John Wartique: “Aan de finish van de Spa Rally staan was al een overwinning op zich”

Door de finish van de Spa Rally te halen bereikten John Wartique en Maxime Andernack het doel dat ze zich voor de start van de Spa Rally met hun Volkswagen Polo GTI Rally2 uit de ateliers van SXM Compétition hadden gesteld. Naast een zevende plaats in de einduitslag wisten de circuitrijder en zijn corijder in de bijzonder lastige wedstrijd heel wat kostbare ervaring op te doen.

“We staan aan de finish, en dat is al een overwinning op zich!” Toen ze met hun Volkswagen Polo GTI Rally2 het finishpodium van de Spa Rally konden overschrijden slaakten John Wartique en Maxime Andernack een diepe zucht van opluchting. Het duo van SXM Compétition had inderdaad het einde van één van de lastigste wedstrijden van het Belgische Rallykampioenschap gehaald. “We kregen alles op ons bord!”, vatte de vertegenwoordiger van de Belgian VW Club samen. “Sneeuw, mist, regen, chronoritten in het donker… en modder, veel modder!”

Zaterdagochtend kreeg John al na amper twee kilometer een eerste waarschuwing. “Ik kwam op een strook vol modder, die bij de kenners als een ware valstrik bekend staat. Ik deed het dan ook heel voorzichtig aan… maar nog niet genoeg!”, vertelt hij. “Ik denk dat ik vijf per uur te snel ging. Ik gleed naar de buitenkant van de weg en raakte een boom met de rechterzijde van de auto. Gelukkig kaatste de Polo terug en bleef de schade beperkt tot wat blutsen. Maar de toon voor het lastige parcours was wel gezet.”

BRC 2023 Rally
John Wartique

John, aan de basis een circuitrijder, was er zich terdege van bewust dat hij geen geringe opdracht kreeg voorgeschoteld. “Door me voor een rally in te schrijven, en dan al zeker deze, begaf ik me helemaal buiten mijn comfortzone”, vervolgt de man die in 2022 tweede finishte in de Finale Mondiale Ferrari Challenge. “Mijn gebrek aan ervaring was vooral te merken bij het interpreteren van de grip en de toestand van het asfalt. Rallyrijden bestaat voor een deel uit improvisatie en je moet in een fractie van een seconde beslissingen kunnen nemen, maar ook sommige dingen kunnen anticiperen. De tenoren weten al tijdens de verkenningen hoe de wegen kunnen evolueren, afhankelijk van de weersomstandigheden of het aantal wagens dat er al is gepasseerd. Om progressie te kunnen boeken moet ik vooral verstandig rijden en de finish halen, want zo leer ik het meest. Als sportman is het niet altijd makkelijk om het verschil aan de finish te kunnen aanvaarden, maar ik kom dichter bij de snelsten en dat is het belangrijkste. Onze zevende plaats in de eindstand is dan ook niet meer dan logisch. Alle rijders die voor me finishten, hebben pakken meer ervaring!”

Met Maxime Andernack als de perfecte corijder beleefde John evenwel heel veel plezier aan het stuur van de Volkswagen Polo GTI Rally2. “Het is een schitterende auto”, bevestigt hij. “Ze doet alles wat gevraagd wordt en levert heel veel rijplezier op. Als er grip voorhanden is, is de Polo simpelweg verbluffend! Het ontbreekt me echter nog wat aan ervaring om het potentieel van de auto in omstandigheden zoals die in Spa volledig te benutten.”

In zijn eerste seizoen in het Belgische Rallykampioenschap finishte John Wartique uiteindelijk als zevende. En dat smaakt duidelijk naar meer. “Ik heb dit jaar heel veel geleerd en het is de bedoeling dat ik volgend jaar opnieuw een volledig seizoen rijd”, stelt hij. “En waarom niet aan het stuur van de Volkswagen Polo GTI Rally2? Dat behoort in ieder geval tot de mogelijkheden!”

carsandcurbs.com

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

FIA WEC: Eerste pole voor de Porsche 963

Porsche Penske Motorsport heeft zijn eerste pole-position veroverd in het FIA World Endurance Championship WEC in Qatar. In een spannende strijd op het Lusail...

DTM: ENGSTLER KLAAR VOOR ZIJN TWEEDE SEIZOEN MET LAMBORGHINI

Luca Engstler maakt zich op voor nog een spannend seizoen in het DTM-kampioenschap, ditmaal als vertegenwoordiger van het Lamborghini Liqui Moly-team. Samen met Lamborghini-fabriekscoureur...

De KA100 maakt kartingsport meer toegankelijk

De nieuwe categorie KA100, die zijn opwachting maakt in de IAME Series Benelux 2024, verdeeld in twee klassementen (KA100 148 en KA100 158 –...
error: Content is protected !!