Supercar Challenge: Patrick Engelen is thuis in auto’s van alle formaten

Over smaak valt niet te twisten, maar de fraai gelijnde en minstens zo stijlvol gekleurde Radical RXC van Patrick Engelen behoort zonder twijfel tot een van de mooiste auto’s op de Supercar Challenge-grid. Dat schoonheid en snelheid hand in hand gaan, bewees de Belg door op Circuit Zolder in de tweede race van Supercar Madness de winst voor zich op te eisen in de sterk bezette GT-divisie. De in radiografisch bestuurbare auto’s gespecialiseerde Engelen blijkt ook achter het grote racestuur zijn mannetje te staan.

“In het dagelijkse leven run ik samen met mijn broer een groothandel in RC-auto’s, waar we ons eigen merk Corally wereldwijd verdelen. Reeds van kleins af ben ik steeds geïnteresseerd geweest in alles wat met een motor te maken heeft. Ook ben ik altijd competitief ingesteld geweest en heb lange tijd wedstrijden met modelvliegtuigen gedaan. Trouwens, aardig detail, dat was ook de hobby van Ayrton Senna. Daarnaast was ik liefhebber van sportauto’s. Uiteindelijk door vrienden toch op mijn 40ste verjaardag besloten om een formulewagen te kopen. Dat was mijn eerste racewagen. Ik had voordien wel al eens een paar trackdays gedaan, maar dat was zeer sporadisch. Met de formulewagen heb ik de eerste jaren ook enkel trackdays gereden, maar de drang kwam om me te kunnen meten met anderen en zodoende in 2013 begonnen met wedstrijden in de autosport”, steekt de in het tussen Antwerpen en Circuit Zolder gelegen Varendonk woonachtig Patrick Engelen van wal.

Engelen, inmiddels bijna 50 en die naar eigen zeggen jong gehouden wordt door zijn 6-jarige zoontje, kan inmiddels bogen op een flink brok ervaring. “In het begin heb ik voornamelijk gereden bij de DNRT in de Vrije Formule Klasse en daarnaast sinds 2013 elk jaar meegedaan in de 24u Zolder. Ook heb ik races bij de BGDC gereden met een BMW E36 M3. In 2017 ben ik dan bij Domec Racing terechtgekomen voor de 24u Zolder met een Radical RXC. Met deze auto heb ik in 2018 eerst nog twee wedstrijden in de BGDC serie gedaan, maar hier haalde ik geen voldoening meer uit omdat de Radical RXC te snel was voor deze serie. Dan in 2018 overgeschakeld naar het competitieve Belcar kampioenschap, om in 2019 weer terug te keren naar de DNRT-wedstrijden. Daarnaast dat jaar twee wedstrijden in de Belcar gedaan met de Radical RXC en de 24u Zolder. Zoals voor iedereen was ook voor mij 2020 als gevolg van de coronapandemie een jaar met zeer weinig wedstrijden. In 2021 dan gekozen voor de Supercar Challenge”, blikt Engelen op zijn veelzijdige carrière terug. Ook de variëteit aan auto’s waarmee hij gereden heeft, zal menig coureur jaloers maken. Wat te denken van een Formule Brabham – Shrike NB89H, BMW E36 M3, Radical SR3, Radical SR5, Radical RXC en Porsche 997 GT3 Cup!

“We hebben voor dit seizoen gekozen voor de Supercar Challenge omwille van het mooie startveld en omdat de serie op meer verschillende circuits rijdt dan bijvoorbeeld de Belcar. Ik moet zeggen dat ik uitermate gecharmeerd ben van de aanpak en betrokkenheid van de organisatie naar de deelnemers toe”, licht Engelen zijn deelname aan de Supercar Challenge toe. Engelen komt uit in de GT-Divisie. “Het leuke aan deze klasse en het rijden in een GT-auto is, dat een type auto als de Radical RXC bij meerdere raceseries toegelaten is, inclusief 24H series. Met bijvoorbeeld een auto uit de CN-klasse ben je iets meer beperkt in je keuze. Luc Dodion van Domec en ik hebben reeds plannen om de RXC in 2022 naast een volledig seizoen in de Supercar Challenge ook in te zetten bij langeafstandsraces.”

Engelen heeft de nodige ervaring met de diverse Radicals en is meer dan tevreden met zijn huidige RXC. “De Radical RXC is een ongelooflijk leuke auto om in te rijden en is niet zomaar de zoveelste Porsche. Met de Radical heb ik reeds van het begin een zeer goed gevoel aangezien het geen “giftige” auto is. Er is ook een mooie balans tussen aerodynamische en mechanische grip waardoor je bochtensnelheid hoger is dan die van de gemiddelde GT, maar je toch kortbij kan komen bij close racing.”

Engelen komt zoals gezegd uit voor Domec Racing, het team van Luc Dodion. “In het verleden heb ik een aantal keren met Domec de 24u Zolder gedaan. Door een stom toeval kwam ik in 2017 onverwachts terug bij Domec en heb met de Radical RXC aan de 24u Zolder meegedaan. De dinsdag voor het begin van de race heb ik pas de beslissing genomen om mee te doen. Aangezien ik zeer goed overeen kom met Luc en alle teamleden, rij ik zeer graag bij Domec Racing. De andere wedstrijden die ik nog rij, zijn met mijn eigen racewagens, zoals de Formule Brabham en de BMW E36.”

Wat maakt autosport voor Engelen zo aantrekkelijk? “Enerzijds natuurlijk het sociale aspect dat men met andere piloten dezelfde passie deelt. Anderzijds de spanning en de strijd onder mekaar. Ook het streven om me steeds te verbeteren tegen de meest objectieve beoordeling die er is, de stopwatch!” De fraaie vierde plaats algemeen en winst in de GT-divisie bij Supercar Madness is iets waar Engelen trots op is, maar zijn er meer resultaten waar hij met gepaste trots op terugkijkt? “Ik heb eigenlijk nog niet genoeg mooie wedstrijden gewonnen om trots op te zijn, maar wat prestaties betreft staan in mijn top vijf toch wel de diverse keren dat ik op het podium heb gestaan bij de 24u Zolder, in 2018 de poleposition bij de GT’s in onze eerste Belcar-race en mijn recente persoonlijke beste rondetijden met de Radical RXC en mijn Formule Brabham.”

(c) Supercar Challenge

En zijn er naast de Supercar Challenge-realiteit nog dromen voor de toekomst? “De BossGP met een GP2-auto. Dat is er vanwege het financiële plaatje nog niet van gekomen”, steekt Engelen zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Voorlopig kunnen we gelukkig nog even genieten van de Radical RXC in de Supercar Challenge.

Bron: Supercar Challenge

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

FIM EWC: Sterk veld voor de 8 Uur van Spa Motos

Zevenendertig teams, waaronder 34 permanente FIM Endurance World Championship-ploegen, hebben zich ingeschreven voor het internationale motorrace-equivalent van een high-speed achtbaanrit, de 8 Uur van...

BMW M4 GT3 EVO onthuld op de Nürburgring

BMW M Motorsport heeft de nieuwste versie van hun succesvolle GT-racewagen, de BMW M4 GT3 EVO, gepresenteerd voorafgaand aan de 24 uur van de...

De parades, traditioneel hoogtepunt van SpaItalia!

SpaItalia is een evenement dat bestaat uit een geslaagde mix van circuitrijden, animaties in de paddock en het samenkomen van invoerders en clubs. Twee...
error: Content is protected !!