VERANDERINGEN MAAR VOORAL CONTINUÏTEIT IN HET ‘TOP GUN’-REGLEMENT VAN 2020

WOLFGANG REIP, TRISTAN FÖLDESI EN ANTHONY LAMBERT, DE NIEUWKOMERS

Het nieuwe sportieve reglement van de VW Fun Cup powered by Hankook, verschenen voor de start van het seizoen 2019, heeft de invoering van de Top Gun-rijders met verve doorstaan. Het concept wordt dan ook voortgezet in 2020.
 
“Na afloop van de eerste vijf races van het seizoen, denk ik dat zelfs de sceptici vandaag overtuigd zijn van de gegrondheid van de nieuwe regel”, verheugt Marc Van Dalen zich, de CEO van Kronos Events. “De bedoeling was om de professionalisering van ons kampioenschap een halt toe te roepen. Door de teams te verbieden om meer dan één Top Gun toe te laten per wagen, zijn we in ons opzet geslaagd. Dankzij de nieuwe regel staan er bovendien meer kandidaat-winnaars aan de start, vooral in de 25 Hours, waar meer dan twintig deelnemers in de voorposten hebben meegestreden. Onze gentlemen drivers staan door die beslissing opnieuw op het podium (met de glimlach!). Het concept wordt volgend jaar dan ook voortgezet, dat lijdt geen enkele twijfel.”
 
Ter herinnering: per bemanning is er slechts één Top Gun-rijder toegelaten, met als enige uitzondering de Hankook 25 Hours VW Fun Cup. Voor de langste race van het jaar kunnen de teams immers een beroep doen op een tweede Top Gun, hoewel de rijtijd voor beiden wordt beperkt.
 
De rijders treden toe tot de Top Gun-categorie na een deliberatie van een commissie (gevormd uit vijf experts), die rekening houdt met de kwaliteiten van de rijder aan het stuur van een VW Fun Cup (snelheid, maar ook regelmaat) of met een internationaal palmares. Op die manier werden, bovenop de 28 rijders die afgelopen winter als Top Gun werden voorgesteld, drie namen toegevoegd in de loop van het jaar: de Fransen Grégory Guilvert en Jean-Karl Vernay, en de Brit Adam Christodoulou.
 
De commissie, die dit seizoen een twintigtal aanvragen heeft behandeld, heeft daarnaast enkele rijders onder observatie geplaatst en is nooit gestopt met de analyse van ieders prestaties tijdens de eerste vijf wedstrijden van dit jaar.
 
Voor het seizoen 2020 behouden de 31 Top Gun-rijders hun statuut. Drie andere Top Guns vervoegen hen op de lijst: Wolfgang Reip (die zijn internationaal palmares heeft bevestigd door meteen erg snel te zijn aan het stuur van een VW Fun Cup), Anthony Lambert en Tristan Földesi, twee jongeren die eveneens bewezen hebben dat ze aan het stuur het verschil kunnen maken met zowel snelle als regelmatige chrono’s.
 
Er komt dus geen verandering wat betreft de verdeling (maximaal één Top Gun per team voor de traditionele races en twee Top Guns tijdens de 25 Hours) en er is geen limiet in de Biplace-categorie, waar een wagen bestuurd door een Top Gun weliswaar een halve minuut langer in de pitlane moet staan alvorens weer het circuit op te rijden.
 
De regel ondergaat een lichte wijziging voor teams met één Top Gun tijdens de Hankook 25 Hours VW Fun Cup: hij kan in dat geval maximaal 8,5 uur rijden (in plaats van 7 in 2019), terwijl de maximale rijtijd voor twee Top Guns identiek blijft (13 uur).
 
Nu de lijst met Top Guns voor volgend jaar is onthuld, kan de mercato beginnen. Ieder team gaat op zoek naar het best mogelijke team, want het seizoen 2020, dat is morgen al!

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

24H Le Mans: Tweede plaats op het LMGT3-podium voor WRT

BMW M Motorsport maakte een opmerkelijke terugkeer naar de 24 uur van Le Mans na 25 jaar afwezigheid, met zowel hoogte- als dieptepunten tijdens...

24H Le Mans: Opnieuw zege voor Ferrari

De #50 Ferrari AF Corse 499P Hypercar, bestuurd door Antonio Fuoco, Nicklas Nielsen en Miguel Molina, won de 24 uur van Le Mans 2024....

24H Le Mans: Opgave voor Dries Vanthoor

De WRT BMW Hybrid V8 met het nummer 15 is uitgeschakeld in de 24 uur van Le Mans na een crash van Dries Vanthoor...
error: Content is protected !!