IAME Series Benelux: Seizoensopener groot succes

Met een zon die alomtegenwoordig was, een goedgevulde tribune en de voortdurende strijd tussen de 263 ingeschreven piloten, kon de men eerste proef van de IAME Series Benelux in de Karting des Fagnes alvast een totaal geslaagde seizoensopener noemen.

Je kan dit weekend in Mariembourg omschrijven als één groot kartingfeest.  Niet minder dan 263 piloten waren uiteindelijk op de afspraak op de Karting des Fagnes International Raceway voor de lancering van het seizoen wat zich als het mooiste aankondigt uit de geschiedenis van de IAME Series Benelux.  De piloten uit de X30 Senior en X30 Junior gingen de strijd aan met elkaar op vrijdag en zaterdag, terwijl het op zondag de beurt was aan de Mini Rookie-, de Mini-, de X30 Master/Senior Cup- en de X30 Super Shifter klasse.  Voor de tweede afspraak van het seizoen in Ostricourt (Hauts-de-France) van 22 t.e.m. 24 april, maken we alvast de balans op van het voorbije weekend.

X30 Senior: Steenman op kop na een onvoorstelbare Finale 

Er hing heel wat spanning in de lucht bij het op gang schieten van de eerste Finale van het seizoen in de X30 Senior klasse (14-29 jaar).  Met 96 ingeschreven piloten in de klasse was het allereerst zaak om bij de 36 finalisten te geraken na de kwalificaties.  Op het moment dat deze kwalificaties eindigden, was het de Fransman Evan Giltaire – huidige leider in de IAME Euro Series – die het best geplaatst was.  De Fransman, derde in het kampioenschap van vorig jaar, domineerde de testsessies en de kwalificaties en pakte zo overtuigend de pole voor deze Finale voor tweevoudig kampioen Elie Goldstein.  Maar er waren niet minder dan tien piloten die in staat zouden zijn om te strijden voor de overwinning!

In een strijd, waar genade geen plaats kende, steeg de spanning ten top tijdens de eerste minuten van deze beslissende race met meervoudige positiewissels in de top 10… tot een aanrijding Evan Giltaire de koppositie kostte en de Fransman zelfs terugviel naar het tweede deel van het peloton!  De Nederlander Daan Steenman, die als achtste op de startgrid plaatsnam, profiteerde van deze situatie om zich los te rukken van het peloton en kon zo naar zijn eerste succes van het seizoen rijden.  Yani Stevenheydens, die als tweede de geblokte vlag passeerde, werd bestraft na een duw die als onsportief werd beschouwd.  Sam Balota, vicekampioen in 2020 en 2021, begint zijn jaar zodoende met een 2de plaats voor de Fransman Arthur Poulain, beste Rookie van het weekend.  De Nederlander Henkie Kalteren pakt de 4de plaats voor Elie Goldstein.  In een uiterst internationale top 10 vinden we eveneens de Brit Khali Atkins, Noah Maton, de Fransman François-Xavier Venet, de Nederlander Bart Ploeg en de Duitser Herolind Nuredini.

X30 Junior: Ramaekers heer en meester

Met de beste tijd tijdens de oefensessies, drie overwinningen in zijn drie kwalificatiesessies en een dominante rol tijdens de Finale, liet Thibaut Ramaekers alvast niks over voor zijn tegenstanders in de X30 Junior klasse (12-15 jaar)!  Tijdens de seizoensopener, in zijn thuisbasis, pakte de jonge Chimacien de volle pot door de bovenhand te nemen over zijn teamgenoot en huidig titelverdediger, de Fransman Clément Outran, nochtans auteur van de beste start en leider gedurende de openingsronden van de Finale.  De Portugees Noah Monteiro, zoon van de ex F1 piloot en huidig vertegenwoordiger van Honda in het WTCR, was de beste van de rest met een 3de plaats.

Alexi Constant en Pacôme Weisenburger, die in strijd waren voor een podiumplaats, verloren al hun kansen hierop na een aanrijding.  Aaron Ferrazzano, werd op zijn beurt terug verwezen naar een 8ste plaats na een tijdstraf voor een losgekomen bumper.  Al deze feiten speelden in het voordeel van Patrice Kowalewski en Simon Lacroix die zichzelf een top 5 plaats konden toe-eigenen tijdens deze eerste Finale van het seizoen voor Dylan Visser, Sky Defourny, Aaron Ferrazzano, Hugo Martiniello en Tommie Van der Struijs.

Mini: een eerste voor Babicek 

De toeschouwers die een spannende strijd verwachtten in de Mini klasse (10-12 jaar) waren alvast niet teleurgesteld!  Vanaf de kwalificaties konden we reeds vaststellen dat slechts vier of vijf piloten in staat zouden zijn om de overwinning te kunnen pakken op het einde van de dag.  Arthur Hoang nam de kop van het tussentijdse klassement voor de Tsjech Zdenek Babicek en de Nederlanders Quinten Van Leeuwen en Devon Hagelen.  Deze laatste werd bestraft voor een duw tijdens de kwalificaties, nadat hij de beste tijd had neergezet tijdens de gechronometreerde oefensessies.

Tijdens de Finale was het de Tsjech Zdenek Babicek die erin slaagde om de zeer geanimeerde kopgroep te lossen en de overwinning te pakken voor Devon Hagelen en Arthur Hoang.  Daar net achter vervolledigden Maël Le Marchand en Senna Meunier de top 5 die Antoine Venant en Edouard Godefroid maar net misten.  De top 10 werd vervolledigd door Noah Grignet, Maurice Istas Schubert en Manua Cherbonnier. 

Mini Rookie: Broekman voor Bruno

Met een dertigtal deelnemers in de Mini Rookie klasse (7-10 jaar), lijkt de toekomst van de karting in de Benelux ons toe te lachen.  De Nederlander Jordi Broekman, die reeds de snelste was tijdens de oefensessies, vervolgde met twee overwinningen tijdens de kwalificaties.  Maar dit verliep niet zonder slag of stoot tegenover een sterk aandringende Priam Bruno.  

Dit spannende duel ging gewoon verder tijdens de Finale met verschillende leiderswissels.  Na een sprint bij de finish was het uiteindelijk Jordi Broekman die als eerste voorbij de geblokte vlag kwam met een voorsprong van slecht 48 duizendsten van een seconde!

Na dit dominerende duo verbaasde Timéo Rifflart met een eerste podiumplaats tijdens zijn debuut in het kampioenschap, voor Finn Rossen, Jules Decoen, Milan Becu, Djamairo Hoft, Vince Vanderhallen, Léo Marmiféro en Livio Caira.  Henri-Constant Kumpen – zoon van autocoureur Anthony – die meestreed voor de top 5, kon de wedstrijd niet uitrijden na een aanrijding.

X30 Senior Cup/X30 Master: Verhamme opent zijn palmares 

Als we enkel de klassementen bekijken, zouden we kunnen denken dat Bjorn Verhamme alles heeft gedomineerd in de X30 Master klasse (ouder dan 30 jaar).  Bjorn, die op kop stond na de oefensessies, winnaar was van de twee kwalificaties en vervolgens laureaat in de Finale, had alles gewonnen… maar niet zonder slag of stoot!  De strijd in de Finale was zeer intens met een groep van maar liefst 9 kandidaten voor de overwinning.  De gemoederen liepen hoog op op het einde van de race en tal van tijdstraffen werden na de finish toegekend voor losgekomen voorbumpers. 

In deze proef met twee verschillende klassementen is het de Nederlander Jim Ringelberg die de tweede plaats pakt in de X30 Master klasse na Bjorn Verhamme, maar voor Kim Longhino, Thierry Delré en Mardeen Benjamin.  We noteren eveneens de overwinning van Stéphanie Biélande bij de Gentlemen (ouder dan 40 jaar).

In die andere wedstrijd in deze race, de X30 Senior Cup (18-29 jaar), kon Nick Smit in extremis zijn overwinning veiligstellen met een voorsprong van slecht 84 duizendsten van een seconde op eerste achtervolger Matthieu Delbauf, auteur van een fantastische remonte nadat hij tot opgave werd gedwongen tijdens één van de twee kwalificaties.  Anthony Moonen vervolledigt het podium van de Senior Cup voor Jentsen Adriaenssens en Ricardo Doornbosch. 

X30 Super Shifter: Claes neemt revanche

De honger naar revanche was groot bij de vicekampioen van 2021, Sam Claes, in X30 Super Shifter, de klasse voor karts met versnellingsbak.  De Limburger, die auteur was van de pole en vervolgens autoritair winnaar was van de twee kwalificaties, pakte de volle pot in het tussentijdse klassement om zo de eerste leider te worden van dit kampioenschap.  Nadat hij in de Finale bij de start werd verrast door tweevoudig kampioen Christof Huibers, nam Sam Claes snel het commando terug over om oververdiend zijn eerste succes binnen te halen.  

Christof Huibers, die de week voor de proef nog moest afrekenen met de griep, kon de schade beperken door tweemaal de punten van de tweede plaats te pakken ondanks de druk van Tim Ver Elst in de Finale.  Jimmy Deveen eindigt als 4de in deze eerste proef van het seizoen voor Nicolas Gouverneur, Kevin Delcroix, Gilles Vandevoorde, Doriano Marcucci, Corentin Grégoire en Théo Nicolas.  De volgende afspraak is in Ostricourt van 22 tot 24 april!

Kalender IAME Series Benelux 2022

25-27 maart: Mariembourg

22-24 april: Ostricourt

24-26 juni: TBC

19-21 augustus: Genk

23-25 september: Mariembourg

Bron: IAME Series Benelux

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

ADAC GT Masters: Haupt Racing Team zet pole om in jubileumoverwinning

David Schumacher en Salman Owega van het Haupt Racing Team hebben op de Nürburgring hun tweede seizoensoverwinning behaald tijdens de 250e jubileumrace van de...

ADAC GT Masters: Pole voor Schumacher in jubileumrace

David Schumacher heeft de pole position veroverd voor de jubileumrace van de ADAC GT Masters op de Nürburgring. Tijdens de kwalificatie op zondag zette...

FIA WEC: Sarah Bovy zet pole in LMGT3

Het Iron Dames team heeft de pole position behaald voor hun Zuid-Amerikaanse debuut in de 6 Uur van São Paulo, onderdeel van het FIA...
error: Content is protected !!