Longin, Longin en PK Carsport erg teleurgesteld na derde Belcar-race

72 uur na afloop van de derde manche van het Belcar Endurance Championship 2024 bevindt de stemming bij PK Carsport zich nog altijd onder het vriespunt. Polesitter Stienes Longin werd in de openingsronde door een onmogelijk manoeuvre van de onmiddellijke titelconcurrent van de baan geramd, wat het einde van de race betekende. De regerende Belcar-kampioenen blijven echter niet bij de pakken zitten en richten zich nu helemaal op het hoogtepunt van het seizoen, de 24 Uur van Zolder.

Bert en Stienes Longin hielden zich onmiddellijk na de bewogen derde race van het Belcar Endurance Championship op de vlakte, kwestie van niet onnodig olie op het vuur te gooien. Drie dagen na het incident in de openingsronde heerst er vooral onbegrip.

BEC 2024 Belcar
Bert Longin – Stienes Longin

“We waren opnieuw heel snel, dat kan niemand ontkennen”, stelt Stienes Longin. “Zowel in de vrije trainingen als in de kwalificaties kon niemand aan ons tippen en we vertrokken dan ook van op de pole aan de race over 125 minuten. Ik geraakte als eerste weg, maar nog in de eerste ronde werd ik aan de dubbele linkse na een onmogelijk manoeuvre van de baan getikt.”

De ophanging van de PK Carsport Audi was beschadigd, en dat betekende het einde van de race. “Ik remde op de normale plaats en stuurde in op de racelijn”, vervolgt Stienes. “En toen kwam die zware tik op het linkerachterwiel. Dat was helemaal niet nodig. Kijk, we waren de twee snelste wagens van het pak. We zouden altijd op één en twee zijn gefinisht. Zo een manoeuvre in de openingsronde van een race over twee uur houdt enorme risico’s in, met als resultaat dat de toeschouwers in plaats van een mooi duel een saaie soloslim kregen voorgeschoteld.”

En eigenlijk had Longin geen directe titeltegenstanders in zijn buurt horen te hebben. Tijdens de kwalificaties hadden enkele concurrerende bolides te veel track limits-overtredingen gemaakt, waardoor die helemaal achteraan hadden moeten starten. Aanvankelijk was dat ook het geval, maar de wedstrijdleiding draaide die beslissing terug.

“Wij waren geen betrokken partij, en weten dus niet wat er bij de stewards besproken is”, licht team manager Anthony Kumpen toe. “Maar tijdens de rijdersbriefing vooraf werd er op gehamerd dat er qua track limits een nultolerantie zou worden gehanteerd. Achteraf werd de beslissing van de wedstrijdleiding officieel verklaard door het feit dat er problemen met de radiocommunicatie richting de teams zou zijn geweest, maar met een nultolerantie is die eigenlijk niet nodig. Bizar dus.”

BEC 2024 Belcar Spa
Bert Longin – Stienes Longin

Ook Bert Longin is 72 uur na de feiten nog steeds niet te spreken over het incident. “Ik ben zwaar teleurgesteld, ja”, aldus de zegerecordhouder van de 24 Uur van Zolder. “Als je achter een snelle wagen zit, weet iedereen dat het makkelijk is om wat later te remmen. Dat kunnen wij ook, hadden we in de eerste races ook al een paar keer kunnen doen, maar zo steken wij niet in elkaar. En de beslissingen van de wedstrijdleiding… Dat er voor de aanrijding enkel een drive-through als straf wordt uitgedeeld, dat snap ik al helemaal niet. Maar goed, deze ontgoocheling en teleurstelling zullen ons voor de 24 Uur van Zolder enkel extra motivatie opleveren. Onze tegenstanders zijn bij deze gewaarschuwd.”

Het hoogtepunt van het Belcar-seizoen wordt op 24 en 25 augustus afgewerkt. De precieze samenstelling van de rijdersline-up op de PK Carsport Audi wordt binnenkort bekend gemaakt. 

Foto’s met dank aan ©Bram Machiels!

carsandcurbs.com

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

FIA WEC: Sarah Bovy zet pole in LMGT3

Het Iron Dames team heeft de pole position behaald voor hun Zuid-Amerikaanse debuut in de 6 Uur van São Paulo, onderdeel van het FIA...

ADAC GT Masters: Schumacher en Owega winnen endurance thriller

David Schumacher en Salman Owega behaalden hun eerste seizoensoverwinning in de ADAC GT Masters op de Nürburgring, dankzij een slimme tactiek en een doordachte...

ADAC GT Masters: Pole en nieuw recordronde voor Zimmermann

Tim Zimmermann heeft de poleposition behaald voor de vijfde race van het ADAC GT Masters-seizoen op de Nürburgring. De coureur van het Grasser Racing...
error: Content is protected !!