Ford Fiesta Cup: Dylan Derdaele superieur, Tomas De Backer beste junior

Dit was nog eens een wedstrijd waarbij de toeschouwers en de teams op het puntje van hun stoel zaten tot aan de finishlijn. Dylan Derdaele die het duel aanging met Colin Caresani wint uiteindelijk met 14 duizendste de wedstrijd door een tactische zet op het laatste rechte stuk. Dit was nog eens reclame voor de autosport en  de merkencup van Ford, dat smaakt naar meer voor zondag.

De eerste startrij werd ingenomen door de Nederlander Dante Rappange en de Belg Alexander Borgmans, waarbij Rappange de beste startpositie aan de linkerkant van de grid had voor de eerste race. Op de zevende positie vinden we Colin Caresani terug, de snelste Ford Fiesta Sprint Cup rijder in Assen tot nu toe van het weekend. Voor de Belgen was Dylan Derdaele de snelste rijder van het veld en goed voor een startplaats op de vierde rij. Dit vanwege de scheiding beste Nederlandse en Belgische rijders en de reversed grid.

Het hele deelnemers veld staat klaar te wachten op het groene licht, onder een dreigende wolkenhemel werd de wedstrijd op gang geschoten. Laurens de Wit kwam evenwel het snelste uit de startblokken en nam meteen de leiding in handen van de wedstrijd, voor superstarter Derdaele, Colin Caresani, Alexander Borgmans, Kenny Herremans en Rik Koen.

Er ontstaat een kopgroep van vijf wagens, Laurens de Wit neemt de eerste twee ronden de koppositie voor zijn rekening, maar in de derde ronde neemt Derdaele de leiding over en weet even een gat te slaan met de rest van het deelnemersveld. Maar in de vijfde ronde komt Caresani terug aansluiten en neemt niet veel later de leiding over van Derdaele.

Tomas De Backer

In de tweede groep achter de leiders was Tomas De Backer ondertussen opgeklommen van de 20ste startpositie naar een zesde plaats algemeen. De #97 Wiseco rijder moest achteraan de wedstrijd starten vanwege een te lichte wagen tijdens de kwalificatie eerder op de dag. Nathan Vanspringel, Alexander Borgmans en Milan De Laet maakten de tweede kopgroep compleet achter De Backer.

Kenny Herremans die ondertussen de vierde plaats wist te veroveren op Rik Koen gaat te hard door de Geert Timmerbocht en toucheert de banden, die via het voorraam van Koen naar de andere kant van de baan worden getorpedeerd. Herremans krijgt daarvoor een waarschuwing en geen tijdstraf opgelegd. Maar door het voorval weet Rik Koen opnieuw de vierde plaats terug over te nemen op de Belg.

Niet veel later neutraliseert de safety car de wedstrijd wanneer Alexander Borgmans veel te hard de Geert Timmerbocht in gaat, vervolgens door het gras glijdt en hard tot stilstand komt in de bandenstapels. Gelukkig blijft de rijder ongedeerd en stapt hij zelfstandig uit de wagen. Door de safety car komt het gehele veld weer bij elkaar.

Er blijven nog iets meer dan 5 minuten op de klok staan wanneer de rijders opnieuw mogen racen als de safety car het asfalt heeft verlaten. Colin Caresani die het grootste deel van de wedstrijd de leiding in handen nam moet zijn meerdere erkennen in Derdaele, pas in de laatste meters voor de finish weet de Belg zijn wagen langs Caresani te plaatsen en komen samen onder de zwart-wit geblokte door. Van op afstand was het onmogelijk om te zijn wie als eerste was, maar de fotofinish blijkt in het voordeel van Derdaele. 

Uiteindelijk wint hij de race met amper 14 duizendste de wedstrijd, Rik Koen maakt het ereschavot compleet voor Laurens de Wit. Tomas De Backer maakt uiteindelijk de top vijf compleet. Nathan Vanspringel wordt zesde voor zijn landgenoten Ruben Valckenaere en Milan de Laet. Jules Grouwels en Belle Rappange maken de top tien volledig.  

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

FIM EWC: Sterk veld voor de 8 Uur van Spa Motos

Zevenendertig teams, waaronder 34 permanente FIM Endurance World Championship-ploegen, hebben zich ingeschreven voor het internationale motorrace-equivalent van een high-speed achtbaanrit, de 8 Uur van...

BMW M4 GT3 EVO onthuld op de Nürburgring

BMW M Motorsport heeft de nieuwste versie van hun succesvolle GT-racewagen, de BMW M4 GT3 EVO, gepresenteerd voorafgaand aan de 24 uur van de...

De parades, traditioneel hoogtepunt van SpaItalia!

SpaItalia is een evenement dat bestaat uit een geslaagde mix van circuitrijden, animaties in de paddock en het samenkomen van invoerders en clubs. Twee...
error: Content is protected !!