Net zoals Fahrergemeinschaft Historischer Rennsport (FHR) uit Duitsland deden HARC, de Kampf der Zwerge en de AvD een belangrijke bijdrage om de Zandvoort Race Classics een waar succes te mogen noemen! Bij elkaar zorgen de drie organisaties tijdens het weekend voor maar liefst negen races, die in aanzien variëren van watervlugge formule auto’s en de kleinste toerwagentjes tot GT’s en toerwagens van 1966 tot 1990.
De Historische Auto Ren Club, die in eigen land twee officiële Nederlandse kampioenschappen sanctioneert, kwam op volle sterkte naar de Zandvoort Race Classics. Niet alleen vaardigde de HARC zijn beide NK’s af, de club droeg ook zorg voor de inschrijving en technische keuring van alle deelnemende klassen.
Het RECO NK GTTC voor GT’s en toerwagens van 1966 tot 1981 rijdt al vele jaren onder auspiciën van de HARC en is een vertrouwde waarde op Zandvoort, zowel tijdens de afgelopen edities van de Historic Grand Prix als op de Historic Zandvoort Trophy die de HARC zelf organiseert. Dit kampioenschap, dat zich ook wel de klasse voor ‘The Hippie Era’ noemt, kwam naar de Zandvoort Race Classics met een royaal veld van deelnemers uit Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken. En als de nationaliteiten van de deelnemers al veel variatie brengen, dan geldt dan nog meer voor hun auto’s.
Vooraan waren zonder twijfel vooral de Porsche 935 K1, Porsche 911 Carrera RS’en en RSR’s te vinden, waarbij Hans de Graaf, winnaar tijdens de recente Spa Summer Classi , en tot één van de favorieten van dit weekend was bestempeld. Maar moest toch zijn meerdere erkennen in de dikste Porsche van allemaal: de 935K1 van Daniel Schrey.
Achter de Porsches en soms er ook tussen hebben de Fords, BMW’s en Alfa’s bewezen dat hun relatieve lichtvoetigheid een uitdaging kon betekenen voor de breedgelaarsde auto’s uit Weissach. Het Duitse duo Heinz Schmersal/Mike Stursberg (Escort Mk2) en de Deen Niels Ole Andersen (Capri 3000 GT) dachten er net hetzelfde over. Ook de BMW’s en de Alfa Romeo GTAm’s zorgden voor het nodige spektakel in de start van het deelnemersveld.
Het Hankook NK HARC 82-90 is het recentere kampioenschap van de HARC. Vorig jaar gaf het voor het eerst acte de présence op de Historic Grand Prix en dit jaar waren de toerwagens van 1982 tot 1990 er weer bij. De vele Groep A-auto’s voerden het veld trots aan, waarbij Ko Koppejan het in zijn Mercedes 190 2.3-16 moest opnemen tegen een karrenvracht aan BMW’s. Daarvan moest de E30 325i van regerend kampioen Pieter Bikker het snelste worden geacht voor de wedstrijd, maar ook Bira van Haver en Reinier van Abbe zouden strijden voor het eremetaal.
De E30 325i is er overigens ook in Groep N-vorm en daar vochten onder meer HARC-secretaris Donovan Wolfrat, Michel Groen, Piet Molenaar om de onderlinge eer. Maar ook met de vele Mazda MX5’en in het veld, doorgaans aangevoerd door de watervlugge David Koh, maar onder meer Yannick Rehorst en klassecoördinator Jeroen Eijsten probeerden maar al te graag Koh voor te blijven. Twee Porsche 944’s en de Alfa 75 van Barend Aarts zorgden voor extra variatie vooraan, terwijl wat verder naar achteren Willem van der Veen/Ans ten Pas in de Volvo 360 de strijd aanbinden met HARC-voorzitter Jan-Wim Stals in de Toyota Starlet Cup.
Over kleinere auto’s gesproken: daarvan kon volop genoten worden tijdens beide races van Kampf der Zwerge. Op de Historic Grand Prix van 2020 groeide de Duitse klasse al snel uit tot publieksfavoriet, en niet zo gek, want wie wordt er nu niet terstond verliefd op een Abarth of een NSU?
Minstens zes Abarth 1000 TC’s of TCR’s verschenen er aan de start, waaronder die van landgenoten André van Koeveringe en Joop Schouten, aangevuld door nog eens twee 695’s. Ook Fiat was nog present door middel van zeker vier 128’s.
De NSU TT was vertegenwoordigd met zeker 11 exemplaren, ook uit Denemarken en Zweden, terwijl de Mini Cooper er met minstens net zo veel is in de diverse gedaanten van Austin, Morris, Rover en Leyland, van bouwjaar 1964 tot bouwjaar 2000. Onder meer landgenoten Jeroen Feijten en Emile Gunsing leveren de Franse bijdrage in de vorm van de Simca Rallye II, terwijl Bob Spaargaren en Michel Braxhoofden dat doen met de Renault 5 Alpine. En was er ook een Lada? Zeker, één voormalige DDR-inwoner nam er één mee…
Wie het intussen spijt dat de FIA Historic Formula 3 European Cup nog een jaar is uitgesteld, kon deels opgelucht ademhalen vanwege de aanwezigheid van de AvD Historic Race Cup op het programma. Vele F3-auto’s die aan de FIA-race hadden deelgenomen, waren via deze klasse alsnog op Zandvoort te zien. De AvD Historic Race Cup bundelt namelijk de formuleauto’s van de twee Duitse verenigingen HRA (vooral F3-auto’s) en de FFR (vooral Formule Ford).
Bij de F3-auto’s zien we bijvoorbeeld de Ralt RT3’s, de GRD 374 en March 753. Ook nieuwere F3’s zoals de Dallara-Alfa 386 en juist oudere, van onder meer Brabham- en Merlyn-makelij. Daarnaast zien we een heel stel Formule Ford 2000’s terug, de Ford-monoposto’s met vleugels. Alle bekende merken zijn aanwezig: Van Diemen, Reynard, Swift, Royale, Delta, maar ook de obscuurdere constructors zoals Dulon en Schiesser. Kortom, liefhebbers konden er hun vingers bij aflikken.
Bron: Circuit Zandvoort