Spa Euro Races: Natuurgeweld op Spa-Francorchamps

Terwijl de volle velden van alle V-Max raceklassen zich op vrijdag opmaakten voor de Spa-Euroraces op het mooiste circuit ter wereld, zorgde een flinke wolkbreuk voor een enorme domper. Een modderstroom op het rechte eind richting Eau Rouge vernielde de baan zodanig, dat racen onmogelijk was. De organisatie kon daardoor niet anders dan het evenement stopzetten. Teleurstelling overheerste, maar iedereen die het natuurgeweld heeft gezien begreep dat er geen andere keuze was.

Ravage
De wolkbreuk duurde ongeveer een uur en toen de regen minder werd leek niets de voortzetting van de vrije trainingen in de weg te staan. Terwijl de auto’s van een andere raceklasse hun opwarmronde deden was op het rechte stuk voor de oude pitstraat te zien dat er tussen de vangrails door wat water de baan op sijpelde. Binnen de kortste keren nam het echter flink toe en toen het water en de modderstroom over een lengte van zo’n honderd meter de baan op gutste was de ravage compleet.

Instabiel
Het water en de modder drukte het wegdek op het rechte eind na La Source omhoog en aan de zijkant van de baan ontstonden grote spoelgaten. Bij de tunnel onder Eau Rouge kwam veel water te staan, waardoor gevreesd werd dat het wegdek instabiel zou worden.

(c) V-Max Racing

Onvoorspelbare risico’s
De organisatie moest hierdoor besluiten dat de Spa Euroraces vanwege de onvoorspelbare risico’s niet door konden gaan. Teleurstellend voor de organisatie, alle rijders en teams, maar wanneer de veiligheid van iedereen op en rond de baan niet gegarandeerd kan worden is het onverantwoord om door te gaan.

Teleurstelling
De gelatenheid bij alle aanwezigen op Spa-Francorchamps was voelbaar. Teleurstelling dat er niet geracet kon worden, maar bovenal begrip dat tegen dit natuurgeweld niets opgewassen is. Van 16 tot en met 17 oktober krijgen alle V-Max raceklassen echter een nieuwe kans om te racen op hun favoriete circuit.

(c) V-Max Racing

Snel hersteld
Op zaterdagochtend is direct begonnen aan de inspectie en de herstelwerkzaamheden. Gelukkig bleek alles toch minder ernstig dan waarvoor in eerste instantie werd gevreesd. Inmiddels is de baan over een lengte van 30 meter opnieuw geasfalteerd en is het circuit nu weer veilig te gebruiken.

(c) V-Max Racing

Volgende races

De volgende races vinden opnieuw plaats in België, dit keer op Circuit Zolder. Tijdens de Supercar Madness komen van 16 tot en met 18 juli alle V-Max raceklassen in actie op de Omloop van Terlaemen.

(c) V-Max Racing

Meer informatie: [email protected]

Bron: V-Max Racing

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

DTM: Nieuwe testbeperkingen met focus op duurzaamheid en kostenbesparing

De beslissing van de DTM om testbeperkingen in te voeren voor het seizoen 2024 onderstreept een strategische verschuiving naar duurzaamheid en kostenefficiëntie. Door privétests...

Sterke prestatie van Dries Van Langendonck

Dries Van Langendonck schreef dit weekend in Sarno een mooi lijntje bij op zijn palmares. Door als derde te finishen in de finale van...

FIA WEC: Porsche domineert in Qatar

De eerste race van het WEC-seizoen 2024 is afgesloten met een dominante prestatie van Porsche, zowel in de Hypercar als in de LMGT3-klasse. De...
error: Content is protected !!