VW Fun Cup Vintage, voor de nostalgicus… en de debutant!

In 2022 mag de VW Fun Cup powered by Hankook 25 kaarsjes uitblazen. Een monotypeformule met een kwarteeuw op de teller, dat is ongezien in België! De VW Fun Cup heeft zich in de loop der jaren moeten aanpassen en tegenwoordig zijn het de Evo3’s die voor de zege strijden. Die bolides met het uiterlijk van een Kever worden aangedreven door een krachtbron met een cilinderinhoud van 2 liter. Die levert om en bij de 175 pk, terwijl de aandrijflijn verder ook een sequentiële versnellingsbak omvat met schakelpaddles aan het stuur, wat van de VW Fun Cup Evo3 een uiterst moderne racewagen maakt.

Net als in het dagelijkse leven, kan ook in de VW Fun Cup een vleugje nostalgie geen kwaad. Zo wilden zij die erbij waren in de beginjaren van de discipline graag hun wagens van de allereerste generatie onder het stof vandaan halen. Die wagens noemen we vandaag de dag de VW Fun Cup Evo1 of… de Vintage!

In samenwerking met de promotor van het kampioenschap, Kronos Events, lanceerde Éric de Hoe het project ‘Go to 25’ voor de eigenaren van een Vintage. Het concrete doel: 25 Fun’s van de eerste generatie aan de start krijgen van de Hankook 25 Hours VW Fun Cup om zo de allereerste wedstrijd te vieren van de formule die 25 jaar geleden op 5 juli 1997 het licht zag in Chimay.

“De originele VW Fun Cup heeft altijd een speciale plaats in mijn hart gehad”, erkent Éric. “Met zijn 130 pk, 730 kg en H-versnellingsbak is dit voor mij de pure Fun Cup. De verhouding tussen kosten en plezier is bij deze Fun Cup uitermate voordelig.”

Naast het verschil in vermogen (ongeveer 40 pk), is er vooral een verschil bij het schakelen. Geen schakelpaddles aan het stuur, zelfs geen sequentiële pook waar je aan trekt (om op te schakelen) of tegen duwt (om terug te schakelen). De pook van de H-versnellingsbak heeft een heerlijk nostalgisch tintje en vereist uiteraard het gebruik van de koppeling bij het schakelen. Vergeet dus remmen met de linkervoet (voor zij die de kunst onder de knie hebben) en herbeleef de sensatie door met uw rechtervoet snel van het gaspedaal naar het rempedaal te gaan en omgekeerd.

De andere grote aanpassing, is de afwezigheid van stuurbekrachtiging. Dat is vooral merkbaar bij lage snelheden. Wanneer het ritme hoger ligt, spelen de fysieke krachten minder en kan u intenser genieten van het gevoel van de wagen. Vergeet echter niet dat u goed getraind voor de dag moet komen als u drie rijbeurten wil afwerken bij de 25 Hours, al zal dat absoluut geen onoverkomelijk obstakel vormen om echt van de wagen te genieten.

Genieten doet u met volle teugen! De kwaliteiten van de VW Fun Cup die we de dag van vandaag kennen waren al in 1997 aanwezig, met een buizenchassis dat bijdraagt aan de stijfheid van de wagen. Net als de meest recente modellen, is de oude Fun Cup speels en voorspelbaar. Wanneer je de wagen richting de limieten van de gripniveaus stuurt, reageert die zoals verwacht en denken we aan dat wat veel rijders vaak zeggen: “Een VW Fun Cup, dat is net een grote kart.” Toegegeven, door de manuele versnellingsbak is het wel harder werken aan het stuur in vergelijking met een Evo3 die over schakelpaddles beschikt, maar deze Evo1 blijft een plezier om mee te rijden.

Dat komt goed uit! Deze nieuwe Vintage-klasse is er namelijk voor nostalgici, maar ook voor zij die hun eerste stappen willen zetten in de VW Fun Cup. “Racen met een Evo1 is wat goedkoper”, bevestigt Éric de Hoe. “We zijn niet zo snel als de Evo3 die strijden voor de algemene zege, maar we rijden een race in de race en amuseren ons rot! De sfeer in de Vintage-klasse is tevens een sprong in het verleden met kleinere teams. We transporteerden de auto’s op een aanhangwagen en maakten er een erezaak van om ’s avonds samen de barbecue aan te steken. Want, en daar blijf ik bij, ook dat is de geest van de originele Fun Cup: op een gemoedelijke manier racen. De evolutie van de autosport in België heeft ertoe geleid dat de VW Fun Cup een van de meest populaire formules is, en dat is uiteraard goed. Er is echter ook duidelijk plaats voor een aanpak die meer op maat is van de ‘amateur’, in de beste zin van het woord, en dat is exact wat we willen aanbieden.”

Het is duidelijk dat het concept aanslaat en het aantal Vintage steeg naarmate het seizoen 2021 vorderde. “Het is echt een toffe wagen”, bevestigt Patrice Trenchant, rijder van de #40 in de mythische kleuren van een in de autosport goed gekende brandstofleverancier. “Voordien deed ik Track Days met GT-straatwagens. Uiteindelijk kostte me dat veel meer, voornamelijk op gebied van banden en onderhoud. Hier amuseer ik me echter goed en heb ik vooral minder angst om de wagen te beschadigen in vergelijking met een straatwagen, want ik weet dat herstellingen eenvoudiger zijn. Daarenboven kan ik officieel racen tegen vrienden. Deze Fun Cup is ook de ideale manier om mijn zoon zijn eerste stappen in de racerij te laten zetten.”

Afspraak in Mettet op 19 en 20 maart voor de openingsmanche van het kampioenschap 2022, waar vier exemplaren van de Vintage aan de start zullen staan. Nadien volgen de VW Fun Cup-races elkaar op met de Hankook 25 Hours VW Fun Cup als het onbetwiste hoogtepunt van het seizoen. Hoewel het cijfer 25, dat eerder ludiek werd genoemd bij de lancering van het project ‘Go to 25’, absoluut opmerkelijk zou zijn, verwachten we ons realistisch gezien eerder aan een vijftiental VW Fun Cup Vintage aan de start van de volgende 25 Hours. Ja, de nostalgici hebben wel degelijk een mooie toekomst voor zich!

Bron: VW Fun Cup

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

Mattia Binotto wordt nieuwe leider van Audi’s Formule 1-project

Mattia Binotto wordt de nieuwe leider van Audi's Formule 1-project, dat op 1 augustus begint. Audi bereidt zich voor op zijn intrede in de...

IAME Series Benelux: 5 winnaars openen hun palmares in Genk

Meer dan twee maanden na het raceweekend in Ostricourt gingen de IAME Series Benelux terug van start op het circuit van Karting Genk het...

Frikadelli Racing maakt gastoptreden in de GT World Challenge Europe

Frikadelli Racing zal van 26-28 juli 2024 een gastoptreden maken in de GT World Challenge Europe op de Nürburgring met hun Ferrari 296 GT3,...
error: Content is protected !!