambities

Porsche gaat opnieuw het FIA World Endurance Championship WEC van 2022 in met twee 911 RSR’s. Het nieuwe seizoen begint komend weekend met twee officiële testdagen op de Sebring International Raceway in de Amerikaanse staat Florida. Slechts zes dagen na de zogenaamde proloog vindt op dezelfde locatie de eerste race van het jaar plaats. Voor de tweede keer in de geschiedenis van het World Endurance Championship markeert de race op het zes kilometer lange circuit de start van het seizoen. Tijdens de laatste WEC-race op dit legendarische Amerikaanse circuit won Porsche de fel bevochten GTE-Pro-klasse. In de categorie GTE-Am voeren twee klantenteams campagne voor nog eens vier van de ca. 378 kW (515 pk) negen-elevens van Weissach. Het Porsche-partnerteam Penske strijdt met een Oreca-Gibson in de LMP2-klasse.

“We gaan een heel bijzonder seizoen tegemoet: het is ons laatste jaar met de door de fabriek gerunde 911 RSR in de GTE-Pro-klasse. We hebben sinds 2013 veel overwinningen behaald en we willen het verhaal in 2022 met een happy end afsluiten”, zegt Alexander Stehlig, Director Factory Motorsport FIA WEC. “Ter voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn we in februari een paar dagen naar Barcelona afgereisd om wat te testen. Daar lag onze prioriteit bij de nieuwe racebanden van onze partner Michelin. We hebben een aantal belangrijke inzichten opgedaan en we gaan vol vertrouwen naar de seizoensopener in Florida. De proloog in Sebring zou onze voorbereidingen voor een spannend jaar moeten afronden.”

“Vorig seizoen hadden we de trofee van het Wereldkampioenschap stevig vast tot de allerlaatste race, maar een controversiële situatie rukte hem uit onze handen met nog 15 ronden te gaan. Het team is dit niet vergeten”, legt Stehlig uit en stelt het duidelijke doel voor 2022 vast: “We konden niet gemotiveerder zijn. We willen de wereldkampioenschapstitel en onze klasse winnen op Le Mans!”

De race

Over de acht uur durende race leggen de snelste voertuigen een afstand van ongeveer 1.000 mijl (1.609 kilometer) af. Dit stelt de teams, de coureurs en hun auto’s voor grote uitdagingen. Ongeveer een derde van het 6,02 kilometer lange circuit in het hart van de ‘sunshine state’ van Florida bestaat uit betonnen platen, die tot de jaren veertig deel uitmaakten van de landingsbaan op het voormalige Hendricks Army Airfield. Door de flinke trillingen wordt de racebaan op social media vaak genoemd met de hashtag #RespectTheBumps. Het snelle en veeleisende circuit heeft 17 bochten, waaronder de 180-graden rechtshandige genaamd “The Sunset Bend” – elk jaar een populaire plek voor spectaculaire foto’s.

Sebring heeft tot nu toe twee keer het World Endurance Championship georganiseerd. In 2012 werden fabrieksrijders Marc Lieb (Duitsland), Richard Lietz (Oostenrijk) en Patrick Pilet (Frankrijk) tweede. In het seizoen 2018/2019 wonnen Lietz en zijn Italiaanse teamgenoot Gianmaria Bruni de GTE-Pro-klasse met de Porsche 911 RSR. Porsche is verreweg de meest succesvolle fabrikant in de lange geschiedenis van endurance racen op Sebring, met in totaal 18 overwinningen voor het merk uit Stuttgart. De meest recente regelrechte overwinning werd behaald in 2008 door Timo Bernhard (Duitsland) met de Fransen Romain Dumas en Emmanuel Collard in de Porsche RS Spyder.

“Sebring is een mega-evenement dat we samen met de IMSA-serie en de Porsche Carrera Cup North America aanpakken”, zegt Alexander Stehlig met een glimlach. “Het wordt non-stop actie op het circuit. We verwachten een groot feest zoals we dat in 2019 hebben meegemaakt!”

Terwijl de endurance-klassieker van het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship twaalf uur duurt, loopt het WEC over een afstand van 1.000 mijl. Gezien de raceduur van acht uur, wordt de puntenverdeling voor de seizoensopeningsronde vermenigvuldigd met de factor 1,5 op basis van het conventionele puntensysteem 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1 . Het resultaat wordt naar boven afgerond op 38-27-23-18-15-12-9-6-3-2. Een extra punt wordt toegekend voor het behalen van pole position. Nog een bijzonderheid: tijdens de pitstops in Sebring, in typisch Amerikaanse racestijl, moeten de monteurs over de muur springen die de paddock en het portaal van de pitlane van het circuit scheidt. Bij alle andere WEC-rondes werken de teams vanuit pitgarages.

De coureurs van het Porsche GT Team

Voor het seizoen 2022 blijft de cockpit van de Porsche nr. 91 ongewijzigd, met de Oostenrijkse Richard Lietz en Gianmaria Bruni uit Italië die opnieuw de rijtaken delen. De Brit John McGregor blijft hun race-ingenieur. De zusterauto wordt bestuurd door de Fransman Kévin Estre en Michael Christensen. De Deen, die wereldkampioen 2018/2019 en winnaar van de Le Mans-klasse is, keert na een pauze van een jaar terug in het FIA WEC-fabrieksteam van Porsche. Als race-engineer is Adam Hardy uit Groot-Brittannië verantwoordelijk voor de prestatie en de tactische kant van de Porsche 911 RSR met nummer 92.

De klantenteams

De ervaren Duitse klantenteams Project 1 en Dempsey-Proton Racing hebben elk twee Porsche 911 RSR-racers in het WEC-seizoen 2022. Matteo Cairoli uit Italië strijdt om Project 1. In Dempsey-Proton bundelt teameigenaar Christian Ried zijn krachten in de auto met nummer 77 met de twee Britse coureurs Harry Tincknell en Sebastian Priaulx. Zusterauto nr. 88 wordt gedeeld door de Amerikanen Fred Poordad en Patrick Lindsey met de Fransman Julien Andlauer. De Britse GR Racing-outfit begint het seizoen in ronde twee in Spa-Francorchamps.

Het Penske-team, dat vanaf 2023 de raceverplichtingen met Porsche in de FIA ​​WEC- en IMSA-series overneemt met het nieuwe LMDh-prototype, strijdt dit seizoen in de LMP2-klasse. De coureursploeg in de No. 5 Oreca-Gibson bestaat uit de twee nieuwe Porsche-fabriekscoureurs Dane Cameron uit de VS en Felipe Nasr uit Brazilië met de ervaren Franse raceprof Emmanuel Collard. Het deelnemen aan de FIA ​​WEC-competitie dient als voorbereiding om vanaf volgend jaar in de Hypercar/GTP-klasse te rijden.

Een overzicht van teams en coureurs

GTE-Pro-klasse
Porsche GT Team #91 – Richard Lietz (A) / Gianmaria Bruni (I)
Porsche GT Team #92 – Kévin Estre (F) / Michael Christensen (DK)

GTE-Am-klasse
Teamproject 1 #46 – Matteo Cairoli (I) / TBA / TBA
Team Project 1 #56 – Brendan Iribe (VS) / Oliver Millroy (GB) / Ben Barnicoat (GB)
Dempsey-Proton Racing #77 – Christian Ried (D) / Harry Tincknell (GB) / Sebastian Priaulx (GB)
Dempsey-Proton Racing #88 – Julien Andlauer (F) / Fred Poordad (VS) / Patrick Lindsey (VS)

Bron: Porsche AG

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

ADAC GT Masters: Haupt Racing Team zet pole om in jubileumoverwinning

David Schumacher en Salman Owega van het Haupt Racing Team hebben op de Nürburgring hun tweede seizoensoverwinning behaald tijdens de 250e jubileumrace van de...

ADAC GT Masters: Pole voor Schumacher in jubileumrace

David Schumacher heeft de pole position veroverd voor de jubileumrace van de ADAC GT Masters op de Nürburgring. Tijdens de kwalificatie op zondag zette...

FIA WEC: Sarah Bovy zet pole in LMGT3

Het Iron Dames team heeft de pole position behaald voor hun Zuid-Amerikaanse debuut in de 6 Uur van São Paulo, onderdeel van het FIA...
error: Content is protected !!