Toyota GR YARIS Rally1 klaar voor de WRC hybride revolutie

Het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team begint aan een gewaagd nieuw tijdperk in het FIA World Rally Championship. Wanneer het nieuwe seizoen 2022 begint zal de GR YARIS Rally1 zijn debuut maken op de legendarische Rallye Monte-Carlo van 20-23 januari.

De GR YARIS Rally1 is de opvolger van de allesoverheersende Yaris WRC, die in het seizoen 2021, dat slechts acht weken geleden op Monza in Italië eindigde. Nu zullen de wegen van de Franse Alpen gastheer zijn voor het eerste evenement voor de revolutionaire Rally1-auto’s, de World Rally Cars die de afgelopen kwart eeuw de hoogste categorie van het WRC hebben gevormd.

Rally1-auto’s hebben een aantal belangrijke veranderingen ondergaan in vergelijking met hun voorgangers, de hybride technologie komt voor het eerst naar het hoogste niveau van de rallysport. De hybride-eenheid in elke auto bestaat uit een batterij van 3,9 kWh en een motor-generatoreenheid (MGU) die 100 kW (134 pk) extra levert bij acceleratie. In de GR YARIS Rally1 wordt dit gecombineerd met de beproefde 1,6-liter turbomotor uit de Yaris WRC om de coureurs te voorzien van meer dan 500 pk. De motor draait op 100 procent duurzame brandstof: de eerste in zijn soort die wordt gebruikt in een FIA-wereldkampioenschap.

Sébastien Ogier – Benjamin Veillas

De GR YARIS Rally1 is gebouwd rond een speciaal spaceframe-chassis dat bestuurders en bijrijders meer veiligheid biedt. Andere door de reglementen vereiste transformaties zijn onder meer een minder complexe aerodynamica, een terugkeer naar een mechanische versnelling en de verwijdering van het actieve middendifferentieel. Deze veranderingen zullen de focus op de vaardigheden van de coureurs vergroten, die zich ook zullen moeten aanpassen aan de eisen rond het regenereren en inzetten van de hybride energie op de podia, terwijl ze samenwerken met hun ingenieurs om de prestaties en rijeigenschappen binnen deze nieuwe parameters te optimaliseren.

Sinds de GR YARIS Rally1 afgelopen voorjaar voor het eerst meedeed, heeft hij een grondig testprogramma ondergaan dat zich de afgelopen weken heeft gericht op de specifieke eisen van de Rallye Monte-Carlo. Het evenement staat bekend om zijn veranderlijke omstandigheden, die kunnen variëren van droog asfalt tot sneeuw en ijs, en een bijzonder uitdagende start kunnen zijn voor de coureurs in hun nieuwe auto’s.

Elfyn Evans – Scott Martin

Wanneer de rally donderdagavond begint, zal de GR YARIS Rally1 van regerend kampioen Sébastien Ogier de eerste van de nieuwe generatie auto’s zijn die aan een competitieve etappe begint. De achtvoudig wereldkampioen, die ook de Rallye Monte-Carlo acht keer won, begint dit seizoen aan een gedeeltelijk programma van evenementen, samen met een nieuwe bijrijder, Benjamin Veillas. De inspanningen van TOYOTA GAZOO Racing gedurende het hele seizoen zullen worden geleid door Elfyn Evans en zijn bijrijder Scott Martin, die als tweede eindigde in het klassement van 2021, en Kalle Rovanperä en zijn bijrijder Jonne Halttunen, die vorig seizoen vierde werd in het algemeen klassement.

In elke ronde zullen in totaal vier GR YARIS Rally1-auto’s aanwezig zijn, waarbij Takamoto Katsuta en bijrijder Aaron Johnston het hele seizoen strijden voor een nieuw opgericht team, TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team Next Generation.

Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen

De bemanningen beginnen vandaag met drie dagen verkenning van de etappes, waarvan 85 procent nieuw is ten opzichte van 2021. Voor de 90e editie van de rally verhuist het servicepark vanuit Gap naar Monaco zelf. Na een shakedown op donderdagochtend, begint de rally ’s avonds vanaf het iconische Casino Square, voorafgaand aan een paar openingsfasen – de tweede omvat een terugkeer naar de klassieke Col de Turini, die voor het eerst sinds 2013 in de etappe aanwezig was.

Vrijdag is de langste dag van de rally en bestaat uit drie etappes die twee keer worden gereden zonder middagdienst, alleen een zone voor het monteren van de banden in Puget-Théniers. De taak is vergelijkbaar op zaterdag, die verder naar het westen plaatsvindt: ’s ochtends worden drie etappes verreden, waarvan er twee’ s middags worden herhaald na een bandenwisselzone in Digne-les-Bains. De laatste dag van de rally op zondag bestaat uit twee etappes die tweemaal worden verreden – de laatste etappe die finisht in Entrevaux is de enige die identiek is aan vorig jaar.

Bron: TOYOTA GAZOO Racing

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

FIM EWC: Sterk veld voor de 8 Uur van Spa Motos

Zevenendertig teams, waaronder 34 permanente FIM Endurance World Championship-ploegen, hebben zich ingeschreven voor het internationale motorrace-equivalent van een high-speed achtbaanrit, de 8 Uur van...

BMW M4 GT3 EVO onthuld op de Nürburgring

BMW M Motorsport heeft de nieuwste versie van hun succesvolle GT-racewagen, de BMW M4 GT3 EVO, gepresenteerd voorafgaand aan de 24 uur van de...

De parades, traditioneel hoogtepunt van SpaItalia!

SpaItalia is een evenement dat bestaat uit een geslaagde mix van circuitrijden, animaties in de paddock en het samenkomen van invoerders en clubs. Twee...
error: Content is protected !!