Toen autofotograaf Dominic Fraser thuis vast kwam te zitten en niet kon reizen, begon hij alternatieve manieren te bedenken om zijn favoriete auto’s te fotograferen. Hij legt uit hoe, in het nieuwste deel van de #GetCreativeWithPorsche-serie.
Als een van de toonaangevende autofotografen van het Verenigd Koningkrijk reist Dominic Fraser normaal gesproken de wereld rond om auto’s te fotograferen. Maar met reisbeperkingen die daar tijdelijk een einde aan maakten, bevond hij zich thuis zonder creatieve uitlaatklep. Terwijl hij rondkeek in zijn huis aan de zuidkust van Engeland, richtten zijn ogen zich op de Lego van zijn kinderen en begon een succesvolle Instagram-serie.
“Ik heb een huis vol camera’s die niets deden en ik vond het ongelooflijk frustrerend omdat ik alleen maar iets wilde maken”, legt Fraser uit. “In plaats van niets te doen, besloot ik de Speed Champions-modellen van Lego te gebruiken om te proberen enkele van mijn favoriete afbeeldingen uit de autogeschiedenis opnieuw te creëren. Ik ben begonnen met Audi en de quattro omdat we die specifieke Lego in huis hadden, maar toen besloot ik een serie Porsche-afbeeldingen te modelleren omdat de auto’s en de foto’s zo iconisch zijn. ”
“Het was een conceptiever proces dan ik gewend ben met echte auto’s.”
Fraser, een fan van het merk sinds hij in 1991 met het fotograferen van auto’s begon, werd niet in de laatste plaats geholpen door een vroege ervaring met rallylegende en Porsche-ambassadeur Walter Röhrl. “We waren aan het fotograferen in de Motorsport Arena Oschersleben en we hadden wat in-car shots nodig van de 964 raceauto”, legt hij uit. ‘Walter reed me graag rond en de herinneringen aan de snelheid en het geluid hebben me nooit verlaten. Onnodig te zeggen dat ik het met grote moeite volhield! De man is een legende.
Hoewel hij geen slecht weer, verkeer of technische problemen heeft gehad, heeft schieten met Lego nog steeds zijn uitdagingen gehad. “Het heeft mijn fotografie in ieder geval geholpen, omdat ik echt moest nadenken over de technische details van de opname en precies moest visualiseren wat ik probeerde vast te leggen”, zegt hij. “Het was een meer conceptueel proces dan ik gewend ben met echte auto’s, in het echte leven schiet je veel meer in het moment.”
De 919 Hybrid in de pits
“Als ik eenmaal een iconische opname heb gemaakt om te recreëren, bestudeer ik de details en denk ik na over wat ik echt kan zien. Het is verbazingwekkend hoeveel de hersenen gaten opvullen met een normale foto, maar met de Lego-afbeeldingen is het een beetje anders. Om het beeld van de 919 Hybrid in de pitgarage opnieuw te creëren, moest ik lang en hard nadenken over de technische details van de opname en wat ik probeerde vast te leggen. Er is geen racebaan, dus ik kan dat negeren, ook al weet ik dat het er is, ook de tribune is mijlenver weg. Met de Lego moest ik de tribune dichterbij brengen en dan spelen met brandpuntsafstanden omdat de recreatie zoveel mogelijk elementen in focus moet hebben. In het echte leven kun je de tribune vervagen en het brein van de lezer zal die leemte opvullen met zijn veronderstelde kennis. Niet zo met kleine plastic blokjes.
“Ik moest dingen ook zo positioneren dat ze er correct uitzien in het cameraframe. Het was met veel vallen en opstaan om ervoor te zorgen dat de scène er realistisch uitziet, de belichtingshoek is erg belangrijk, dus als je dit thuis probeert, let dan goed op waar de zon is. De belichtingspositie is van vitaal belang voor het repliceren van een opname, vooral deze, dus ik plaatste een fakkel om de zon na te bootsen die door de bovenkant van het frame gluren. Niets van dit alles heeft gevolgen voor de fotograaf tijdens een echte shoot, omdat ze zich alleen op het moment concentreren, maar als je de scène echt moet bouwen, maakt dat een enorm verschil. ”
De 917K op het Goodwood Festival of Speed
“Het eerste dat ik deed om deze afbeelding opnieuw te maken, was ervoor te zorgen dat de hele set correct voelde. De startlijn op het Goodwood Festival of Speed is zo iconisch dat je soms de details van de scene kunt vergeten, ik ben er vaak geweest, maar moest mezelf er nog steeds aan herinneren. Door simpelweg de strobalen en bomen samen met de startportaal te bouwen, creëer je direct dat gevoel van Goodwood.
“Vervolgens was het een kwestie van het toepassen van enkele van de vaardigheden die ik in mijn dagelijkse werk heb geleerd om een manier te creëren om een auto-naar-auto-tracking-opname te maken, maar dan in miniatuur. De onscherpte is het gevolg van een langzame sluitertijd en een camera die is gemonteerd op een volgauto die voor de 917 loopt, net zoals op ware grootte. Om er zeker van te zijn dat alles scherp bleef, bond ik een touwtje tussen de 917 en de camerawagen zodat de twee met exact dezelfde snelheid werden voortgetrokken. Daarna heb ik het geïmproviseerde sleepkabel eenvoudig verwijderd met bewerkingssoftware.
“Ik was best tevreden omdat dit de enige ‘post’-wijziging was die ik moest doen. Anders dan in werkelijkheid waren er geen opnamen gemaakt van verschillende samengevoegde foto’s en waren er geen speciale bewerkingseffecten nodig. “
De springende 930 Turbo
“Als je goed kijkt naar het iconische 930 Turbo-beeld, oorspronkelijk gemaakt door Jeff Zwart en beroemd als achtergrond in de Amerikaanse sitcom‘ Seinfeld ’, zie je dat de auto wat stof opblaast op de originele foto. Ik wilde dat echt laten zien in de Lego-opname omdat het mijn recreatie nog realistischer zou maken. Ik strooide wat gruis over de Lego-vloer en gebruikte vervolgens een camerasensorblazer om het vuil in de lucht te ‘blazen’.
‘Het is belangrijk om na te denken over de achtergrond in je afbeelding. De originele opname waar ik hier aan werkte, had een wazig landschap, dus besloot ik deze scène in mijn tuin op te zetten. De struiken onderaan mijn tuin hebben de juiste kleur groen en omdat ze ver genoeg weg zijn, heb ik ze kunnen verdoezelen zodat je ze niet in detail kunt onderscheiden, net als in het origineel.
“De laatste truc met deze afbeelding heeft betrekking op de wielen. Wanneer een auto in het echt springt, vallen de wielen uit de bogen omdat de ophanging zakt. Lego-modellen hebben geen veren of dempers, dus om de wielen lager te laten lijken, heb ik een tweede ‘valse’ vloer gebouwd. Het was toen gewoon een kwestie van de auto ophangen met een touwtje en de ontspanknop van de camera indrukken, dat ik daarna met Photoshop weg heb gewerkt. Het zijn deze kleine details die in het begin niet gemakkelijk te herkennen zijn, maar ze maken het verschil in een realistische recreatie.
“Als iemand dit thuis wil proberen, raad ik aan om een pincet te gebruiken om de stickers op te plakken: het is tijdrovend maar de moeite waard, want als je zo gedetailleerd gaat fotograferen, merk je onmiddellijk als er iets niet juist is.”