Wie zijn de favorieten voor deze vierde match Nederland-België

De Ford Fiesta Sprint Cup heeft getoond dat het de ideale kweekvijver is en al drie jaar borg staat voor de komst en de doorstroming van nieuwe, jonge talenten. Denken we maar aan Loek Hartog, die na een scholing in de Fiesta, alles en iedereen domineerde in de Porsche Carrera Cup, of Junior-kampioen Ayrton Redant die ondertussen eveneens voor het zwaardere geschut ging. 2019-kampioen Daan Pijl stapt in 2021 over naar de snelle GT’s en van de lichting van 2020 zoeken alvast Colin Caresani en Rik Koen andere oorden op met respectievelijk de VRM BMW M2 CS Cup en Spaanse Formule 4.

Op basis van de gegevens waarover we beschikken, lijkt het erop dat de Belgische afvaardiging in 2021 over iets meer ervaring beschikt en de overhand zou moeten krijgen van de minder getrainde Nederlandse jongens en meisjes. Zoals we ondertussen weten gaan de Belgen en de Nederlanders samen de piste op, maar zijn er twee volledig gescheiden kampioenschappen. Een algemeen klassement, Junior en Ford Dealer Team Championship bij de Belgen en twee divisies in de Nederlandse Cup: – 24 jaar en + 24 jaar. Voor de meer dan virtuele duels tussen het Noorden en het Zuiden geldt nog steeds de zeer gesmaakte Dutch Belgian Super Star oftewel een Top 20 ‘overall’, met 20 punten voor de 1ste, 19 voor de 2de, 18 aan de 3de, en bovenal een podium Top 3. Voor die Nederland-België is er wellicht één man uit het Noorden die er torenhoog uitsteekt en dat is Laurens de Wit. Met zijn 30 jaar, drie seizoenen achter de rug en 2de in die Dutch Belgian Super Star, zou de coureur van het Bas Koeten Racing/Technova College de gedoodverfde favoriet kunnen worden…

“Er is nog niets beslist,” stelt Jelle Koeten. “Ook Laurens wil elders aan de bak proberen te komen, en indien dat niet mocht lukken, is een vierde seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup een optie.”

Het in de FFSC zeer bedrijvige Bas Koeten Racing heeft nog steeds zes auto’s in de aanbieding en ééntje ervan komt steevast in de handen van Lisette Grinwis. De 15-jarige coureur uit Assendelft dankt het zitje aan de selectie van de KNAF Academy, het talentenprogramma van de Nederlandse federatie. Ook met hulp van de KNAF Academy liet de jonge Daniëlle Geel vorig jaar in de Voorjaarsraces voor een eerste keer van zich horen en indien de sponsoring rondgeraakt gaat zij voltijds voor een seizoen onder de vleugels van DMG Racing/Bas Koeten Racing.

De Nederlandse bond spant zich uitermate in om jongeren een eerste kans te geven, want een derde jong meisje, Esmee Kosterman (15), zit achter het stuur van een Fiesta van het NXT Racing van Youri Verswijveren. Deze laatste zet hoog in op de Fiesta, met nog auto’s voor Stefan Barrewijk en 15-jarige Gianni Van der Craats, allen debuterende coureurs.

Van Johan Kraan Motorsports tenslotte is geweten dat hij de ex-QSR Racing School-auto’s overkocht en niet van plan deze op stal te laten staan. Het Belgische EJ Automotive zet, naast Milan De Laet in de Belgische Cup, twee auto’s in voor Nikodem Wierbicki en Belg Kristoff Cox en zij krijgen op de piste – en in de Divisie +24 jaar – opnieuw het gezelschap van Aleksander Olejniczak.

In het Belgische kamp noteerden we alvast de bevestigingen van Ruben Valckenaere (derde jaar, TeamFloral), Alexander Borgmans (derde jaar, Alnimax Racing), Maxim De Witte (tweede jaar, Alnimax Racing), Milan De Laet (tweede jaar, EJ Automotive) en Nathan Vanspringel (derde jaar, Vanspringel Motorsport). Hoe de definitieve formaties er zullen uitzien bij FordStore Feyaerts – drie auto’s waarvan er ééntje met het historische #11 -, is het nog even afwachten. Dat doen we ook over de aanwezigheid van Belgium Racing/Ford Peerlings, of er een tweede auto komt bij Vanspringel Motorsport en TeamFloral, en Andy Gaban, zoon en kleinzoon van, een vervolg brengt aan het one shot op Circuit Zandvoort.

“Gezien de omstandigheden – versta de pandemie -, mogen we zeker niet klagen over een gebrek aan belangstelling voor de Ford Fiesta Sprint Cup,” zegt Dick van Elk, de sterke man bij promotor V-Max Racing Management. “Ik reken erop dat we voor de openingsraces vlotjes meer dan twintig auto’s aan de start zullen krijgen. Dat stemt overeen met de cijfers van 2020 en wetende dat er heel wat coureurs elders aan de slag gaan, toont dit dat er nog steeds voldoende nieuwkomers intekenen voor de Ford Fiesta Sprint Cup. Dat is en blijft het DNA van de Ford-merkencup: nieuwkomers de kans geven ervaring op te doen en zich klaar te stomen voor het snellere werk.”

Bart Woutershttps://www.carsandcurbs.com
The passion for racing cars and speed has been in my blood since I was young. Don't ask me why. From tracking cars on the most iconic circuits, to capturing behind-the-scenes photos of team members working in the pit lane, we bring the action to you through images, written articles and press releases Passion is not something you pursue...it is something that pursues you.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles

Legend Condroz Rally: Het deelnemersveld van de eerste editie krijgt vorm

Sinds de aankondiging dat de Royal Motor Club de Huy de Legend Condroz Rally zou organiseren, die gepland staat voor 10, 11 en 12...

Schubert Motorsport bovenaan voor Manthey EMA tijdens DTM-test in Hockenheim

Schubert Motorsport domineerde de DTM-testdagen op het circuit van Hockenheim, met René Rast als snelste coureur, gevolgd door teamgenoten Sheldon van der Linde en...

Henk Vossen opnieuw naar WRC Rally van Kroatië

Als op vrijdag 19 april in Zagreb de voor het Wereldkampioenschap meetellende Rally van Kroatië van start gaat, zal ook de Nederlandse routinier Henk...
error: Content is protected !!