Jaguar viert 60ste verjaardag van de Jaguar E-type op het Circuit van Zolder

De Historic Grand Prix op het Circuit Zolder, mocht afgelopen weekend de 60ste verjaardag van de legendarische Jaguar E-type vieren. Vrijdag aan de vooravond van het Historic Grand Prix event werd de pers uitgenodigd voor een exclusieve Jaguar line-up en de Jaguar F-TYPE Heritage 60 Edition, de limited edition die deze verjaardag viert. Het hele weekend lang waren er verschillende exclusieve Jaguar oldtimers te bewonderen. Ook op zondag konden modellen gewijd aan de Jaguar E-type meerijden in de Concours d’Élégance onder een aparte categorie. Ook de Jaguar F-TYPE Heritage 60 Edition, de wagen die ontworpen werd om het diamanten jubileum van de E-type te vieren, kreeg in de aanloop naar het weekend al een prominente rol. 

De Britse autobouwer hoopt met de komst van Thierry Bolloré en zijn voorstelling van de Reimagine strategie terug een luxemerk te kunnen worden. De elektrificatie van Jaguar en Land Rover vormt het hart van Reimagine, een herpositionering van Jaguar als volledig elektrisch luxemerk vanaf 2025. Tegen het einde van het decennium zullen alle modellen van Jaguar en Land Rover beschikbaar zijn in een volledig elektrische versie. Ook zal het merk meer de focus gaan leggen op klantenservice.

Gerry McGovern die voorheen alleen verantwoordelijk was voor het Land Rover-design, zal nu ook een sleutelfiguur worden bij het ontwerp van de nieuwe modellen in de toekomst van Jaguar. Tegen 2025 zal het beroemde merk van Sir William Lyons enkel nog uitzonderlijke auto’s bouwen, een auto die op geen andere lijkt zoals McGovern zelf zegt. Jaguar heeft op dit moment drie peilers, de sedans (XF en XE), de SUV’s en de F-type. Jaguar gaat een sportief merk blijven maar gaat waarschijnlijk minder inzetten op de andere twee peilers.

“Jaguar ontwerpen moeten terug meeslepend en overweldigend zijn”, zegt Chief Creative Officer Gerry McGovern. “Er is één woord dat ik leuk vind, exuberant (uitbundig). Schokkend zelfs, maar op een goede manier. Onze nieuwe auto’s moeten op een diepgeworteld niveau resoneren met onze klanten. Je zal er naar kijken en denken dat er niets anders is. We berusten ons eigenlijk op het verleden: Jaguars waren net zo uitbundig in de jaren zestig tot in de jaren zeventig, de dagen van de E-Type, XJ en XJS. Ze stonden steeds representatief voor het nieuwe. Zoals Sir William Lyons altijd zei: Jaguars zijn een kopie van niets.”

Jaguar F-TYPE Heritage 60 Edition

Naast de succesvolle expositie in Autoworld die nog loopt tot 29 augustus, stond ook de Historic Grand Prix op het Circuit Zolder in het teken van de Jaguar E-type om de verjaardag mee op Belgische bodem te vieren. Jaguar viert de zestigste verjaardag van de E-type met de introductie van een beperkte serie, geïnspireerd op de jaren zestig, de F-TYPE Heritage 60 Edition met een V8 turbomotor van 575 pk. Van deze vierwielaangedreven sportwagens zullen wereldwijd slechts zestig exemplaren worden verkocht, die stuk voor stuk met de hand worden afgewerkt door de personaliseringsexperts van SV Bespoke.

De speciaal geselecteerde herdenkingsuitrusting omvat de niet-metaallak Sherwood Green, een originele E-type-kleur die al sinds de jaren zestig niet meer verkrijgbaar is op een nieuwe Jaguar, en een met Oxford-leder bekleed tweekleurig interieur in Caraway en Ebony dat normaal niet verkrijgbaar is op de F-TYPE.

De nieuwe Limited Edition kreeg bovendien een unieke aluminium sierlijst op de middenconsole, geïnspireerd op de behuizing van de achteruitkijkspiegel, het ‘E-type 60th anniversary’-logo gebosseleerd op de hoofdsteunen van de lichte Performance-zetels en ‘E-type 60’-logo’s die hij deelt met de beperkte reeks E-type 60-Collection-modellen die eerder dit jaar werden aangekondigd door Jaguar Classic. Herdenkingsplaatjes op de drempels, een ‘SV Bespoke’-plaatje en tapijten met Caraway-rand zorgen voor de finishing touch.

Amaury Nobels, Brand Manager bij Jaguar Land Rover Benelux: “We zijn erg verheugd dat we het Belgische luik van deze unieke verjaardag op het Circuit Zolder kunnen vieren tijdens de Historic Grand Prix. De E-type is voor veel mensen nog steeds het iconische Jaguar-ontwerp, en dus konden we deze verjaardag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het feit dat er zondag tijdens het Concours d’Élegance een speciale categorie wordt ingericht voor de Jaguar E-type, onderstreept nogmaals het unieke karakter van deze wagen, die al 60 jaar symbool staat voor luxe en elegantie.”

Pareltjes

Voor deze speciale verjaardag werden heel wat iconische voorvaders tentoongesteld op Circuit Zolder: Jaguar XK 120 Coupé, XK 140 Drop Head Coupé, XK 150 Roadster, Jaguar E-type S1 3.8 OTS, Jaguar E-type S1 3.8 FIA-race car, Jaguar XJ-S Targa, Jaguar C-type original en replica.

De Jaguar XK120 is een sportauto gebouwd door Jaguar Cars van 1948 tot 1954. Het was de eerste naoorlogse sportauto die Jaguar produceerde. De XK120 was in 1948 te zien op de British International Motor Show als conceptcar om de nieuwe Jaguar-motor te testen. Het ontwerp sloeg echter zo erg aan dat Jaguar besloot de auto in productie te nemen.

De “120” in de naam XK120 slaat op de topsnelheid van 120 mph (192 km/h) waardoor de XK120 de snelste productieauto van zijn tijd was.

De auto was verkrijgbaar in drie versies: als roadster (ofwel OTS, Open twoseater), als Drophead Coupé (DHC), wat eigenlijk een luxere versie was van de OTS, en als coupé (genaamd FHC, Fixed Head Coupe). Deze jaguar XK120 Fixed-Head Coupé werd op 3 november 1952 voltooid en was pas amper een week gerestaureerd. Uitgedost in British Racing Green en een lichtbruin lederen interieur werd deze Jaguar naar de Verenigde Staten gestuurd. Hij werd oorspronkelijk verkocht via Hornburg Jaguar in Los Angeles, Californië. Uniek aan deze wagen is dat hij werd uitgerust met een Motorola AM-radio en ook de enkele uitlaat werd verwisseld voor een dubbele uitlaatopstelling. Ook werd het British Racing vervangen door een rode tint, maar gelukkig heeft de nieuwe eigenaar (JWS Classic Cars) de wagen in zijn oude glorie terug opgemaakt.

Deze Fixed-Head Coupé heeft vele jaren in een opslag gestaan ​​voordat hij onlangs opnieuw werd ontdekt. Hij heeft een 3.442cc dubbele bovenliggende nokkenas inline 6-cilindermotor uitgerust met dubbele SU-carburateurs en biedt 160 pk. Er is een handgeschakelde vierversnellingsbak en vierwielige trommelremmen.

We waren niet alleen uitgenodigd om te kijken naar deze prestigieuze wagens, maar kregen ook de unieke kans om samen met de eigenaars mee te rijden op Circuit Zolder in deze waardevolle Jaguars. Zoals we eerst konden genieten als passagier in de XK120 FHC en op een rustig tempo door de bochten stuurden op het Limburgse asfalt. Zo werden we even later getrakteerd op een waar snelheidsfestijn, de rijder dreef de echte C-type tot het uiterste, kende perfect de limieten en stuurde onvermoeibaar deze absolute competitieracer door de bochten.

De 3,4-liter twin-cam zes-in-lijn was oorspronkelijk afgestemd op ongeveer 205 pk (153 kW). Voor de eerste C-Types gebruikte Jaguar SU-carburateurs en trommelremmen. Latere C-Types, geproduceerd vanaf medio 1953, waren krachtiger, met driedubbele Weber-carburateurs, met dubbele choke en hoge nokkenassen. Ze waren ook lichter en de remprestaties werden verbeterd door schijfremmen op alle vier de wielen te gebruiken. De C-Type was succesvol in de racerij, met name tijdens de 24 uursrace van Le Mans, die hij twee keer won. Ook nu wordt deze wagen nog steeds regelmatig ingezet om deel te nemen aan wedstrijden zoals de Mille Miglia, Le Mans Classic, Goodwood Revival en de Monaco Historic Grand Prix.

We kunnen in elk geval terugblikken op een aangename en boeiende ervaring. Samen met de trotse eigenaars mochten we meegenieten van hun prestigieuze Jaguars, waarvan het blinkend houtwerk en de verouderde lederen zetels ons voor even mee terug in de tijd namen.

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

FIM EWC: Sterk veld voor de 8 Uur van Spa Motos

Zevenendertig teams, waaronder 34 permanente FIM Endurance World Championship-ploegen, hebben zich ingeschreven voor het internationale motorrace-equivalent van een high-speed achtbaanrit, de 8 Uur van...

BMW M4 GT3 EVO onthuld op de Nürburgring

BMW M Motorsport heeft de nieuwste versie van hun succesvolle GT-racewagen, de BMW M4 GT3 EVO, gepresenteerd voorafgaand aan de 24 uur van de...

De parades, traditioneel hoogtepunt van SpaItalia!

SpaItalia is een evenement dat bestaat uit een geslaagde mix van circuitrijden, animaties in de paddock en het samenkomen van invoerders en clubs. Twee...
error: Content is protected !!