Normaal stond afgelopen weekend in het teken van de Historic Grand Prix, er was zelfs reden om te feesten, want de tiende editie zou dit jaar plaatsvinden op het circuit van Zandvoort. Maar slechts enkele weken voor het evenement kreeg het circuit de melding dat 60% van de deelnemers afkomstig uit Engeland niet meer aanwezig kon zijn wegens aangescherpte maatregelen opgelegd door hun eigen overheid. CM.com Circuit Zandvoort bleef echter niet bij de pakken zitten en beloofde een overvol programma te zullen brengen onder de nieuwe naam ‘Zandvoort Race Classics 2021’. De vervanging van de Historic Grand Prix kwamen deze keer uit Nederland en Duitsland, waarbij de vaderlandse HARC en de Duitse FHR als hofleveranciers optraden.
Het historisch Formule 1-kampioenschap als vertrouwd hoogtepunt op de eerdere edities van de Historic Grand Prix werd ruimschoots vervangen door een grandioze variatie aan historische raceauto’s die de revue passeerden. Zowel vooroorlogse sportwagens tot toerwagens uit de jaren tachtig, van GT’s uit de sixties tot formuleauto’s uit de jaren zeventig. Met maar liefst 14 onderdelen verspreid over drie dagen stond er een overvol programma voor de liefhebber van de historische autosport op het programma.
FHR met zes grids naar de Zandvoort Race Classics
De Fahrergemeinschaft Historischer Rennsport (FHR) uit Duitsland was de hofleverancier dit weekend met maar liefst zes bomvolle startvelden. De variatie daarin is fenomenaal, van de dikste Can-Am-auto tot de lichtvoetigste Kaimann uit de Formule Vee.
Net als vorig jaar waren de Dunlop Historic Endurance Cup en de HTGT um die Dunlop Trophy aanwezig, twee raceklassen voor GT’s, toerwagens en tweezits-sportwagens van 1947 tot ’75. De HTGT-klasse draait om een race van 1 uur, de Historic Endurance Trophy om een wedstrijd van 2 uur. Deze werden samen verreden. Voor het kortebaanwerk bracht de FHR deze keer bovendien de Dunlop Gentle Drivers Trophy mee voor GT’s en tweezits-sportwagens tot 1966. Die legden elk twee sprintraces van een halfuur af. Denk bij auto’s uit deze glorieuze periode aan sportwagens van Lotus Eleven tot Ford GT40 en aan GT’s als de AC Cobra, de Jaguar E-type, de Austin Healey 3000, de Lotus Elan en natuurlijk de Porsche 911 en 914, terwijl we bij de toerwagens Alfa GTA’s, Ford Escort Mk1’s en Mk2’s, BMW 2002ti’s en Mini Coopers terug zagen. Claudia Hürtgen, Alexander Furiani en Mike Stursberg zijn bekende namen uit deze klassen.
Na het spectaculaire optreden van de 100 Meilen Trophy in 2020 bracht de FHR opnieuw zwaar geschut mee naar Zandvoort, deze keer in de vorm van de CanAm & Sportscars van 1972 tot 1981. Denk hierbij maar aan Georg Hallau of de McLaren M8C van Harry Schmidt. Net zo smakelijk zijn de BMW M1 Procar (ex-Nelson Piquet) van Ronny Scheer en de Ford Turbo Capri’s van Peter Mücke en Heinz Schmersal. Of de vele Porsche 911 RSR’s en BMW 635 CSi’s, terwijl ook klassieke sportwagenmerken als Chevron, Tiga, Swift en Shrike aanwezig waren op het circuit.
Na het succes in 2018 maakten daarnaast de Tourenwagen Classics hun comeback, met daarin het mooiste uit de gouden jaren van het DTM en de Super Touring-kampioenschappen. In deze klasse doet af en toe nog wel eens een grote naam mee, zoals René Ruch achter het stuur zat van de #10 BMW M3 E30 DTM op Zandvoort. DRM- en DTM-auto’s waren vertegenwoordigd bij de vleet, van de oudere Groep 2- en Groep 4-auto’s van Ford, BMW, Opel en zelfs Fiat Abarth tot Groep A-auto’s zoals de Mercedes 190 2.3-16 Evo2 en de BMW E30 M3, met in die laatste ook volop landgenoten zoals Fred Krab, Marc Seesing, Peter Stox, Mark Verhaegh en Leonard Batenburg. Ook Super Tourers waren er genoeg, van de Alfa Romeo 156 en de Opel Ascona. Nog meer Nederlandse en Belgische deelname kwam van de Mercedes 190 2.3-16 van Ko Koppejan en de Ford Sierra Cosworth RS500 van Jan Van Elderen.
Onder de vleugels van de FHR kwam ook de Historische Formel Vau Europa naar Zandvoort. De Formule Vee is de categorie waarin in Nederland onder meer Jaap en Arie Luyendijk naam maakten. De deelnemers zullen ongetwijfeld stilstaan bij het recente overlijden van Kurt Bergmann, de man die de befaamde Formule Vee-constructeur Kaimann groot maakte. Al is het merk van Bergmann lang niet de enige vertegenwoordiger in een uiterst gevarieerd startveld. Uit de oudste Vee-jaren komen auto’s als de Fuchs, de MAHAG, de Burkhart en de Austro Vau, de Zandvoort Race Classics was daarmee een uitgelezen kans om deze bijna vergeten monoposto’s met enkele carburateur van dichtbij te bewonderen.
Vanaf 1973 kenden de Formule Vee een dubbele carburateur, en dat is het tijdperk van de Kaimann. Drie exemplaren, waaronder die van landgenoten Mark en Nils Spanbroek, nemen het op tegen onder meer een Vogt, een Javado, een Steck en een DahmCar. Ook de luchtgekoelde én watergekoelde Super Vees waren aanwezig, met daarbij onder meer vijf Lola’s, twee Marches, een Royale en obscuurdere merken zoals RSM Tasco. Dat de Vees tot in de 21e eeuw bleven leven, bewijzen de recente watergekoelde auto’s van onder meer Tatuus en DRM.
Bron: Circuit Zandvoort