Veel spanning verwacht in tweestrijd België-Nederland

V-Max Racing Management begint in 2021 aan het vierde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup. Het wordt opnieuw een strijd België-Nederland, waarbij onze zuiderburen wellicht meer ervaring meebrengen in deze competitieve klasse. De Nederlandse Divisie 1 van rijders tot en met 24 jaar kent veel debutanten. Benieuwd hoe de nieuwkomers zich gaan ontwikkelen en hoe zij de strijd aangaan met de veel meer ervaren rijders zoals Laurens de Wit en de Belgen Philippe Huart en Kenny Herremans die al vanaf het begin meedoen. De kalender is eerlijk verdeeld, met drie evenementen in Nederland en evenveel in België. De start van het vierde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup vindt plaats op Circuit Zandvoort.

Na een jaar pauze keert het NXT Racing Team met vier Fiesta’s terug aan de start en is het team uit Zandvoort doorgegroeid tot één van de grootste teams in deze populaire opstapklasse. Steeds meer jonge karters maken de overstap naar de autosport. Als officieel KNAF Academy talent maakt Esmee Kosterman bij NXT Racing haar autosport debuut met als doel Nederlands kampioen te worden in de Junior klasse. Dan zal zij in elk geval ook twee van haar teamgenoten moeten verslaan. Want met Gianni van de Craats en Jacco van der Wal heeft ze bij de junioren in eigen gelederen al twee geduchte tegenstanders. Ook vormt zich bij de junioren een strijd tussen drie snelle ladies.

Het zeer bedrijvige team Bas Koeten Racing brengt Lisette Grinwis op de baan. De 15-jarige coureur uit Assendelft dankt het zitje aan de selectie voor de KNAF Academy, het talentenprogramma van de Nederlandse autosportfederatie. De jonge Daniëlle Geel gaat nu voor een volledig seizoen onder de vleugels van DMG Racing/Bas Koeten Racing.

Stefan Barewijk zal als 35-jarige debutant uitkomen in de divisie voor rijders van 25 jaar en ouder. De ‘oude rot’ brengt flink wat ervaring mee, want hij is al enige tijd actief in onder meer de Peugeot 206 GTI Cup bij de DNRT. Tegenstanders van formaat in deze divisie zijn Laurens de Wit en de Pool Aleksander Olejniczak.

Veel ervaring bij de Belgen
Walter Cleynhens maakt na vele jaren zijn terugkeer op Circuit Zandvoort. Wij kennen de snelle Belg uit de Citroën Saxo Cup, waarbij hij de Pinksterrace van 2000 wist te winnen ten koste van latere kampioen Michel Schaap en de nog jonge Danny van Dongen. Geduchte tegenstanders zullen worden Huart, Herremans en Tomas De Backer. In het Belgische kamp zijn er veel rijders die dit seizoen wederom aan de start verschijnen met onder meer Ruben Valckenaere (derde jaar, TeamFloral), Milan De Laet (tweede jaar, EJ Automotive) en Nathan Vanspringel (derde jaar, Vanspringel Motorsport).

Gescheiden kampioenschappen
Zoals we ondertussen weten gaan de Belgen en de Nederlanders samen de baan op, maar zijn er twee volledig gescheiden kampioenschappen. Twee divisies in de Nederlandse Cup, de divisie voor rijders tot 24 jaar en één voor de rijders boven 24. De Belgen hanteren een algemeen klassement, Junior en Ford Dealer Team Championship.

Dutch Belgian Super Star
Voor de echte duels tussen het Noorden en het Zuiden geldt nog steeds de zeer gewaardeerde Dutch Belgian Super Star. Een Top 20 ‘overall’, met 20 punten voor de 1ste, 19 voor de 2de, 18 voor de 3de, en bovenal een podium Top 3.

Dick van Elk van organisator V-Max Racing Management rekent voor de openingsraces op meer dan 20 deelnemers. “Als je dan beseft dat er heel wat coureurs zijn doorgegroeid naar een andere klasse toont dit aan dat er nog steeds voldoende debutanten inschrijven voor de Ford Fiesta Sprint Cup. Dat is en blijft het DNA van de Ford-merkencup: nieuwkomers de kans geven ervaring op te doen en zich klaar te stomen voor het snellere werk.”

Zaterdag 10 april begint de Ford Fiesta Sprint Cup met een eerste vrije training van 30 minuten rond 11:20 uur, gevolgd door de tweede vrije training van 14:50 tot 15:20 uur. Aan het eind van de dag begint de kwalificatie van 20 minuten voor beide races op zondag om 17:35 uur. De races op zondag van 30 minuten beginnen om 11:00 uur en 14:20 uur.

Bron: Ford Fiesta Sprint Cup

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

Mattia Binotto wordt nieuwe leider van Audi’s Formule 1-project

Mattia Binotto wordt de nieuwe leider van Audi's Formule 1-project, dat op 1 augustus begint. Audi bereidt zich voor op zijn intrede in de...

IAME Series Benelux: 5 winnaars openen hun palmares in Genk

Meer dan twee maanden na het raceweekend in Ostricourt gingen de IAME Series Benelux terug van start op het circuit van Karting Genk het...

Frikadelli Racing maakt gastoptreden in de GT World Challenge Europe

Frikadelli Racing zal van 26-28 juli 2024 een gastoptreden maken in de GT World Challenge Europe op de Nürburgring met hun Ferrari 296 GT3,...
error: Content is protected !!